Skip to content

Farge og volum, nøkler til landskapsarbeid – Hagearbeider

30 de januar de 2021

Å ha en attraktiv hage er tilsynelatende bare et spørsmål om å velge de plantene vi liker best og finne dem stedet der de er komfortable i hagen vår. Lag imidlertid en hage et ekte landskapsarbeid det innebærer mye mer komplisert arbeid enn bare planting. Landskapsarbeid er et ekte kreativt arbeid der det i tillegg kombineres en god plantekunnskap. To grunnleggende akser som ethvert prosjekt som ønsker å nå et mål er utviklet på: å skape naturlig skjønnhet.

Nettopp av denne grunn er det to aspekter som er grunnleggende i enhver landskapsarbeid. På den ene siden er bruk av farge i et bestemt rom (Med mindre vi velger en hage bare grønn eller i en farge). Ikke bare må vi velge farger som balanserer hverandre, men til og med gruppere blomsterbedene eller plantene i henhold til blomstringstiden. Noe grunnleggende hvis vi for eksempel vil ha blomster gjennom hele året, eller hvis vi vil at hvis de er hele våren eller sommeren, danner settet med samme farger en naturlig del av landskapet med en kromatisk harmoni. Lagt til, ethvert godt landskap må bevare et bestemt fargene rytme i hagen (noe som oppnås gjennom gjentakelser av blomster i samme farger med veksling, men målt for å unngå å være kjedelig) på samme måte som det må ha noe mer enn viktig: et fokuspunkt som bryter med alt annet. En ledende rolle som vi kan knuse, for eksempel ved å bruke et tre som ikke bare skaper en fargekontrast med resten, men også bryter med horisontaliteten til resten av hagen.

Fordi det er nettopp et annet grunnleggende aspekt i enhver landskapsarbeid: spill av volumer. Å generere bevegelse må være en iboende del av designet vårt. En bevegelse som oppnås gjennom veksling av planteformer (en grunn til at det er viktig å kjenne a priori mulighetene for vekst av planten, og til og med hvis de tvinger til å bli beskåret på en bestemt måte for å oppnå det målet vi ønsker) men ta vare på mye enn det veksling har en viss tråkkfrekvens (Vi kan for eksempel ikke velge utelukkende bruk av busker eller blomsterbed; vi må sørge for at de eksisterer i harmoni) og mer hvis vi bestemmer oss for å innlemme i vårt design dekorative elementer, enten de har innlemmet blomster eller ikke (enten møbler, blomsterpotter eller til og med lyselementer).

Det er ikke så enkelt som det ser ut til å gjøre hagen vår til et unikt rom der vegetabilsk balanse får oss til å føle harmoni. En god grunn til å trekke all eksisterende bibliografi om landskapsarbeid, eller, enda bedre, vurdere å ansette en tjeneste som gjør og overgår den ideen vi har i tankene.

Bilde | Hagearbeider