Skip to content

Elefant hvitløk (Allium ampeloprasum var. Ampeloprasum)

6 de juni de 2021

Har du hørt om elefant hvitløk? Det er en plante som utvikler ganske store pærer; faktisk er de nesten tre ganger størrelsen på vanlig hvitløk. Selvfølgelig er vår hovedperson ikke en ekte hvitløk, men ikke bekymre deg: vedlikeholdet er også veldig enkelt.

Selvfølgelig, hvis du planlegger å dyrke den i en gryte, må du velge en som er bredere og høyere jo bedre. Neste vil vi fortelle deg alt om denne nysgjerrige maten.

Opprinnelse og karakteristikker av elefant hvitløk

Elefant hvitløk dyrkes mer i hagen

Det er en pæreformet flerårig innfødt til Sentral-Asia med vitenskapelig navn Allium ampeloprasum var. ampeloprasum. Det er populært kjent som chilote hvitløk, orientalsk hvitløk, myk hvitløk, elefant hvitløk eller stor hvitløk, og utvikler pærer opp til 10 centimeter som består av flere ganske store tenner.

Den kan nå en høyde på omtrent 70-100 centimeter. Bladene er lange, lanseformede, blågrønne og flate. Blomstene er gruppert i avrundede blomsterstander, og er veldig små, hvite i fargen.

Hva er omsorgen det krever?

Hvis du tør å dyrke den, anbefaler vi å ta følgende i betraktning:

plassering

Chilote hvitløk, som de fleste arter av slekten Allium, må være i et område der solen skinner direkte, ideelt sett gjennom dagen.

Avstand mellom etasjene

Elefant hvitløk blomster er hvite

Det tar ikke mye plass, men for at den kan utvikle seg normalt og nå den voksne størrelsen som forventes av den, er det viktig at hvis den dyrkes i hagen, blir den plantet i en avstand på ca. 30 centimeter av andre eksemplarer.

Land

  • Grønnsakshage: landet må være fruktbart og godt drenert, ettersom vannlogging er veldig skadelig.
  • Blomsterpotte: Det anbefales å fylle med substrat for urbane hager (til salgs), men du kan bruke universal substrat til planter, mulch, kompost, … eller andre som er rike på organisk materiale. Det eneste du bør huske på er at det må kunne filtrere vannet raskt, så ikke nøl med å blande det med perlit, leirestein eller lignende.

Irrigasjon

Moderat. Du må vanne hver gang jorden er tørr, og unngå å fukte bladene.

Det anbefales å installere et drypp vanningsanlegg; på denne måten vil vannet kunne komme ut med passende kraft og i løpet av tiden som anses hensiktsmessig, uten å risikere at planten råtner.

Abonnent

Gjennom sesongen. Vi anbefaler gjødsling med organiske produkter som guano, som er veldig rik på næringsstoffer og har rask effektivitet, kompost som du kan lage selv i hagen din, eller gjødsel fra planteetende dyr som du finner til salgs i barnehager eller som du kan til og med bruk. de kan selge direkte på en gård.

Viktig merknad: Hvis du finner fersk gjødsel, la den stå i solen i ca. 10 dager for å tørke, ellers kan røttene brenne, spesielt hvis gjødselen er fra fugler.

Multiplikasjon

Elefant hvitløk er lett å dyrke

Elefant hvitløk multipliserer med frø – sjelden, da det er vanskelig for dem å bli levedyktige – og av pærer om høsten, helst etter dette trinn for trinn:

Frø

  1. Fyll først et frøplantebrett med såbedssubstrat (til salgs).
  2. Vann så samvittighetsfullt.
  3. Deretter plasserer du maksimalt to frø i hver stikkontakt og dekker dem med et tynt lag med underlag.
  4. Vann så igjen, denne gangen med en sprøyte for å fukte det øverste laget av jorden.
  5. Til slutt setter du frøplanten i et brett uten hull og legger alt utenfor, i halvskygge.

Hver gang du må vanne, fyll skuffen uten hull med vann. Dermed vil frøene spire om 7 dager hvis de er levedyktige.

Pærer

Den enkleste, sikreste og raskeste måten å få nye eksemplarer på skille pærene og plante dem i individuelle potter med underlag for urbane hager for eksempel eller i andre områder av hagen, i full sol.

Skadedyr

Den er sårbar for trips, men kan behandles godt med kiselgur eller kaliumsåpe.

Sykdommer

Det kan påvirkes av sopp som mugg, rust, botrytis eller alternaria. For å unngå dette, må du kontrollere vanningen mye, og bruke land som har god drenering.

Hvis det er symptomer (hvitlige, rødlige, brune eller oransje flekker, hvitt eller gråaktig pulver, råte …) behandles med et kobberbasert soppdrepende middel.

Innhøsting

Du må kutte blomsterpinnen slik at elefantløken blir større

Elefant hvitløk høstet mer eller mindre 200-240 dager etter planting. For å få dem til å bli noe større, er det som er gjort å fjerne blomsterstengene så snart de kommer ut.

Rustikk

Motstår kulde og frost opp til -7 ° C, men etter høsting kan pærene fjernes fra bakken eller underlaget og lagres hjemme på et tørt sted beskyttet mot direkte lys.

Hvilke kulinariske bruksområder får elefant hvitløk?

Smaken av elefant hvitløk er mildere enn vanlig hvitløk, og det sies å være mer velsmakende. Den kan spises rå eller tilberedes, i samme retter som alle andre Allium: kjøtt, salater, supper …

Hva tror du?