Skip to content

Grillsesong

14 de april de 2021
  • Det er det som er til kveldsmat! Grillede grønnsaker: asparges, søtpoteter, løk, aubergine og plantains, med sidesalat. Kokt ute og spist på piknikbordet på forsiden. 🙂 Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Veggiebunter er enkle å lage og en god måte å pakke opp mindre grønnsaker. Kokken kan tilsette chili, løk, urter, S&P og olivenolje. De bør gå på grillen først, fordi det tar 15 til 30 minutter å lage mat, avhengig av hva som er i bunten og varmen til grillen. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Sesongens asparges er bare kledd med olivenolje, havsalt og nykvernet pepper. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Søtpoteter er krydret med krydret harissa, salt, pepper, olivenolje og friske salvieblader. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Skivede grønnsaker, børstet med olivenolje eller grillsaus, koker mye raskere enn bunter. Avhengig av hvor varmt brannen er – de trenger omtrent 3 til 5 minutter på hver side. Lag ekstra slik at du er sikker på at du har rester! Grillede aubergine-, løk- og mozzerella-smørbrød er gode neste dag! Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

Når været varmes opp og bondemarkedene åpner igjen for sesongen og hagene våre begynner å produsere avlinger for å høste, har grillsesongen begynt! Grønnsaker på grillen er en enkel måte å fikse middag eller underholde, og det er uendelige variasjoner. Å være utenfor matlaging er også morsommere enn å være innendørs – det er så vanskelig for vi gartnere å rive oss bort og gå inn denne tiden av året – så hvorfor ikke bare grillfeste kveldsmat utendørs?

I forrige uke tok vi av grilldekselet og ryddet opp grillen og kjøkkenutstyret, dro ut kullpipen og posen med trekull. Jeg anbefaler ikke å bruke kjemisk gjennomvåtte briketter – da disse tingene forurenser luften vi puster inn og maten som tilberedes. Hard trekull startes lett i en koks skorsteinstarter med ett ark avis og overføres deretter til grillen på 20 til 30 minutter. Så mens kullet blir varmt, kan kokken tilberede grønnsakene.

Jeg bruker grønnsaker som er i sesong eller er til stede, men jeg har det mest likt, prøvd og sant. Aubergine og løk, skiver i rundt 3/4-tommers tykke runder, er mine absolutte all-faves. Jeg liker også ganske potetbunter – vanlige spuds eller søte patootier gjør meg glad hver gang. Foruten litt olivenolje og salt og pepper, noen ganger legger jeg til en kvist eller to av urt, skiver løk eller chilipepper, og jeg liker litt chipotle og adobo med søtpotetene mine. Denne tiden av året er asparges, grønn hvitløk, purre, reddiker, rødbeter eller gulrøtter og nye poteter lett tilgjengelig og er fantastisk grillet.

De fleste grønnsaker trenger bare børsting av olivenolje av god kvalitet og salt og pepper. Imidlertid er grillsaus også velsmakende og morsom. Du kan lage en veldig rask og enkel saus ved å kombinere krydder på hånden i pantryet og kjøleskapet. I en målebeger kombineres ca 2 ss hver: olivenolje, ketchup; ca 1 ss hver: tamari soyasaus, balsamico, vann, grovkornet eller Dijon sennep, og valgfri 1 eller 2 ts ren lønnesirup; kjøttdeig eller trykk på et stort hvitløksfedd hvis ønskelig, og avhengig av hvor varmt du liker det – noen rister av en Tabasco-lignende varm saus. Rør godt med en gaffel og smak; juster etter behov – tilsett salt og pepper, ellers må det tynnes med en spiseskje vann eller litt mer ketchup (barna mine elsker det) – husk at det vil smake konsentrert på dette punktet.

Vi har en ting med grillkurv, slik at mindre grønnsaker ikke faller gjennom grillristen. Jeg lager bunter til grønnsaker som asparges og grønne bønner eller skiver poteter. På den måten faller de ikke gjennom sprekkene, og hver pakke handler om en porsjon.

Rester av grillede grønnsaker er et flott tillegg til smørbrød neste dag, eller enda bedre, jeg hakker dem i bitstykker og kaster dem med quinoa, ris eller pasta, tilsett litt urter og hakket hvitløk, kle på litt olivenolje og voila, middag fra grillen to netter på rad!

Noen ganger griller jeg frukt – prøv eksotiske stoffer som ananas, bananer, plantains, eller om sommeren fersken eller nektariner. Frukt griller raskt og kan brenne over høy varme, spesielt på grunn av sukkerinnholdet, så gjør dette etter hovedretten når varmen har gått ned.