Skip to content

Feir sommer! Enkle agurkoppskrifter

15 de mars de 2021
  • Agurk på vintreet. Jeg dyrker en rekke varianter og liker å syle kukes fordi de er mindre. Foto / illustrasjon: Valgfrie fotokreditter
  • Denne mandolin i asiatisk stil, kalt Benriner, er veldig billig og er en fin og rask måte å tynne kuk, løk og mer på. De er veldig skarpe, så vær sikker og bruk fingerguard.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Enkel agurksalat med fersk dill og løk er forfriskende og lett. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Tomat- og agurksalat i marokkansk stil – så enkelt og tilfredsstillende. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Fordeler for kokken – lunsj fra testkjøkkenet. Både agurksalater, få svarte oliven og skiver feta med ristet brød for å suge opp juiceene! Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Kohlrabis fra bondens marked – de gir et flott knasende tilskudd til salat, brukes som en cruditt eller skiver og sauter. Kos deg med dem nå fordi de blir tøffe med det varme været. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Tertekirsebær er i sesong – få nok av dem til å spise nå og bevare! Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Disse sure kirsebærene gjør en morder konserver, sirup, hjertelig eller busk.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger

I dag er offisielt den første sommerdagen – vi feirer solverv og farsdagen begge deler! Sommersolverv (som feires som midtsommer i mange europeiske land) er den lengste dagen i året og den korteste natten. Kan du tro at dagene nå blir kortere ?! «Og årstidene går de rundt og rundt …»

Hagen er i sving, det samme som sommervarmen – salatgrøntene boltrer seg – men jeg har plukket de to første agurkene mine. Jeg bare skiver og spiste dem rå, men den neste vil bli brukt til å lage en av salatene nedenfor.

I går kveld lagde jeg calabacitas med baby squash fra bondemarkedet, mais fra Carolinas og hjemmelaget løk og hvitløk. Jeg pitted også 4 liter surkirsebær til fryseren, og spyttet hele tiden. De terte kirsebærene vil lage kake eller konserver. Kvinnebonden fra Lewis Orchard ba meg legge kirsebærene i en bolle med iskaldt vann i en time før de grop dem, og de ville miste mindre juice. Jeg gjorde dette, og det var lett å bare presse dem og gropene spratt bare ut stammehullene. Jeg gjorde dette over en stor bolle og lagret saften. Få kirsebærene dine mens de er i sesongen, og legg dem opp til vinteren – du vil være så glad for at du gjorde det!

Vi har hatt mye regn her i Maryland – grønnsaker og ugress vokser vanvittig – det er en varm, dampende jungel der ute denne første sommerdagen. Jorden er for våt til å hage i dag, så det er en god dag å bruke hageprodukter til å lage noen gode ting å spise. Prøv en av disse avkjølende agurkoppskriftene for å ønske sesongen velkommen – lag en i dag for pappa!

Gammeldags agurker med dill

Denne gammeldags tilbehør er alltid velkommen på sommerbordene våre. Det er spesielt godt med engelske eller japanske agurker, som har ømme skinn og frø. Selv om dill er deilig her – hvis du ikke har noe – gjør det uansett – eller prøv å erstatte fersk estragon. Selv om den tradisjonelle oppskriften krever sukker, kan du bruke lønnesirup i stedet; salaten skal ikke være søt – bare litt for å balansere eddiken.

For en kremaktig versjon, hvis du liker rømme, bruk den i stedet for oljen, og tilsett akkurat nok eddik til din smak. Eller bruk yoghurt i gresk stil, eller en kombinasjon av yoghurt og rømme.

Serverer 6 til 8

3 agurker, eller 2 engelske eller japanske agurker
1 liten rødløk
3/4 kopp løst pakket dillblader
Omtrent 1/4 kopp olivenolje eller sjenerøs 1/2 kopp rømme
1 1/2 ss dragon eller hvitvinseddik
Salt og nykvernet sort pepper
Ca 1 ts organisk sukker, valgfritt

Skrubb agurkene og skrell dem hvis skinnene er voksagtige eller seige. Hvis skinnene er velsmakende, fjern 4 eller 5 strimler på langs rundt agurkene. Trim endene og skjær agurkene omtrent 1/8 tommer tykke.

Halver løken på langs og skjær den i tynne ringer. Hakk dill grovt. Bland oljen (eller rømme) og eddik sammen og smak til med salt, pepper og sukker hvis ønskelig. Rør dill i vinaigrette. Kast vinaigrette med grønnsakene og dekk til, og mariner i minst 1 time i kjøleskapet. Smak til krydder og juster med litt mer olje, rømme, eddik eller salt og pepper.

Agurksalat med tomater

Dette er en veldig grunnleggende salat – og en minneverdig begivenhet for meg første gang jeg spiste den. Det var på en kafé i en liten fiskerlandsby, Martil, i Marokko. Vi satt utendørs og så på Atlanterhavet fra Nord-Afrika og tok en kald øl i den varme solen og trengte bare en liten matbit for å gå med den. Så vi bestilte agurksalat med tomater. Den kom i en bolle med skiver med crusty brød. Det var tre grønnsaker kuttet i bitformede terninger kiler: skarpe agurker, dødmodne tomater og knasende løk. Den ble ganske enkelt kledd med en liten mengde olivenolje, en klem fersk sitronsaft og krydret med salt og pepper.

Det kunne ha vært rammen, og at vi nylig var ankommet på et eksotisk sted – og å spise ved sjøen vekker alltid appetitten – men denne salaten var så enkel, men sublim. Hvordan kunne en salat laget av ingredienser som jeg hadde spist hele livet, smake så godt? Den bondesalaten førte til en erkjennelse. Ekte mat, ferske ingredienser, dyrket lokalt og tilberedt, trenger ganske enkelt lite eller ingen utsmykning. (Vel, du kan legge til noen blader med revet basilikum …) Lag denne salaten når tomatene er modne.

God solverv og god farsdag!