Skip to content

Høst: hvorfor skifter trær farge?

26 de juni de 2021

Rød, oransje, gul, oker … og til og med blå og lilla. Den kromatiske varianten av naturen om høsten Det gir oss unike bilder, med et mangfold av farger og toner som ser ut til å integrere deg i et retusjert maleri eller fotografi.

Trær om høsten har en hel fargepalett i bladene, tidligere grønne. Men… Hvorfor skifter de farge?
De forskjellige farger av trær om høsten er relatert til tiden for solstråling. Sollys er nødvendig for at de skal plantes for å produsere klorofyll (som gir dem sin karakteristiske grønne farge). Klorofyll er i sin tur viktig for fotosyntese, det vil si prosessen der klorofyll i bladene forvandler vann og karbondioksid til mat.

Om vinteren er det ikke nok sollys til at treet kan opprettholde sin prosess med fotosyntese fullt, så treet går i dvale og venter på at våren skal komme igjen.

Produksjonen av klorofyll avtar eller stopper, og det er når andre pigmenter av bladene som tidligere eksisterte, men som var skjult av en rikelig grønn klorofyll, begynner å dukke opp.

Dukker opp karotenoider, som er nødvendige for å overføre sollysens energi, og gi bladene en gul, oker og oransje farge. Ved siden av antocyanin, som ikke er tilstede i alle arter, beskytter trær mot ultrafiolett stråling og genererer røde, blå og lilla toner.

Fargene i denne sesongen er mer intense når høstdagene er solfylte og nettene er kalde, men temperaturen ikke faller under null grader. Hvis dette ikke skjer, dør bladene, blir brune og faller til bakken, hvor nedbrytningsprosessen gir dem nye fargeserier.

Mer informasjon – Trær for høsten