Skip to content

Hele året vegetabilsk hagearbeid

19 de februar de 2021
  • «The Year-Round Vegetable Gardener» hjelper gartnere å lære seg å nyte en 12-måneders vekstsesong, uansett hvor de bor. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey
  • Ikke la vinterværet hindre deg i å nyte hjemmelagde grønnsaker og urter. «The Year-Round Vegetable Gardener» viser deg hvordan du kan dyrke din egen mat 365 dager i året.Foto/Illustrasjon: Jodi Torpey

I stedet for å tilbringe vinteren som ønsker våren, kan du komme deg ut og begynne å høste. Det er rådet i Niki Jabbours nye bok, “The Year-Round Vegetable Gardener” (Storey Publishing, 2011, $ 19,95). Boken lover tips for dyrking av mat 365 dager i året – uansett hvor du bor.

På våren anbefaler hun kalde rammer og mini-ringtunneler, hennes sommertips betyr tidligere høst av avlinger med varmt vær, høsten er full av plantning for å fortsette høsten, og så er det vinter.

Nikis tips om vinter hagearbeid er enkle og greie. Gartnere kan virkelig ha hagearbeid ved å bruke raddeksler, klyper og varme hetter, kalde rammer, mini bøyle tunneler og uoppvarmede drivhus og polytunneler.

Før du sier «Det ville aldri fungere i mitt klima», må du huske at Niki hager nær Halifax, Nova Scotia.

Hun forklarte sitt eksperiment med vinterhage startet med å kaste et raddekke over en seng av argula i oktober og nyte greenene gjennom desember.

I motsetning til hva gartnere kanskje tror, ​​innebærer hagearbeid i kaldt årstid mindre vedlikehold enn sommerhage.

“Du trenger ikke å vanne, bekjempe insekter eller luke. Jeg tenker på de kalde rammene våre som kjøleskap i bakken som beskytter og holder avlingene til vi er klare til å spise dem, ”skriver hun.

“The Green-Garden Gardener året rundt” er en førsteklasses ressurs for gartnere på alle nivåer. Fargebildene og den vennlige tonen i boka inviterer begynnende grønnsakshagnere til å strekke de grønne tommelen. Samtidig vil erfarne gartnere også lære noen nye triks.

Boken hjelper gartnere til å forstå hvordan man maksimerer skiftende sollys, interplanterer for å få mest mulig ut av tilgjengelig plass og bygger enkle bøylehus, kalde rammer og ukonvensjonelle klyper. Cloches er deksler som brukes til å beskytte enkelte planter og kan omfatte klokkeformede glasskrukker, plastjuiceflasker, brusflasker, glasskrukker, melkekanne og til og med plastsalatbeholdere.

En av nøklene til vellykket hagearbeid året rundt er å velge de riktige plantene for hagen. Boken inneholder informasjon om mer enn 50 grønnsaker og urter – inkludert spesifikke varianter av «Niki’s Picks» i kort sesong.

Like imponerende for selve boka er at Roger Doiron, grunnlegger av Kitchen Gardeners International, skrev forordet. Han skriver: «Å utvide vekstsesongen er en av de enkleste måtene å øke produktiviteten i hagen. Vi kan ikke finne på en ny planet, men vi kan og må lære å bruke ressursene til den nåværende mer kreativt. «

Selv om det inkluderer å rydde snø fra hagestien og høste en vintersalat til kveldsmat.

(Storey Publishing skaffet meg en gratis anmeldelse av «The Year-Round Vegetable Gardener.»)