Skip to content

Høsthageideene: Har du en sjekkliste over høsthage?

19 de februar de 2021

Når høsten kommer, har du mange høstsesong hagearbeid ideer og hundre måter å forbedre hagen din … dens utseende, helse, utsiktene til neste vår.

Kjølig vær gjør det enklere å få ting gjort, spesielt når du har mindre rush enn når du gjør vårarbeid.

Nedenfor er en sjekkliste over høst hagearbeid ideer for å gjøre det lettere å få alt gjort.

Ta ut pennen eller blyanten og merk ideene som passer til hagen din. Akkurat som du lager en liste over ting du kan bestille for høstplanting.

I tilfelle du lurer på om høsten er en god tid å plante?

Husplanter

Begynn å ta med husplanter og å grave opp eller potte andre for å lagre innendørs. Pelargonium (Geraniums), aktivt voksende petunier og dverg salvia plante for eksempel. Skjær bort en tredjedel av toppene før du graver: potte godt, vann, og hold det på et varmt sted.

Plener

Vårplener begynner om høsten. Nå er tiden for såing og fôring.

Med mindre ugresskonkurranse vokser gress best de fleste steder i løpet av høsten. Klipp og fjern crabgrass før det kaster frøene. Rens ut andre ugress også.

Løsne jorden i bare flekker, arbeid i gressgjødsel eller en komplett plantefôr, og så med en gressblanding som passer dine forhold.

Høstplantet gress håndterer senhøsting av løv uten skade når det får en tidlig, sterk start.

Selv på en god plen anbefales plantemat og ekstra frø. For en slik «ekstra» vekst, bruk 3 pounds plantemat og 1/4 pund gressfrø til 100 kvadratmeter.

Når du lager en ny plen om høsten, graver du området og blander torvmos og plantemat med overflaten. Hvis det er nødvendig, legg minst 2 tommer ekstra matjord.

Rake og rulle to eller tre ganger for å få en jevn, fast overflate. Så 1/2 pund gressfrø per 100 kvadratmeter. Rake og til slutt rulle med en 200 pund rulle.

Planting av trær og busker

Transplanter eviggrønne når som helst i september eller begynnelsen av oktober.

Dette gjelder bartrær, furu, gran, hemlock og lignende og bredbladede arter: rododendroner, fjelllaurbær, Azalea-busker og lignende planter. All vekst har modnet.

Planter kommer med en ball med jord. Sett plantene på samme dybde som i barnehagen. Røtter nær overflaten kan bli skadet hvis de planter for dypt.

Pakk jord mot rotkulen og vann grundig. Bland god jord med torvmos eller humus pluss en håndfull 5-10-5 gjødsel per plante.

Sent i september og oktober er det også tid for bestilling og transplantasjon av løvtrær og busker.

De få mulige unntakene: magnolia, bjørk, kirsebær og kornved, selv om kornel er trygg når den graves fra barnehagen.

Med mindre trærne eller buskene er store, er det ikke nødvendig med en jordkule. Transplanter mest bareroot skygge og blomstrende trær opp til 10 meter høye.

Men hold røttene fuktige til de er plantet. Pakk skjermet jord mellom røttene og flom med vann.

Sikre enkeltstammede trær plantet på denne måten med to innsatser.

De sene høstblomstene

Dahliaer, krysantemum og roser trenger vann nå, men ingen gjødsel. Overfôring kan føre til at myke planter blir skadet av vinterfrysing.

Dahlia røtter kan bli for myke for lagring. Støv dem, eller spray med svovel eller et universalmiddel for å forhindre mugg. Stik og knyt høye planter mot septembervind.

Liljer

Planter «base rooting» -typene som begynner å vokse umiddelbart. Madonna, canadense, martagon, superbum og Washingtonliljen tidlig på høsten.

Plant stammene som roter, enten sent på høsten eller tidlig på våren. Dekk pæretoppen med ikke mer enn 3 tommer godt drenerende jord.

