Skip to content

Elsker artisjokker? Takk italienerne

6 de april de 2021
  • Nydelig artisjokk fra California Foto av Magpi-Moon under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Her er hva som skjer hvis du lar dem blomstre. Foto av Puliarf under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Overfylte artisjokker – YUM! Foto av Joyosity under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Artisjokkhjerter på en pizza. Foto Naotakem under Creative Commons Attribution License 2.0.

Artisjokker er ikke like populært å dyrke i hagen som tomater; men sprøytenarkomanen er enorm ved middagsbordet. Jeg skal gjennomføre et eksperiment for å se hvor mange av dere som vil legge til artisjokker i listen over hageplanter for å starte på slutten av vinteren denne sesongen. Først har jeg litt historisk referanse for dere artisjokkelskere, og Italia spiller den største rollen i historien min.

Personlig er alt som har med Italia å gjøre helt fascinerende, dels fordi jeg er italiensk, dels fordi jeg har sett «Under den toskanske solen» flere ganger. Det har ikke noe å si for alle vet at ingen gjør det bedre enn italienere når det gjelder mat og biler. Mann, hva italienere gjør for biler, har jeg rett?

Så, her er avtalen. For mer enn 3000 år siden munket alle matvarene i verden på artisjokker – til Roma tok den store bittet i støvet. Roma faller og artisjokker blir glemt. Gå figur. Rundt midten av 1400-tallet, med en rask håndflate til pannen, husker noen italienske bønder den tøffe matplanten rundt klokken 02.00 (det er ikke alltid slik) og artisjokkens oppstandelse har begynt.

På dette tidspunktet er en nydelig italiensk prinsesse, Catherine Di Medici, bare 14 år gammel, gift med kong Henry II. Jeg vet hva du tenker, og mens det smaker avstøtende oppførsel, vil jeg legge til at denne unge kongen bare var 14 år gammel (faktisk, jeg tror ikke han var konge da han var 14, men jeg går bort) . Uansett, Catherine var ansvarlig for mange en nøkkelrolle i Frankrikes historie, men var mindre kjent for sitt ansvar for å bringe sine elskede artisjokker fra sitt hjem i Italia til sitt nye hjem i Frankrike. Både franske så vel som italienske oppdagelsesreisende hadde dem om bord på skipene sine og bada-bing, bada-boom – Amerika har et kjærlighetsforhold med seg og finner på majones.

På grunn av min italienske arv, forventer jeg fullt ut å se minst noen få token «takk for artisjokker, italiensk person», da jeg sikkert vil få mange til å korrigere mine historiske fakta.

Noen få artisjokk voksende fakta
Saken med disse tidslene er at de lettest dyrkes i et varmt klima som en flerårig eller toårig periode. De kan også dyrkes som en årlig i kaldt klima hvis den blir lurt til å tro at den er to år gammel i stedet for bare 1 år gammel. Litt vanskeligere innrømmer jeg, men alt kan ikke komme lett, ellers vil jeg ødelegge deg.

Hvordan dyrke artisjokkerLære mer…

• Hvordan dyrke artisjokker

Disse middelhavsplantene gjør seg ganske hjemme på steder som kystlinjen i California hvor de alle blomstrer. Hvis du bor i USDA soner 8-11, har du flaks. De vil vokse som staudene de alltid var ment å være. De foretrekker et pH-område fra 6,5 ​​til 8,0 og vil ha full solskinn (det er 8 timer). De krever dyp vanning og er ganske tunge matere, så kompost sengen som gal.

Når det gjelder varianter, har «Green Globe» vært den mest populære planten å dyrke, men den nyere ungen i byen kalles «Imperial Star» og antar å produsere tre ganger mer enn oldie men godbiter.

Hvis du seriøst aldri har prøvd artisjokker, kan du ta deg med til produsentavdelingen til Whole Foods umiddelbart. I dag. Vanlig gammel majones (og med «vanlig gammel majones», jeg mener Best Foods majones) smaker helt fantastisk på endene av de ømme bladene. Når det er sagt, er det mange oppskrifter på forskjellige mayoer som basilikum mayo, sitron mayo, balsamico eddik mayo. Du kan også fylle artisjokker med brødsmuler og smør.

De fleste artisjokker tilberedes ganske enkelt ved å koke dem i en stor, dekket gryte med salt kokende vann. Det tar omtrent 30 til 45 minutter før de blir ømme når de er gjennomboret med en gaffel eller kniv. Når du tar dem ut av det kokende vannet, snur du dem opp ned på papirhåndklær for å renne grundig av. Du kan lage artisjokker en dag tidlig hvis du vil, og fancy-shmancy kokker liker å klippe av spissene på alle bladene før du lager dem for å få dem til å se ut, vel … fancy-shmancy.

Kanskje den mest kjente delen av artisjokken er delikatessen kjent som artisjokkhjertet. Selv når folk ikke vil bry seg med å dyppe de ytre bladene i smør eller mayo og skrape det langs bunntennene for å få hele plantens kjøtt; de vil spise nesten alt som har hjertene med nøtteaktige smaker.

Prøv denne enkle Basil Mayo-oppskriften
• 1 kopp majones
• 1/4 kopp hakket fersk basilikum
• 1 ss fersk sitronsaft
• 1 fedd hvitløk, hakket – jeg vil nok tilsette litt mer hvitløk, men jeg er sånn.