Skip to content

Hva er og hvordan du lager en frøbombe

8 de juni de 2021

Frøbomber er en veldig tidkrevende måte å forplante plantefrø på. Disse pumpene brukes i de anleggene som ikke krever tidligere arbeid på bakken. Takket være at såpumpene har et godt resultat det ble praktisert i flere tiår.

Såpumper ble brukt for å spare tid og krefter siden de ikke krever jordbearbeiding. Den har blitt brukt i naturlig jordbruk, for å kunne gjenbefolke og bidra til å bevare den innfødte floraen og selvfølgelig i organiske frukthager og hager. Vil du vite mer om frøbomber og hvordan du lager en?

De består av en blanding av leire og organisk materiale som humus eller kompost. Alt materialet vi bruker til frøpumpen vår må behandles og være så fint som mulig slik at frøet kan spire.

Det er viktig at verken vårt organiske materiale eller leiren vi bruker har små småstein. For å bli kvitt småsteinene, passerer vi leiren gjennom et filter. Blandingen som dannes er fukting og komprimering av alle ingrediensene. Når alle ingrediensene er blandet og tørket, kastes de på stedet der du vil så, og frøene vil vokse over tid.

hvordan lage frøbomber

For å bygge frøpumpen trenger du bare vann, kompost, leire og et utvalg frø. Det er veldig enkelt og har veldig gode resultater. Gjennom historien har det blitt brukt til risdyrking, for å gjenbefolke forringede områder, etc.

Normalt vil frøene begynne å spire relativt tidlig, siden komposten eller humusen som pumpen består av tjener som næringsstoffer for planten å vokse. I tillegg er det kompakt, de kan bedre opprettholde fuktighetsnivået.

Du vet allerede en annen metode for å så og spare jordbearbeiding.