Peoner, Iris og andre stauder

Løft, del og plant pioner om høsten. Hev hele planten forsiktig, vask jorden fra røttene og del planten i seksjoner – hver seksjon eller brikke med ikke mindre enn tre øyne (knopper); fem til syv gir bedre sjanse for å blomstre neste år. Peoner plantet om høsten får en god vårstart.

Peoner skal vare i 25 år og trenger en rik dyp jord. Bland 4 deler tørket kveggjødsel med 1 del beinmel og arbeid denne blandingen inn før planting hvis vanlig rottet gjødsel ikke er tilgjengelig.

Begrav knoppene ikke mer enn 1 tomme dyp når du planter. Peoner må ha fullt solskinn for å få best resultat.

Håndter de eksepsjonelt sprøe røttene til blødende hjerte på samme måte. Tillot dem å tørke noe i solen for lettere separering.

Også separate Iris-klumper på dette tidspunktet. Hvis seksjonene ikke er for små, tre til fire røtter (jordstengler), vil de blomstre neste år.

Stauder av alle slag kan løftes, deles og plantes på nytt oktober til begynnelsen av november. Forbered jorden og innlem gjødsel eller kompost med benmel og superfosfat før du planter dem på nytt.

Høsthøsten: Pærer og røtter

Skjær toppen av georginer, canna liljer og tuberøse begonier like etter den første frosten. La 6 inches av en stubbe for håndtering av georginer.

For å hindre begonier og cannas i å tørke ut, lagre dem med all mulig jord på røttene. Vanlige kjellerforhold er passende.

Dahlia røtter må tørke sakte. La stå på et sted utenfor solen.

Når jorden tørker på røttene, må du rense dem, redusere den gamle stengelstubben og lagre i torvmos, aske eller sagflis i en kjølig kjeller eller garasje hvor de ikke vil fryse.

Grav gladioler før frost, eller så snart bladene blir brune. Grav med bladene festet.

Tørk så snart som mulig, kutt deretter av bladene, fjern papirlignende belegg rundt pærene (kormene) og før oppbevaring. Støv med et soppdrepende middel som for eksempel støv av svovel.

Kast flekkete og syke knoller og gamle skrumpne knoller. Oppbevares i grunne bokser eller nettingposer. Gamle nylonstrømper gjør det også bra.

Oppbevaring av grønnsaker

Etter å ha høstet rødbeter, gulrøtter, pastinetter, poteter (sent) fra grønnsakshagen, må de oppbevares på et kjølig sted.

Alle grønnsaker unntatt potetene kunne holde seg utendørs lenger ved å rive jord over radene i hagen.

For små partier vil bushelkurver eller bokser nedsenket i bakken gjøre.

Selleri kan oppbevares ved å dekke med jord på rad. Kål graves best og legges i en kald kjeller.

Oppbevar aubergine, paprika og gresskar der temperaturen er mild.

Tomater plukket før frost og pakket inn i avis hver for seg, modnes om 2 uker.

Hold reddiker, salat, endive og andre greener i hagen lenger ved å dekke hver kveld med papp, burlap eller plastduk.

Kompost og humus

Kompost alt unntatt sykt og insektinfisert materiale. Brenn alt tvilsomt materiale.

Legg blader i en separat haug hvis mulig eller alt materiale blandet i en haug.

Begynn med et bunnlag med grove blader, maisstilker eller tørkede stilker.

Neste spredt lag av blandede materialer 6 inches dypt. Dryss et pund eller mer av gjødsel, kompostaktivator eller tørket ku eller kyllinggjødsel over 4 x 5 fot overflate, deretter et tynt lag med jord. Fukt grundig.

Gjenta lag for lag for å bygge haugen. En høyde på 5 meter er nok.

Haugen kan være så lang som ønsket. Hold bredden til 6 fot. Mulchingutstyr for elektroverktøy er praktisk for høstarbeid.

For å øke humustilførselen i jorden, så rug eller ruggressfrø på områder som er ledige ved fjerning av høstavlinger i hagen.

