Skip to content

En asiatisk markedstur serverer vegetabilsk inspirasjon

24 de mars de 2021
  • Den asiatiske markedsturen endte på en koreansk restaurant med en rett som heter Bi Bim Bop. Grønnsakshagere kan dyrke nesten alle ingrediensene til denne tradisjonelle koreanske retten. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey
  • De store bladene til perillaplanten er perfekte for å brukes som innpakning eller damping i tilbehør. Grønnsakshagere kan plante frø for å dyrke sine egne blader.Foto/Illustrasjon: Jodi Torpey
  • Bunken med fargerike lilla kålrabi har inspirert meg til å plante en liten avling i grønnsakshagen min om våren. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Store koreanske reddiker er stablet høyt og vil gå raskt fordi de er en hovedingrediens i det krydrede krydderet kjent som kimchi. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Krukker med fersk kimchi er rikelig for de som ikke har tid eller ekspertise til å lage sine egne. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey

Sist lørdag hoppet jeg på sjansen til å ta en organisert omvisning i en av de største asiatiske dagligvarebutikkene du kan forestille deg. Nesten Vegan Cooking School regnet turen som «et kulinarisk eventyr og kulturell fordypning som får hodet til å snurre.»

Turen skuffet ikke.

Vi gikk gjennom hele butikken, fra hjemmesiden til det ferske bakeriet. Vi stoppet for å lære om wasabi-pulver, sammenlignet pakker med tang og stod forbannet foran de lange hyllene foret med hundrevis av pakker med forskjellige typer tørkede sopper.

Da vi gikk inn i den enorme delen av ferske råvarer, følte jeg at jeg hadde blitt transportert til et annet land. Her lærte gruppen hvordan man velger en moden persimmon, hvilken tofu lager den beste suppen og hvordan man bruker koreansk paprika i stedet for jalapenos til appetittvekkende paprika.

Det var omtrent da vi stoppet for å beundre søppelkassene med indiske bitre meloner, bananblomster og uklare squash at det falt meg inn at jeg skulle prøve å dyrke noen av disse grønnsakene i min egen hage.

Jeg likte ideen om å dyrke perilla eller det som kalles sesamblader neste sesong. Denne bladgrønne er ikke relatert til sesamplanten, men de store bladene kan spises rå eller tilberedes og serveres som tilbehør.

Selv om kålrabi kanskje ikke betraktes som en eksotisk rotgrønnsak for noen gartnere, har jeg aldri dyrket den i hagen min. Men stablene med lilla kålrabi så ut til å oppmuntre meg til å plante noen i grønnsaksbedet mitt.

Hvis jeg planter nok kålrabi, har jeg sannsynligvis ikke plass til koreanske reddiker fordi disse reddikene er enorme. Disse gigantiske grønnsakene, med sin glatte hvite hud med lysegrønne skuldre, brukes til å lage kimchi, den krydret syltede kålkrydden.

Flittige gartnere kunne dyrke nesten alle ingrediensene til kimchi hvis de planter nok kål, reddiker, grønn løk, rød paprika og hvitløk.

Etter turen samlet gruppen seg på en koreansk restaurant for å nyte en rett som heter Bi Bim Bop. En tallerken med sizzling ris ble servert i steinkokepotten, toppet med sauterte og krydret grønnsaker og servert med en chili pepperpasta kalt gochujang.

Det var morsomt å gå utenfor den typiske dagligvarebutikken min for å oppleve noe nytt på det asiatiske markedet. Det store utvalget av friske grønnsaker har inspirert meg til å utvide plantealternativene mine neste sesong.