Skip to content

Fra Paprika Seeds til Paprikash

17 de april de 2021
  • Ungarsk paprika paprika trenger å bruke tid på planten for å modnes til knallrød.Foto/Illustrasjon: Jodi Torpey
  • Nykvernet paprika paprika er spesielt aromatisk.Foto/Illustrasjon: Jodi Torpey

Kylling paprikash jeg forberedte til søndag kveldsmat var 10 måneder i ferd med å lage. Det virker som lenge for en rett, men det var verdt å vente på.

Det var januar da jeg bestemte meg for å dyrke ungarsk paprikapaprika med ideen om å fylle pantryet med litt nytt krydder. Jeg bestilte frø fra Renee’s Garden og startet frøene innendørs i mars.

Tidlig i juni flyttet jeg plantene utenfor. I august begynte de store grønne paprikaene å bli røde. Da paprikaene nådde sin fulle og vakre farge, ville jeg høste de rødpepperne og gjøre dem klare til tørking.

De ble vasket, sådd og skåret i tynne strimler for å tørke på en skjerm i kjelleren. Belgene kan være tøffe å male, så å kutte dem i strimler bidrar til å spare arbeid når de er tørre.

Jeg ventet tålmodig på at plantene skulle fullføre arbeidet sitt før jeg kunne starte mitt. Med plantene ferdig for sesongen, var det på tide å male paprikastrimlene til krydder med en elektrisk krydderfabrikk.

Da hvert parti med det lyse oransjerøde krydderet kom ut av møllen, så jeg for meg den første oppskriften jeg ville prøve. Fersk paprika er ekstremt aromatisk med en søt, jordaktig smak, jeg visste at retten måtte være noe som viste sin friske smak. Et dryss på deviled egg som pynt ville ikke være nok.

Fordi paprika regnes som en nøkkelingrediens i det ungarske kjøkkenet, laget jeg en stor gryte med kyllingpaprikash og lot den surre hele dagen. I Ungarn er retten kjent som paprikas csirke, og det tar tid (og mer tålmodighet) å brune kyllingen før den surrer i en kyllingkraft smaksatt med en sjenerøs hjelp med paprika.

Oppskriften er laget for en av de mest tilfredsstillende søndagsmiddagene og en rett det er verdt å vente på.