Tre pund per 1000 kvadratmeter er rikelig. Rak frøet inn som ved plenfremstilling. Rulling er ikke nødvendig.

Jordforbedring

Grav jorda og la den være grov om vinteren før hard frost truer. Spred og bland inn gjødsel eller kompost når det er tilgjengelig.

Stiv, hard jord vil spesielt ha nytte. Hvis jord trenger kalk, bruk 3 pounds per 100 kvadratfot, bare spredt over overflaten etter graving.

Dekk jord på skrånende grunn for å forhindre erosjon. En dekkavling av rug, et lag med kompost, blader, høy eller lignende vil forhindre erosjon.

Fall er en god tid å grave i jordbalsam.

Beskyttelse

Vinterbeskyttelse av hardføre og semi-hardføre planter, ikke påfør tildekking før all vekst er opphørt. Veksten ender med frost som åpner vev og forbereder plantene på vinteren.

Etter flere berøringer av frost dekker rosene ved å hakke opp jord rundt stilken.

Ikke alle nordlige roseprodusenter er enige om å dekke, men mange foretrekker det. Dekk også de rosa spirene (caryopteris), busker som crapemyrtle of the South, og de med lignende ømhet.

En omvendt buskekurv fylt med blader er den beste for lave planter.

Beskytt klatreroser vintertemperaturen går under null. Ta stilkene ned fra støttene, bind dem sammen, lagt på bakken og dekket med 3 tommer jord.

Det er en praksis i ekstremt kalde seksjoner å løsne røttene på den ene siden og tippe hele planten i en grøft.

Ingen bøying kan gjøres når stilkene er frossne. De vil slå av. Så gjør det tidlig. Stemorsblomster og engelske tusenfryd er dekket av myr (salt) høy.

Evergreens

Beskytt eviggrønne planter på en annen måte og av en annen grunn. Utsatt for vind tørker bladene ut, spesielt hvis røttene er i frossen jord.

Beskyttelse består i å dekke rotområdet med en mulch av blader, og bruke en vindsperre av noe slag.

Burlap festet til innsatser, grener av furu dyttet i bakken, eller mindre bundet til flere stilker av plantene tjener til å bryte vinden.

Flerårig beskyttelse

Sist til å dekke: jordbær, hardføre stauder og steinplanter. Best gjøres når bakken er frossen. Dekket mens de fremdeles er myke, vil plantene råtne.

Dekk myke kronede planter: delphinium, Columbine blomster (Aquilegia), Liatris, anchusa, med en kegle av kullaske, eller 3 deler jord blandet med en del sand.

Andre er dekket med et lett lag med myrhø holdt på plass med lette kvistede grener. Det må sørges for at vann renner av og ikke samler seg rundt plantene i lang tid. Vått vær.

Dekk hagesenger med vårblomstrende pærer etter at bakken fryser grundig, da mus kan leve der om vinteren.

Snøbeskyttelse

Buskete eviggrønne planter er i områder med tunge snø utsatt for skader når dyp snø samler seg i interiøret og deler dem fra hverandre.

Strimler med burlap som er viklet i spiral rundt vil gi litt beskyttelse. Å binde stilkene til hverandre i interiøret er fortsatt bedre.

Trebeskyttelse

Stenglene til frukttrær, spesielt nylig plantede, kan oppleve barkskalling av kaniner og mus om vinteren. Omgiv disse med et bånd med tett masket hønsetråd 2 «fot høyt.

Pakk nyplantet skygge og blomstrende stengler med burlapstrimler eller spesialpapiret. Dette beskytter mot frostskader og påvirkning fra frysende vind.

Hvis du trodde at hagearbeidet ditt er over nå som våren og sensommeren har kommet og gått, tenk igjen! Ønsker mer Living The Country Life deler også 11 Fall Garden Chores!

Anbefalt lesing:

  • Slik forbereder du roser til vinteren
  • Fall Rose Care: Forsikre rosene dine om sommeren
  • Winter Knockout Rose Care