Skip to content

Hva er en Food Desert?

15 de februar de 2021
  • Fellesskapets hager endrer ansiktet til matørkener. Foto av Joe M500 under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Lær noen hvordan man kan dyrke ferske råvarer i hagen deres. Foto av furtwangle under Creative Commons Attribution License 2.0.

Hvis du aldri har hørt dette begrepet, vet du kanskje ikke engang at det eksisterer. Du kan ha en Safeway eller en annen stor matvarebutikk hvor du handler ukentlig for familien din. Joda, søppelmat ringer, og du bruker litt penger på Pringles. Men ferske grønnsaker, frukt, brød og kjøtt er innen rekkevidde når du vil ha det. Det har kanskje aldri kommet deg i tankene at noen byer ikke har matbutikk. De har «nærbutikker» – og det er slett ikke det samme.

Mat ørkener refererer til urbane (ofte lave inntekter) områder som mangler noen form for butikk der man kan kjøpe ekte mat som fersk frukt og grønnsaker. I stedet for tradisjonelle dagligvarebutikker er det bare mini-mart-virksomheter så langt øyet kan se. Nesten alt som tilbys i disse butikkene er hurtigmat og tungt bearbeidet mat. Dette etterlater lokalbefolkningen ingen måte å levere sunn mat til familiene sine.

Bondens markeder begynner å bevege seg i urbane områder i et forsøk på å supplere matørkener med fersk, sunn mat. Selv om dette er utrolig nyttig, kan det være dyrt for de som bor i et lavinntektsområde. Dette er en av de største grunnene til å lære folk å dyrke produkter i sine egne bakgårder.

Her i San Francisco Bay Area har vi noen ukule mennesker og programmer som gjør nettopp det. SF Victory Gardens har et hageinitiativ i bakgården og utdanner ikke bare en hjelpende hånd – bokstavelig talt. Frivillige bygger hevede hagesenger for beboerne ved å grave opp plenen og plante mat i stedet. De fleste familier som drar nytte av dette programmet kommer fra nabolag med liten eller ingen tilgang til fersk mat.

En annen utmerket gruppe er City Slickers Farms i Oakland, California. Denne gruppen jobber på omtrent samme måte som SF Victory Gardens med flere prosjekter som når ut til urbane innbyggere som People’s Grocery og Oakland Food Connection. Begge disse gruppene har også spydhodede samfunnshager i byene.

Hvis du bor i en matørken, kan du kontakte det lokale utvidelseskontoret for å finne ut hvilke ferskvaregrupper som kan være tilgjengelige i ditt område. Hvis du er mathage, kan du gjøre noe fantastisk og lære noen andre å dyrke ferske grønnsaker i hagen din.