Skip to content

En gang i en blåmåne … Godt nytt år!

13 de april de 2021
  • Natthimmel med full vintermåne. Foto / illustrasjon: Louanne Sargent
  • Fullmåne stiger. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Velkomstferiegaver for komfyrlesing.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Hage under et snøteppe.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Katalogene fra 2010 begynner å komme. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Ingenting som en vedovn for å holde kroppen varm. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Å holde vedklippet og stablet på verandaen er en flott treningsform. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Drivhus om vinteren. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Bodhran (irsk rammetrommel). Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

Du har hørt ordtaket «en gang i en blåmåne», som vanligvis betyr «ikke veldig ofte.» Vi har en blåmåne på nyttårsaften (i nakken i skogen blir den full klokken 14.13). Blå måner skjer når vi har to fullmåner i samme måned (skjer ikke ofte – kanskje en eller to ganger i året). Vi hadde fullmåne 2. desember, så den 31. vil vi ønske nyttår velkommen med en ekte blåmåne.

Hage under et teppet av snø.

Akkurat nå har vi litt snø igjen som dekker bakken etter det store snøfallet vårt forrige uke; det regnet og smeltet det meste. I går med månen nærmer seg full og skinner ned på snøen, var det vanskelig å sove siden den virket nesten like lys som dagslys, bortsett fra den eteriske blå lystonen som månestrålene skinner ned.

Det er i 20-årene, så det er veldig kaldt der ute. I stedet for hagearbeid holder vi oss til å klippe og stable ved og holde vedovnen i gang. Selv om det er mye arbeid og noe rotete, er det ingenting som varmer en kropp som å stå ved siden av en vedovn. Og så er stolene i nærheten av ovnen stadig opptatt. Når en reiser seg eller beveger seg til side, glir en annen kropp inn i det ledige rommet.

2010-kataloger begynner å komme.

Akkurat nå har jeg begynt å samle frøkataloger, i tillegg til mine nye høytidslesegåver og musikk som er stablet ved siden av den valgte stolen min. Bedriftene tar det helt riktig, så mange av dem ankom akkurat dagen etter jul. Nå sildrer de sakte inn – til stor glede for meg – siden jeg ikke har tid til å lese dem på en gang. Og dette gir tid til å smake og drømme. Disse katalogene er litt av en balsam, og hjelper til med å berolige vi gartnere som har tilbaketrekning fra hånd-til-jord-kontakten. Å være et jordskilt begynner jeg å føle meg blå i slutten av januar til februar; Jeg tenker på det som mangel på vitamin S (olje).

Ingenting som en vedovn for å holde kroppen varm. Å holde treet kuttet og stablet på verandaen er en flott treningsform.
Drivhus om vinteren.

Selv om jeg har et drivhus (nesten uoppvarmet) og kan puttere der inne, er det for tidlig å starte frø. Så jeg sitter ved komfyren, med en kopp te eller et glass vin, avhengig av hvilken tid på dagen det er, og inspiserer frøkatalogene som drømmer om hagen min å være. Jeg leste Farmers «Almanac and the Llewellyns Moon and Sun Sign bøker – som jeg setter på ønskelisten min hvert år, og i år fikk datteren min Cady dem til meg – så jeg vil være klar over hva jeg kan forvente og planlegge for i den kommende år.

Her er et sitat fra 2010 Llewellyns Moon Sign Book som fikk meg til å humre:

«Frøkataloger er ansvarlige for mer uoppfylte fantasier enn Enron og Penthouse til sammen.»
—Michael Perry, TRUCK: En kjærlighetshistorie

Snart er det på tide å komme seg ut av leilighetene og promix; men ikke helt ennå. Dagene må bli litt lenger. Så jeg har en av de flotte, små Aerogrow-hagene å pleie. Jeg ble overrasket over avlingen av basilikum jeg høstet av den i fjor under det kalde været. Jeg bestilte nettopp et valgt frøparti i stedet for et av de ferdigpakket settene deres, så jeg kunne velge urtene jeg vil dyrke til matlaging. Det er en benkeplateenhet som sitter på mudroombenken min, og vekstlysene er på en tidtaker. Jeg synes det er ganske trøstende, og det er morsomt å sette den opp, se urtene vokse og kutte dem friske for å legge i suppekannen. Jeg tar bilder slik at du kan se oppsettet når frøene kommer.

Bodhran (irsk trommel).

I mellomtiden, ta deg tid til å slappe av; vinteren er en tid til å snu oss innover og reflektere over sesongen og alt det vi har å være takknemlige for. Nyt fullmånen på nyttårsaften. Jeg feirer med venner som skal bygge et stort bål, og vi er invitert til å ta med gode ting å spise, så vel som sanger, poesi og musikkinstrumenter å dele. Jeg tar en av julegavene mine; datteren min Lucie ga meg en bodhran (en irsk rammetrommel) som jeg har ønsket meg siden min tur til Irland. Selv om jeg ikke vet hvordan jeg skal spille det ennå, er jeg sikker på at vi kan bruke den til å bringe inn nyttår!

Her ønsker du deg et lykkelig, sunt og urte 2010!

«Ikke døm hver dag etter høsten du høster, men etter frøene du planter.»
—Robert Louis Stevenson