Skip to content

Har du plantet hvitløken din ennå?

15 de april de 2021
  • Årets valg for å plante hvitløk: Chesnok Red, Inchelium Red (jeg har en forkjærlighet for de lilla stripete og marmorerte lilla hardnecks), Metechi og Nootka Rose. Klikk på pix for å forstørre og lese bildetekster.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • «Nootka Rose» er en softneck hvitløk, som gir vakre fletter og er sterk i smaken. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • «Metechi» er en marmorert lilla stripe, hardneck hvitløk; den produserer store pærer som lagrer godt. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Pærer er brutt i nellik og er klare til å bli plantet. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Endret og jordet jord klar for hvitløk. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Hvitløksseng dekket med løst ristet hvetestrøm-mulch. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger

Det er den tiden av året igjen … når bladene begynner å falle, er det på tide å tenke på å gjøre hvitløkssengen klar til å plante. Det er så verdt å dyrke sine egne fordi det er så stort utvalg av typer å velge mellom, som du bare ikke kan få i matbutikken. Jeg personlig foretrekker hardnecks (A. sativum L. var. Ophioscorodon) fremfor softnecks (A. sativum L. var. Sativum), selv om jeg alltid dyrker noe av hver for sin smak og for lagring. Softnecks pleier å lagres lenger enn hardnecks gjør (selv om jeg fortsatt spiser hardneck-pærer som jeg høstet i juli, og det er nå midten av november).

Gjør klar for sengen din ved å legge til endringer i jorden og bearbeide eller grave dem i. Hvitløk trenger leirjord med god drenering og full sol. Kompost og eldre gjødsel vil gjøre jorden mer sprø, slik at røttene kan vokse raskere og trenge dypt inn slik at de kan absorbere næringsstoffer. Det vil også hjelpe dem å beholde fuktighet. Jeg legger også til organisk fetiliser for næringsstoffer, og mineraler som steinfosfat (hjelper til med å produsere større pærer), greener og potash (for drenering). Husk å rotere avlingene dine, så ikke plant hvitløk der du hadde avlingen i forrige sesong.

Jeg bestiller hvitløken min fra nettkilder; du kan dyrke hvitløk som du kjøper i dagligvarebutikken, men den sprayes ofte med en veksthemmere for å hindre at den spirer under supermarkedslampene, så det er uklart. Bedre å få pærer fra det lokale bondemarkedet eller økologisk, ubehandlet hvitløk fra helsekostbutikken hvis du vil ha noe med en gang, noe jeg har gjort med en viss suksess. Selv om bruk av hvitløk fra en produsent vil gi deg den beste kvaliteten og det største utvalget av pærer. Det er bra å kjøpe hvitløk fra et lignende sted hvor du bor, siden hvitløken vil bli bedre akklimatisert til klimaet ditt. (dvs. hvis du bor i sørstatene, bestill fra en produsent i sør, hvis du bor i nord, bestill fra produsenter i New York eller Washington.)

Her er noen få dyrkere som jeg har brukt:

Filaree Garlic Farm https://www.filareefarm.com/

Gourmet Garlic Gardens www.gourmetgarlicgardens.com/

Grow Organic (Peaceful Valley) https://www.groworganic.com/

Territorial Seed Company www.territorialseed.com

For god informasjon om hvitløk og et informativt nyhetsbrev, sjekk ut Garlic Seed Foundation på https://www.garlicseedfoundation.info/

Når pærene ankommer, åpner du esken og holder på et kjølig sted – jeg lar meg ligge på bakpannen der de vil akklimatisere seg til utetemperaturer. Når jeg er klar til å plante nellikene, skreller jeg bort de ytre papirskinnene. Så skiller jeg nellikene forsiktig fra pæren. Forsiktig så du ikke bryter av roten eller blåmer nellikene mens du bryter dem fra hverandre. Jeg holder de forskjellige variantene atskilt og merker dem i radene slik at jeg kan holde rede på hvilke jeg liker best eller kanskje ikke vil plante igjen.

Jeg lager grunne rader med hakken min omtrent 1 1/2 til 2 tommer dyp i den forberedte sengen. Jeg skyver de enkelte nellikene, rotenden ned og peker ender opp, tett inn i raden omtrent hver 6 til 8 tommer fra hverandre. Så fyller jeg ut raden med jorda slik at de blir plantet ca 2 inches dype.

På dette tidspunktet kan du fortsette og spre hvetestrømper, eller du kan vente til de spirer. Jeg pleier å spre mulken etter plantingen, siden den holder jorden beskyttet mot erosjon hvis det regner.

Nå kan jeg glede meg til grønne spirer før det kalde været setter inn og drømmer om å nyte vårgrønn hvitløk, forsommerscapes og faste fettløker å høste i slutten av juni eller begynnelsen av juli.