Skip to content

En gartners høsttakkefest

22 de mars de 2021
  • Foto / Illustrasjon: Sarah Dobsevage
  • Hvitløk varer lenge når det oppbevares på et kjølig, luftig sted, og mitt trekkfulle Connecticut-våningshus kvalifiserer på begge måter. Foto / illustrasjon: Kate Frank
  • Crabapple pie gir et fargerikt preg på Thanksgiving-bordet. Foto / illustrasjon: Ruth Dobsevage
  • Min første sjalottløksavling klarte seg bra. Foto / illustrasjon: Kate Frank

Takkoffer er min favorittferie. I flere tiår har familie og venner samlet seg hjemme hos meg, en 200 år gammel kolonial, for å feire sesongens dusør. Været kan være rått og kjølig, men vedovnene lyser og samtalen flyter, ettersom rett etter rett blir brakt til bordet i denne lange og rolige omarbeidet.

Sjalottløk
Sjalottløk (over) og hvitløk (til høyre).
Hvitløk

Jeg vil gjerne kunne si at hele måltidet kommer fra hagen min, men det ville ikke være sant. Likevel er hagen godt representert, både på bordet og rundt i rommet. Hvitløk, paprika og urter henger fra bjelkene, og sidebordet er pyntet med boller og kurver med løk, sjalottløk, squash og gresskar.

Etter forretten beveger vi oss til purre suppe, en mangeårig familiefavoritt. I år ser purren sterk ut, så vi serverer hjemmelaget suppe. I fyllingen går persille og hvitløk, sammen med litt tørket basilikum, paprika, og kanskje til og med noen kastanjer, hvis vi får dem før ekornene gjør det.

På et tradisjonelt arrangement som dette forventer familien min ingen overraskelser, selv om jeg av og til er oppmuntret til å variere menyen bare litt. Jeg tviler på at stekt kalkun noen gang vil vike for laks eller at kandiserte søte poteter vil gi etter til potetmos, men mindre radikale erstatninger forekommer. Sakte kokte grønne bønner kan stå i for dampet brokkoli; en tertefruktgranita kan erstatte en grønn salat etter hovedretten.

Crabapple pie
Crabapple pie.

For flere år siden brøt jeg inn stashet mitt med frosne blåbær, og blåbærpai ble lagt til dessertmenyen. Det viste seg å være veldig populært, servert sammen med gresskarpai og eplepai. De fleste prøvde alle tre. I år får sønnen min crabapple pie debut.

Så hva gjør alle andre for å feire Thanksgiving? Vil du være vert eller gjest? Har du en spesiell Thanksgiving-hageoppskrift å dele?

Trenger du matlagingsinspirasjon?
Besøk Fine Cooking’s Thanksgiving Guide for oppskrifter, videoer, tidslinjer og en menyprodusent