Skip to content

En vintergrønnsakshage i Nord-California

27 de mars de 2021
 • De søte fordelene ved vinterhage er verdt innsatsen for å strekke sesongen.Foto/Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Kullavlinger som kål og brokkoli er stjernene i vinterhagen.Foto/Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Et flytende raddeksel kan beskytte vinteravlingene dine mot frostskader. Foto / illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Ruth Lively
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Ruth Lively
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo
 • Foto / Illustrasjon: Ruth Lively
 • Foto / Illustrasjon: Marc Vassallo

I årevis hadde jeg et forhold fra mai til september med hagen min. Jeg ville plante om våren, høste om sommeren og høsten, og ikke gjøre noe i vintermånedene, men vente og planlegge våren igjen. I fjor bestemte jeg meg for å holde hagen min voksende hele året. Jeg ble motivert av min kjærlighet til brokkoli, selv om jeg også ønsket å dyrke andre kule væravlinger som bare ikke kunne ta varmen fra de varme sommermånedene: erter, spinat, blomkål og kål, samt salat og annen salat greener. Jeg fant ut at, gitt en god strategi, er en vinterhage lettere å administrere enn en sommerhage, og jeg gledet meg over greener gjennom månedene da jeg vanligvis lengter etter smaken av nyhøstede grønnsaker.

Hagen om høsten
I forfatterens nordlige California-hage holder dryppvanning de varme sesongens grønnsaker som vokser gjennom det varme tørre høsten.
Hagen midt på høsten
I midten av høsten viser hagen løfte om vinterbrokkoli, kål og salat, mens sommerens jordbærplanter (venstre forgrunn) og dvelende tomater (trellised, i bakgrunnen) vokser videre.
Hagen om vinteren
Hagen på vintertoppen er rikelig. En salatseng er drapert med flytende raddeksel for å beskytte den mot frysing.

Mer informasjon…

Startfrø: Tips, teknikker, utstyr

Jeg er heldig å hage i et område i Nord-California med et behagelig klima. Selv om vi vanligvis har flere måneder med intense vinterregn, snør det aldri, og bare noen ganger har vi en drapende frost. De vanlige sommeravlingene av mais, tomater, paprika, bønner, squash og meloner ville aldri vokse om vinteren, men mange andre grønnsaker trives i det kjølige, til og med kalde været i oktober til april. Gitt, klimaet mitt gjør det ganske enkelt å dyrke grønnsaker året rundt. Uten varme senger og bøylehus er vinter hagearbeid umulig i områder der temperaturen rutinemessig faller under 25 ° F. Men kjøkkengartnere i andre regioner kan nyte en lengre vekstsesong, selv om kvikksølv synker til frysepunktet. Det som trengs er litt planlegging og noen nyttige sesongforlengere, som flytende raddeksler, kalde rammer eller små plastbelagte bøyle tunneler.

Å planlegge fremover er nøkkelen
Fortenksomhet er viktig for å få vinterhagen din til en god start. Selv om mange grønnsaker vil modnes og holde seg godt under kaldt vær, trenger de fleste varme jordtemperaturer for å spire og vokse til tilstrekkelig størrelse før kaldt vær begynner. Selvfølgelig kan du starte frøplanter innendørs og pleie dem der til de trenger å herdes av og transplantert ut. Hvis du vil starte noen grønnsaker fra frø til transplantasjon senere, så frøene dine i august, når jord- og lufttemperaturer bidrar til spiring og sterk vekst. Vær forberedt på å transplantere innen Labor Day, slik at plantene dine kan dra nytte av det milde været i den indiske sommeren.

Det er ingen vanskelige regler for når bestemte avlinger skal plantes, men generelt, jo tidligere jo bedre. Optimalt bør frø startes på sensommeren, men barnehageplanter transplantert tidlig på høsten vil fortsatt gjøre det bra.

Noen planter, som løk, purre og coleavlinger, tar litt tid å bli etablert. Planter disse tidlig i august. Erter, gulrøtter, rødbeter, spinat og salat kan sås direkte og plantes etter hverandre for en lengre høst, men begynn å plante tidlig i august. Start erter, gulrøtter og rødbeter mellom 1. og 15. august; direkte frøspenat rundt 1. august.

