Skip to content

Hva er de dødes dag uten grønnsaker og brød?

14 de februar de 2021
  • Grønnsaker og frukt er en viktig del av feiringen av Day of the Dead. Foto / Illustrasjon: John Pendleton
  • Markedsplassen er spesielt festlig som forberedelse til Day of the Dead-høytiden. Foto / Illustrasjon: John Pendleton

En enkel familieferie for å hedre de døde har utviklet seg til en levende feiring av kunst og kultur på skoler, biblioteker og museer. Spesielle arrangementer som holdes rundt om i landet hjelper til med å introdusere Day of the Dead for flere mennesker hvert år.

Dia de los Muertos har sine røtter i pre-spansktalende, azteker og kristen tro. De troende aksepterer at de avdødes sjeler vender tilbake for å gjenforenes med familiene sine på dette året.

Selv om høytiden nå er forbundet med Halloween, begynner den tradisjonelt 1. november når barn antas å komme tilbake, etterfulgt av retur av voksne 2. november. I Mexico finner feiringen sted hjemme, så vel som på kirkegården hvor mat, drikke og andre gaver blir brakt til de kjære gravene.

Markedene er spesielt festlige denne tiden av året med leverandører som selger spesialvarer for å dekorere familiealter (kalt ofrendas). Alterene, enten de er enkle eller forseggjorte, hedrer den avdøde og er laget for å være fargerike og til og med lunefull. Marigoldblomster og kronblad dekorerer alter, bueganger og kirkegårder.

Grønnsaker og frukt spiller en viktig rolle i feiringen fordi de er vant til å dekorere alterene med avdødes favorittmat og drikke. Chilipepper, løk, tomater, tomatillos, jicama, epler og appelsiner er noen av de mest populære ingrediensene.

Familier tilbereder også spesielle oppskrifter som føflekk, tamales, meksikansk sjokolade, atole (en masabasert varm drikke) og en Day of the Dead-brød som kalles pan de muerto. Dette tradisjonelle semi-søte gjærbrødet er smaksatt med anis og appelsinskall. Brødet kan formes som en hodeskalle eller som et rundt brød med brødbein krysset på toppen og deretter børstes med en sukkerholdig glasur.

Fordi høytiden lærer at døden ikke er noe å frykte, viser folkekunsten skapt for feiringen ofte skjelett i humoristiske, hverdagslige situasjoner. Støpte og dekorerte sukkerskaller, som representerer den elskedes sjel, er et tradisjonelt søtt tillegg til alteret.