Skip to content

Alt du trenger å vite om gulrøtter

14 de juni de 2021

Gulrot er en av grønnsakene som er mest til stede i oppskriftene våre, og vi snakker om en ingrediens med stor allsidighet og i sin tur er den fullpakket med en rekke fordeler. For tiden kan vi finne et stort utvalg av gulrøtter, men de er ikke så enkle å finne fordi de vanligste er oransje gulrøtter, de er de som har en omfattende produksjon.

I vestlige land gulroten som er igjen er av nederlandsk opprinnelse, den vi alle vet som har en oransje farge. Gulrøtter som kommer fra østlige land og som vi noen ganger kan finne i markeder, er imidlertid lilla, gule eller til og med hvite.

Typer gulrøtter

Ulike typer gulrøtter

Gulrøtter kan være av forskjellige typer, men dette avhenger av stedet der de dyrkes, eller også tidspunktet hvor de høstes. Av de vanligste for matforbruk kan vi nevne følgende.

Danvers

Dette er en rekke gulrøtter som skiller seg ut etter størrelsenSiden den er middels lang, har den en bred hals og er generelt spiss.

Imperator

Disse gulrøttene de overstiger vanligvis 20 centimeterDe har en ganske intens oransje farge og en litt søt smak, dette er den typen gulrot som er mest funnet i markedene.

Nantes

Du er derimot ha en form som en sylinder. Dimensjonene til denne typen gulrøtter er omtrent 15 til 20 centimeter og er vanligvis omtrent 3 cm tykke.

Spesielt salget av disse gjennomføres i europeiske land og samtidig kan vi finne flere varianter innenfor denne klassifiseringen.

Flakee

Dette er en overdimensjonert variasjon som har en lengde på ca 25 cm og i motsetning til de første, har disse en myk oransje farge. Den brukes både til å konsumere dem friske, så vel som til å lage konserverte eller frosne matvarer.

gulrøtter i forskjellige størrelser

Rund

Som navnet antyder, disse gulrøttene har en rund form og er omtrent like store som en golfball. Disse brukes til gourmetmatlaging, men også til frossen- og hermetikkindustrien.

Chantenay

Disse ligner veldig på Nantes gulrøtter, de adskiller seg bare i størrelse, som er omtrent 12 og 15 cm. Fargen på disse er oransje, men nær bladene har de en nyanse av lilla og grønt.

Hvordan dyrke gulrøtter i en gryte?

dyrking av gulrøtter i en gryte

Gulrot er en grønnsak som kan sås gjennom hele året, helst i vårsesongen, mellom månedene februar og mai.

For dette trenger vi bare så frøene ca 1 eller 2 cm dypt i bakken, med tanke på at hver av plantene trenger omtrent 10 cm plass. Dessuten kan vi ikke transplantere disse, derfor er det ikke praktisk for oss å bytte plass og plassere dem i en annen pott.

I øyeblikket frøet begynner å vokse, vi må forlate bare de sterkeste, og eliminere alle de andre. Endelig for å samle dem må det være 3 eller 4 måneder.

Gulrøtter har evnen til å tåle alle typer vær, og fargen deres avhenger mye av det. I klima som er for varme, disse har en lysere nyanseDe er vanligvis lengre og tynnere, i motsetning til kaldt klima som får en gulaktig farge og er litt kortere. Landet vi må plante det i må være lett og sand, i stand til å beholde vann, og med dette vil du ha innsett at det er ganske krevende.

Når det gjelder belysning, bør det være på et sted som ikke har for mye skygge om sommeren, siden vi kan på denne måten forhindre fuktighetstap.

Skadedyr og sykdommer som rammer gulrøtter

Skadedyr og sykdommer som rammer gulrøtter

Gulrotflue Psiliarosae

Dette er larven som forårsaker hovedskaden en parasitt som kan forårsake ganske betydelig skade. Disse trenger inn i roten og danner steder der de lager svingete gallerier, spesielt på utsiden, som senere får gulroten til å råtne.

Bladlus

Disse spiser på gulrot, biter overhuden, forårsaker store krøller i bladene og får dem til å bli gule. Ved visse anledninger, røttene er skadet av bladlus, som er veldig lett å kjenne igjen på grunn av det ullete og hvite utseendet.

Grå ormer

Dette er insekter som tilhører familien Nuctidae av slekten Agrotis. Disse larvene konsumere de øvre delene av planten om nattenmens de er på dagen eller på tørre blader.

Wire ormer

Disse angriper røttene til gulrot og forårsaker gallerier som ofte får dem til å råtne. I visse land, dette er en pest som har blitt en av de viktigste.

Bladforbrenning

Dette gir i utgangspunktet følelsen av å være som små brune flekker, areoles av gul farge og andre spredt av kantene på bladene.

Når antall flekker øker, det forårsaker død av mellomvev, sDerfor ser planten ut som brent av solen eller av feil behandling.

Mugg

Dette er en sykdom forårsaket av visse sopper De tilhører gruppen oomycetes, som vanligvis forekommer i et stort antall forskjellige grønnsaker, og tar regnvann eller vanningsvann som overføringsmiddel.

Dette ser vanligvis ut som brune flekker eller et pulver som er veldig askeaktig og har et fettete utseende på den øvre overflaten av plantens bladerog får dem til å kveles til de blir tørre.

Pulveraktig mugg

Dette er en sopp som fremstår som et hvitt pulver eller på samme måte som asken som er ganske vanlig i bladene, skuddene og på samme måte i fruktene. De to soppene som kan være ansvarlige for muggsopp i gulrøtter er Erysipheumbelliferarum og Laveillulataurica.