Skip to content

Høst urtene dine og lag grønn saus!

15 de april de 2021
  • Bare høstet basilikum, koriander og persille – den perfekte trioen av urter for South-of-the-Border grønn saus! Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Pasta med grønn saus – bruk urter som trenger høsting. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Når du kler på varm pasta med en grønn saus eller pesto – tilsett en skje med pastavann for å løsne den – den vil belegge pastaen jevnt og kvitte seg med klumper. Buen provecho! Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

Her er det den siste uken i juni, og koriander, rakett, dill og persille er over en fot høye, og noen vil boltre seg. Kom deg ut der og slå de urtene tilbake – for å forhindre at de boltes, forlenge livet og oppmuntre til ny vekst – og nyt dem til kveldsmat. Her er en annen pesto – South-of-the-Border-stil, som er nydelig på pasta eller noe fra grillen.

Du kan virkelig bruke urter eller alle slags chilipepper – jeg høster ny hvitløk akkurat nå – den er skarp og deilig. Jeg liker tagliatelle, fettuccine og spaghetti med grønne sauser fordi det kaster dem godt – tilsett en skje pastavann når du kaster sausen og nudlene sammen – det hjelper å løsne sausen litt (forhindrer at de klumper seg) og beleg dem jevnt.

Urte- og chilisaus

Denne sausen ligner en pipian verde fra Mexico, eller rettere som en pesto i sørvestlig stil. Det er deilig på pasta, poteter, squash, ferske skiver i tomater eller med grillet kylling og fisk.

Opprinnelig opprettet jeg denne oppskriften med stekte grønne chili, men jalapeños og serranos (eller andre chilipepper) fungerer bra hvis du ikke har grønne chili for hånden, eller tid til å steke dem. Det kan hende du må tilsette en varm pepper uansett hvis de grønne chiliene ikke er varme.

Lager ca 3 kopper saus; nok til 8 porsjoner pasta (ca. 2 pund)

4 eller 5 store fedd hvitløk
4 store grønne chili, stekt, skrelt og frø ELLER 2 til 3 store jalapeño- eller serrano-paprika, stilket og frøet, grovhakket
1/3 kopp mandler eller valnøtthalvdeler i skiver, lett ristet
1/3 kopp skroget gresskarfrø, lett ristet
noen klyper havsalt
sjenerøs kopppakket korianderblad
ca 1 kopp pakket basilikumblader
ca 1 kopp pakket italienske persilleblader
3/4 kopp fersk revet parmesan
Omtrent 1/3 til 1/2 kopp ekstra jomfru olivenolje

I en matprosessor eller mørtel kombinerer du hvitløk og chili og puls eller pund med støten til den er grov. Tilsett nøtter, frø og salt og puls eller pund til blandingen er grov. Tilsett koriander, basilikum, persille, samtidig på prosessoren med litt olje og puls til grovhakket. Eller tilsett urter i mørtel av en håndfull med litt olje og pund med pistillen til den er grov, tilsett en håndfull om gangen og litt mer olje til de alle er innarbeidet.

Start prosessoren, og hell oljen i en jevn strøm, pulserende kort mens ingrediensene bearbeides. Eller tilsett osten og nok olje i mørtel for å lage en middels tykk saus; ikke puré. Puls eller pund slik at det fremdeles er litt tekstur og biter av hvitløk, nøtter, chili og urter.

Sausen skal være tykk og deig, tilsett litt mer parmesan eller olivenolje for å få riktig konsistens. Smak etter varme og juster om nødvendig med en annen chilipepper.

Kast med varm pasta, pynt med ekstra ost og server umiddelbart. Eller server sausen som tilbehør til crudités, varme tortillas, fajitas, grillede grønnsaker osv.

Hvis du vil ha det gøy og lage urteretter som dette – sjekk ut sommerskoleklassen min som kommer snart i august https://www.ozarkfolkcenter.com/calendar-of-events/workshops/ofcspculinaryherbs.aspx Vi vil lage og trene urtelekkelse i tre dager!