Skip to content

Dyr et solsikkehus for barn

14 de april de 2021
 • Solsikker er perfekte for å lage et hus eller fort. Foto av Oakley Originals under Creative Commons Attribution License 2.0.
 • Ikke glem å legge til en rekke solsikkefarger. Foto av hammersmith under Creative Commons Attribution License 2.0.
 • Tenk deg å ligge på ryggen inne i solsikkehuset ditt og se opp mot en himmel full av disse. Foto av photofarmer under Creative Commons Attribution License 2.0.

Solsikker (Helianthus annuus) har en iboende lykkelig disposisjon, med sjarmerende hoder som følger solen. De er også ganske praktiske for å bygge hus, forter, vegger og labyrinter for barn. Disse blomsterhusene blir det perfekte stedet å samle barn og natur på noen av de mest fantasifulle måtene. Solsikke strukturer besøkes av sommerfugler i massevis, og de største solsikkevarianter vokser blader og blomster som er større enn barnets hode! Solsikkehus er en fantastisk måte å få barna dine ut i hagen.

For å bygge en av disse strukturene, vil du plante de store til monster-størrelse varianter som de viktigste støttene:

 • «Giant Grey Stripe» – 12 meter høy med 15 til 20-tommers blomsterhoder
 • «Kong» – 12 meter høy
 • «Russisk mammut» – 10 til 12 meter høy med 12 til 24-tommers blomster
 • «Sunzilla» – 10 til 16 fot høy med blomster 20 tommer eller mer
 • «Skyskraper» – 12 meter høy med 14-tommers blomsterhoder
 • «Paul Bunyan» – 13 til 15 fot med høye 14-tommers blomster

Du kan bruke andre varianter av solsikke mellom stilkene for fargevariasjoner og for å fylle ut:

 • «Velvet Queen» – 4 til 6 meter høye med 6-tommers blomster
 • «Autumn Beauty» – 5 til 6 meter høye med 5-tommers blomster
 • «Indian Blanket» – 5 til 7 meter høy med 4 til 5-tommers blomsterhoder
 • «Sitrondronning» – 7 til 8 meter høy med 4-tommers blomster

Selvfølgelig kan det være lurt å pynte solsikkehuset ditt på kne-nivå med en av disse kortere variantene:

 • «Teddy Bear» – 3 meter høy med 3 til 6 tommer blomster
 • «Sundance Kid» – 1 til 2 meter høy
 • «Dverg solflekk» – 2 til 3 meter høy med 10-tommers blomsterhoder
 • «Elf» – 1 til 2 meter høy

De siste par tingene du trenger er morning gloryfrø (Ipomoea spp.), Som min favoritt, Heavenly Blue eller bestefar Otts, og en stor rull med hyssing, jute eller veldig lett tau.

Bygg et solsikkehus

Det første du trenger å gjøre er å velge stedet for å plante solsikkehuset. Dette området må få seks til åtte timer sol. Solsikker er på sitt beste i strålende solskinn, så jo mer sol jo bedre. De fleste planter en rektangelformet struktur. Lag gjerne det huset du vil ha, uansett hvilken størrelse huset ditt kan ha. For å få så mye lys som mulig på solsikkehuset, vil du ha en av de korte rektangulære endene mot nord. Dette trinnet kommer ikke til å skape eller ødelegge huset ditt, men det er måten å få mest mulig utbytte av dagslyset.

En ting som er viktig å vite om solsikker, spesielt hvis du prøver å få dem til en gigantisk størrelse, er at de er veldig tunge matere – akkurat som mais. Så når du først sår frøene dine, må du lage en 5- eller 6-tommers grøft langs hver side av huset, og fylle den godt med kompost eller kompostgjødsel før du planter frøene. Litt gjødsel mens plantene vokser aktivt, ville heller ikke skade. Tommelfingerregelen med frøplanting er å plante den dobbelt så dypt som frøstørrelsen. Det er det samme med solsikker. Dette er en enkel første regel for barn å huske, og solsikkefrø er den perfekte størrelsen for små fingre å håndtere.

Plant de gigantiske solsikkefrøene først med omtrent 6 inches mellomrom, og fyll inn bak eller foran frøene med mellomstore solsikker og til slutt de små gutta. Det er ingen spesifikk strategi når du bygger huset ditt annet enn å ha det hele i en grunnleggende rektangulær form. Ikke glem å la det være noen få meter plass uplantert i en av de kortere endene for å skape en inngangsdør.

Sug morgenfrøene over natten i en grunne bolle for å bryte gjennom det tøffe ytre skallet. Så plant disse frøene ved foten av solsikkene langs de to lengste sidene av huset. Morgenherlighetene vil nå vokse opp solsikkestenglene.

Husets midt (inne) skal ha halm, gress eller noe annet materiale som er behagelig for føttene, da dette er gulvet i huset ditt. Hold skyttergravene jevnt vannet, og når større solsikker vokser, kan de trenge litt støtte, for eksempel innsatser. De mellomstore blomstene vil bli støttet av gigantene. Når solsikkene når moden høyde, tar du hyssing eller jute og knytter den på den første solsikke like under blomsterhodet. Vev garnet gjennom toppen av hele strukturen – pass på å gå over hele det åpne området – som om du prøver å sy toppen sammen.

Ideen her er ikke å trekke i blomsterhodene, men heller å sørge for at den er stram over toppen av solsikkehuset. Når morgenens herligheter når toppen av solsikkene, vil de begynne å vokse ut på hyssingen og lage et vakkert blått tak. Ikke la barna beholde magien for seg selv. Når morgenens herligheter begynner å blomstre, kom inn i solsikkehuset, legg deg på ryggen og beundre den glødende blå himmelen som du og barna plantet.

Bruk den samme grunnleggende teknikken til å få barna til å komme med sine egne ideer for solsikkestrukturer som for vegger (forter) og til og med bakgårds labyrinter – som for noen soner fremdeles kan være intakte i oktober og kan deretter modifiseres med gresskar og kalebasser som Halloween labyrint.

For mer informasjon om solsikker, sjekk ut barna kan lage fuglefôrere av solsikkehoder og steke dine egne solsikkefrø.