Prepping jorden
Prepping av jorda og oppsett av strukturer bør gjøres før vinteren. I dette tilfellet måtte vinterterteavlingen plantes om høsten, da varmere jordforhold favoriserte spiring.

Alle disse datoene gjelder for hagesonen min og vil endres avhengig av sone og mikroklima. Det kan være mer fornuftig å bestemme hvor mange dager til en avling kan høstes, og deretter telle tilbake for å estimere når du skal plante. For eksempel kan gulrøtter høstes omtrent 60 dager etter planting. Telle tilbake fra novemberhøstingen til slutten av august såing.

Når du velger varianter, kan du velge favorittene dine, som jeg gjorde, med tanke på forskjøvne høstdatoer. Eller hvis du har kaldere temperaturer enn regionen min har, velg kaldtolerante eller kortsesongvarianter. I tillegg til å bestemme når du skal starte bestemte planter, må du også tømme noen av hagesengene dine for sommeravlingene og jorden klargjort og klar for vinteravlingene.

[[[PAGE]]]

Kom godt i gang
Jeg planter i etablerte hevede bed som jeg allerede har høstet en sommeravling fra, så jeg trenger ikke å grave eller bearbeide mer. Sengene mine var tidligere dobbelgravde og godt næret med organisk materiale, så etter at jeg har fjernet den gamle vegetasjonen, legger jeg bare til noen få centimeter kompost og andre jordjusteringer etter behov for å forsyne innkommende planter med friske næringsstoffer. Å plante året rundt krever nøye oppmerksomhet på jordens fruktbarhet, ellers vil ikke hagen din blomstre.

Få mer informasjon om dyrking av kjølig sesonggrønnsaker:

• spinat
• Mâche
• Rødbeter
• Grønne
• Kål
• Gulrøtter
• Løk
• Kål

• Forlenge salatsesongen
• Hagearbeid med kald ramme

Jeg bruker alderen kompost, som har hatt tid til overflødig salte som kan skade avlingene å ha lekket ut. Mitt valg av endring er soppkompost, et medium som brukes til å dyrke sopp. Den inneholder halm, hestegjødsel, kyllinggjødsel, gips, torvmos, kalk, melasse og bomullsfrømel, som jeg noen ganger legger til drue pimpstein og risskall til.

Hvis du ikke har hevede bed, er jordforberedelse enda viktigere for å skape god drenering. Tunge vinterregn gjør god drenering viktig i hagen min.

Du trenger sannsynligvis mye mindre plass til vinterhagen din enn for sommerhagen, siden vintergrønnsaker er mer kompakte enn tomater, meloner og squash. Jeg bruker tre hevede senger, omtrent 4 fot med 20 fot hver, sammen med en 20 fot rad for snapperter og snøterter, som gir familie og venner rikelig med produkter hele vinteren. Jeg anbefaler å plante en seng i rotvekster (gulrøtter, rødbeter og løk), en annen i cole-avlinger (brokkoli, kål, blomkål, rosenkål og bok choy), og en annen i salatgrønnsaker (salat, mesclun, spinat og chard ). Jeg planter vinteravlinger nærmere hverandre for å forhindre erosjon fra harde vinterregn.

Chard Kål
Kål Blomkål Brokkoli
Cole avlinger og greener er stjernene i vinterhagen. Disse avlingene vokser til modenhet i kjølig vær uten å boltes.

Plant til rett tid

Høstsalat
I klima som forfatterens, i Nord-California, kan det plantes salatplanter hele vinteren, noe som gir en forskjøvet høst.

Siden de fleste grønnsaker finnes i mange varianter, med forskjellige modningsgrader, kan du plante vinterhagen din samtidig og fremdeles kunne høste over flere måneder. Plant for eksempel 6 eller 12 planter av tre forskjellige typer brokkoli og kål, med modenhetsdatoer på 60, ​​80 og 100 dager. For rødbeter, løk og gulrøtter kan du plante den samme varianten av hver (helst en som er egnet for overvintring) og høste dem i forskjellige vekststadier etter behov. Chard, spinat, salat og salatgrønnsaker er også egnet for en lengre høst hvis du tar bare de ytre bladene og lar planten fortsette å vokse. Siden salat og de fleste grønnsaker har en tendens til å modnes raskt og spire godt i kule temperaturer – de er unntaket fra regelen om at varme forhold er nødvendige for spiring – kan du så eller plante ut nye transplantasjoner hver tredje eller fjerde uke gjennom vinteren. Imidlertid, siden salat ikke vil boltre seg i kaldt vær, kan du velge den enkle måten: Plant alt på en gang, og vær ferdig med det.

