Skip to content

Hagearbeid i Midtvesten – Et Midland, Michigan perspektiv – IHA-konferansen

17 de april de 2021
 • Som du kan se, fungerer hagearbeid med hevet seng bra for Jeanne og Rob Calkins i Midland, Michigan, en forstad i nabolaget. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Stilleben med ryllik, comfrey, hosta og fuglehus.
 • Calkins «flerårige hage- og urteseng er livlig med fargerik hagepynt.
 • Selv Jeanne og Robs kompost er estetisk tiltalende, men likevel helt funksjonell.
 • Nyhøstet lavendel hang til tørk i butikken på Lavender Fleece Herb Farm and Studio.
 • Fugleskremselhager og tomter laget og arbeidet av barn i Dow Gardens «Children’s Garden.
 • Hevede senger i Potager Garden på Grand Oaks Herb Farm.
 • Formell hagegalleri og gangvei omkranset av flerårige og urtesenger på Heavenly Scent Herb Farm.
 • Niles og Donna Frawleys smug av frukttrær i forstadens bakgård.
 • Frawleys frodige grønnsaks- og urtehage løper lengden på bakgjerdet.
 • Bærbusker er gjemt her og der i Frawley bakhage – spiselig landskap på sitt beste.
 • Urter og grønnsaker plantes sammen i hagen; Donna Frawley høster sine ferske urter for å selge på Midlands bondemarked.

For noen uker siden fløy jeg til Midland, Michigan for International Herb Association årlige konferanse. Denne urtegruppen liker å samles på mer naturlige omgivelser og steder som ikke er i veien enn på hoteller i store byer. Så vår vertinne med mest, Midlander Donna Frawley, valgte Northwood University fordi det lå i utkanten av byen, omgitt av grønne områder og turstier, komfortabelt kunne huse oss til rimelige priser, og rommene hadde vinduer som åpnet seg. Hvorfor det til og med ville kalkuner ruslet rundt på eiendommen!

Transporten vår til og fra flyplassen var en slekt ånd ved navn Jeanne Calkins. Da vi kjørte mot universitetet, viste hun oss nabolagene og snakket om området, og da hun spurte oss om vi ønsket å gå motorveien eller bakveien, svarte de tre av oss som reiser herbies i kor, «bakveien! ” Så selvfølgelig, når hun sa, vil du kjøre forbi huset mitt? Vi sa alle «Ja!» Og da vi alle hang ut av bilvinduene og så på hagen hennes og hun sa: «Vil du komme deg ut og se på hagene?» – hva tror du vi sa? (Store hjerner tenker likt.)

Jeg skal si deg, de gartnere fra Michigan er sikkert en dedikert gjeng! De får vakre, frodige hager til å skje på hjørner, gater, offentlige rom og selvfølgelig sine egne bakgårder. Sistnevnte er kanskje det jeg liker best. Vi gartnere tar vårt lille stykke jord og gjør det til vårt eget lille paradis. Noen er ryddige og ryddige, kompakte og effektive, mens andre er varierte, tilfeldige og til og med upassende. Uansett, er imidlertid disse hagene vårt fristed.

Jeanne og mannen Rob vedlikeholder en av disse spesielle hagene – da vi gikk rundt på siden av huset hennes – falt munnen min fordi jeg ikke hadde noen anelse om omfanget av hagene bak hjemmet deres. Vi gikk inn i en liten Eden, fylt med blomster, urter, grønnsaker, busker, for ikke å snakke om den lunefulle hagepyntet, fra fuglebad, statuer og skulptur til benker og hagesvinge. Vi oohhed og aahhed og måtte rive oss bort for å komme til hotellet slik at vi kunne sjekke inn og komme til styremøtet vårt.

