Skip to content

Historien om hagearbeid

26 de juni de 2021

Sikkert mange av dere lurer på siden hagearbeid har blitt praktisert, så i dag vil jeg gi deg en kort redegjørelse for historien. Tilsynelatende dukket de første hagene opp i den egyptiske kulturen, innen 1500 f.Kr., var preget av overflod av lotusblomster og dammer, selv om de også hadde planter som er typiske for deres geografiske område, for eksempel palmer.

Imidlertid ville de første hagene som var kjent for alle, bli bygget mange år senere, rundt 600 f.Kr. i persia. Disse hagene ble bygget av kongen Nebukadnesar og de utgjorde et av verdens sju underverk. De er de berømte Hanging Gardens of Babylon.

Fra Persia spredte den seg til Hellas, hvor den ble gitt en mer religiøs karakter med en overflod av statuer. Herfra gikk hagearbeidskunsten til Roma og deretter til Spania, hvor araberne etter det 4. århundre, gjorde hagene til en representasjon av paradis, med mange dammer og fontener omgitt av frodig vegetasjon. Et tydelig eksempel er hagene til Alhambra fra Granada.

På samme tid som araberne laget frodige hager, i Kina og Japan dukket det opp minimalistiske hager, den velkjente Zen hager, hvor det som søkes er å tenke på de naturlige elementene.
Senere, i renessanseperioden, begynte de å dukke opp, spesielt i Frankrike. buksbom og myrhager beskjæres for å oppnå geometriske former. Av denne stilen er hagene til Versailles.

På 1500-tallet ble den første offentlige hagen i Spania bygget, Alameda de Hércules i Sevilla.

Så, to århundrer senere, dukket romantikken opp og med den den engelske hagen som den ble prøvd å gjenskape naturen med, med veldig naturlige hager der uregelmessige enger ble blandet med blomsterbed og svingete stier.

Til slutt, i forrige århundre, så den urbane hagen ut til å avhjelpe mangelen på grønne områder i byene.

Med denne første artikkelen som ønsker meg velkommen til JarderíaON, håper jeg å hjelpe deg med å lære mer om begynnelsen av hagearbeid.

Mer informasjon – Lær hvordan du designer en japansk hage