Skip to content

Hva er den beste månen å så hvitløk?

7 de juni de 2021

Hvitløksplanter er en av de som ikke bør mangle i noen hage eller pottehage. De er veldig enkle å dyrke, og har også flere bruksområder både som kulinariske og medisinske. Men vet du hvilken som er den beste månen å så hvitløk?

Fra begynnelsen kan jeg fortelle deg at de blir sådd tidlig på våren (det kan til og med være på sen vinter hvis været er varmt eller mildt) eller om høsten. Men hvis vi er en av dem som liker å følge månesådekalenderen, vi må velge den mest passende månefasen.

Hva er effekten av månen på planter?

Måne og tre

Månen, satellitten til planeten vi lever på, har en viktig effekt, ikke bare på tidevannet, men også på planter (og noen sier at selv på mennesker, spesielt når den er full, men det er et annet tema). Men også, avhengig av fasen det er, vil vi se noen effekter eller andre:

  • Halvmåne kvartal: veksten av plantene balanseres ved å ha mer lys. I denne fasen er det en god tid å så frøene, siden de vil spire tidligere og bedre.
  • fullmåne: i denne fasen beveger saften seg raskere gjennom hele planten, fra røttene til bladene, blomstene og fruktene. Dette er fordi lyset øker, så det er en god tid å gjøre transplantasjoner.
  • Siste kvartal: i denne fasen mister strålene intensiteten, så bladene vil vokse mindre og mindre.
    Hvis vi må transplantere eller utføre skadedyrsbehandlinger, er det nå den ideelle anledningen.
  • Nymåne: i denne fasen mister strålene enda mer intensitet, og veksten av plantene bremser mer.
    Hvilke oppgaver du skal utføre? I utgangspunktet vedlikehold: trellising, eliminering av suger og planter som kommer ut spontant, eller gjødsling med organisk materiale (kompost, humus, etc.).

Hvilken måne er best for såing av hvitløk?

Hvitløk planter

For en tid siden leste jeg på et nettsted til en person hvis onkel, som var gartner, fortalte ham …:

Når månen avtar, såes alt som går ned, og når månen vokser, såes alt som går opp.

Og det er at populær visdom, i dette tilfellet, fra bøndene som har jobbet landet gjennom hele livet (eller en god del av det), aldri svikter. Hvis vi vil ha bedre hvitløk, det er best å plante dem på en avtagende måne.

Trenger du mer info? Oppdag så hvordan hvitløksdyrking er.