[[[PAGE]]]

Å se hagen gjennom
Det var utrolig enkelt å vedlikeholde vinterhagen min. Jeg måtte vanne regelmessig i løpet av august, september og oktober, men når temperaturene var avkjølte og vinterregnet kom, vannet jeg ikke i det hele tatt. Ugress vokser ikke raskt om høsten og vinteren; de fleste av ugrasene mine var ville gress, som jeg bare kuttet kort med gressklipper. Det er faktisk best å ikke trekke ugress, for når jorden er fuktig, risikerer du å skade grønnsakenes rotsystemer. Og røttene til ugresset holder jorda i dine hevede senger fra å vaske bort.

Insekter er generelt ikke et problem i kaldere vær, og selv om snegler og snegler kan spre seg, hadde jeg plantet nok grønnsaker i hagen min for å sikre at det var mye til overs for meg. Alle avlingene mine var seige nok til å tåle frost, bortsett fra salatene mine og salatgrøntene. Hver gang frost var prognostisert, dekket jeg sengen med et flytende raddeksel.

Hagen om vinteren
Gjennom vinteren holder raddeksler liv i kaldharde avlinger om vinteren, som er regnfull og kjølig, men ikke uoverkommelig kald.

I andre deler av landet kan været være lunefull. Ha flytende raddeksler klare til å beskytte planter mot plutselig frysing. Raske temperaturendringer er mer skadelige for planter enn gradvise endringer.

I ettertid tok vinterhagen min mye mindre innsats enn den vanlige sommerhagen min. Når grønnsakene mine var plantet, så de ut til å vokse godt av seg selv med lite inngrep. Den største innsatsen fra min side var å våge meg ut i regnet for å høste det jeg hadde lyst til å spise eller lage mat. Men det var vel verdt det: fersk dampet brokkoli og blomkål, hjemmelaget coleslaw, søte hagearter, borsjch laget med min egen kål, rødbeter og gulrøtter, og selvfølgelig uforlignelige salater. Hvis jeg bare kunne dyrke tomater om vinteren for å fylle dem.

Plante nakne senger med dekkavling
Vinterhagen min var omtrent en fjerdedel av størrelsen på sommerhagen min, og jeg ønsket å utnytte den åpne plassen. Så jeg plantet en grønn gjødselavling mellom vinterbedene og omkretsgjerdene og i noen få av sengene brukte jeg ikke. Jeg brukte en blanding fra min lokale barnehage bestående av 50 prosent bjellebønner, 30 prosent østerrikske åter og 20 prosent vanlig vetch. Alle er belgfrukter, som fester atmosfærisk nitrogen i jorden og tilfører organisk materiale når de blir slått under. Åkerter dekker bakken, mens vetch klatrer opp de høyere bjellebønnene.
For din egen hage, vil du søke lokale råd om de beste dekkavlingene eller blandingene for ditt område. Till eller riv åpne områder og tøm senger til omtrent 2 inches dype, send deretter frøet og rake inn for å dekke. Det er ikke nødvendig å vanne hvis du planter like før høstregn.

Tre til fire uker før du planter sommeravlingene, hakker du dekkavlingen, enten med en machete eller en gressklipper, og legg den i jorden. Dette vil tillate at det organiske stoffet begynner å råtne og frigjøre næringsstoffer for avlingen din. Ikke-belgfrukter som bygg, rug og havre kan også plantes som vinterdekkingsavling; de vil ikke gi så mye nitrogen som belgfrukter, men de vil tilsette store mengder organisk materiale og hjelpe til med å kvele ugress.

Dekk avlingsfrø Dekk avlingsfrø
En håndfull dekkafrø (til venstre) er en investering i hagens fremtid. En dekkavling (til høyre) minimerer jorderosjon og blir en kilde til nitrogen for sengene når våren.

av James Kerr
Oktober 2000
fra nummer 29