Dagen etter dro vi på ekskursjon (du kan gå online til www.iherb.org og se på konferanseplanen for å se hvor vi gikk og kalenderen for hendelser). Høydepunktene var Lavender Fleece Farm and Studio, som er en gård som drives av Laurie Gisch og hennes familie. Hun er en av de moderne renessansekvinnene som har sauer, geiter, hester, lamaer, kyllinger, valper; hun dyrker lavendel og mange andre urter og blomster, hun høster og tørker disse til å selge i gavebutikken sin samt lage urteprodukter; hun er en talentfull keramiker og vever, og hun selger også håndverket sitt (jeg tror ikke at denne kvinnen sover). Derfra besøkte vi en rekke hager, vi tilbrakte en rekke lykkelige timer i Dow Gardens hvor vi turnerte huset og eiendommen, og gikk med gartner Chuck Martin gjennom rosenhagen og barnehagen. Det er en imponerende eiendom med velstelte hager og fredelige utsikter, hvor man lett kan tilbringe en hel dag; barnehagen er en av de beste jeg har sett. Derfra var vi så heldige å ha en «rullende hagetur» – vi kjørte på bussen for å se hager som ble opprettholdt av frivillige i hele Midland og stoppet ved Dahlia Hill, Jerome Street Garden, Plymouth Park Garden og Bradley Home.

Den kvelden ble foredragsholdere, styremedlemmer og gjester invitert til Niles og Donna Frawleys hjem for en matlaging og et overraskende magisk show. Da vi kom dit tidlig for å hjelpe, var frivillige, praktikanter og urtegalpals of Donna allerede der masse, prepping på kjøkkenet og bordene og stolene ble satt opp utenfor i hagen under en rekke perfekt beskjærede frukttrær, lastet med frukt , helt pittoresk. Bakgården hadde plen under trærne, men omkretsen var foret med hagesenger fulle av urter og grønnsaker med bærbusker gjemt her og der. Blomster og urter sølte ut av containere på dekk og fôret turene. Det var den ideelle setting for å spise utendørs, og en fin kveld ble avholdt av alle. Donna har en urtevirksomhet, Frawley’s Fine Herbary, som lager urteblandinger av god kvalitet som hun er kjent for på sitt lokale bondemarked, og hun selger også online. Vi smakte på mange deilige retter laget med hennes proprietære blandinger. (Jeg er avhengig av hennes sylteblanding! Www.frawleysfineherbary.com) Kudos til Donna og alle hennes lokale informasjonskapsler for god mat (tha er et annet pluss å henge med gartnere = god mat)!

De neste tre dagene ble tilbrakt i konferansesenteret, hvor vi hadde et stort utvalg av urte- og hageleverandører fra bøker, planter og såpe til aromaterapeutiske produkter, hjemmelagde scones og smykker laget av bønner og frø. Bygningen var attraktiv og komfortabel, og våre økter hele dagen ble holdt i et romslig auditorium. Temaet vårt var “Roser og andre urter fra hele verden”, så vi hadde programmer som fremhever urter fra mange land, og om alle aspekter av roser, og forberedte oss på Rose, som vil være Årets urt for 2012 (sjekk ut forhåndsvisning av IHA’s Rose, Herb of the Year 2012-boken på https://iherb.org/hoy2012.htm). Vi hadde også en spennende to timers matlagingsøkt med 10-minutters favoritt urteoppskrifter, som var kjempegøy og veldig velsmakende! Foredragsholderne er for mange til å nevne her, men det var en inspirerende, lærerik konferanse.

Den siste dagen hadde vi nok en ekskursjon til hager i massevis. Vi elsket de uformelle hagene på Grand Oak Herb Farm, hvor vi fikk servert te og en omvisning av Beulah Hargrove; så reiste vi til Heavenly Scent Herb Farm, hvor vi nøt en urtelunsj og omvisning i de imponerende hagene og hagen til Kathy og Steve Mathews. Så var det tilbake på bussen for å besøke Abele drivhus, som spesialiserer seg på roser og Crystal Kauer’s Garden, hvor hun tar seg av øyer med vakkert vedlikeholdte roser og mange andre blomstrende stauder.

Det er fantastisk å samles med likesinnede individer, besøke hager, lære, le og fortelle; sammenføyningen for å feire hagearbeid – for å inspirere, dele ideer og kunnskap og få vår kreative juice til å flyte er det det handler om. Bunnlinjen, enten vi hager organisk, har urtefarm eller barnehage, jobber hardt i offentlige hager, bare dyrker containere på en veranda, eller etter at mange år har kommunisert i hagen har blitt lenestolgartnere – vi har alle det samme til felles og det er gleden av å hagearbeide denne moder jorden. Vi er de heldige som høster fordelene av å være ett med naturen, omgitt av skjønnhet og noen ganger dyr, og kjenne plantene som gir næring til kroppene, sinnene og åndene våre.