Skip to content

Pottebiter

13 de juni de 2021

Som vår avlingskalender indikerer, er det tid for Chard. Denne grønnsaken, som allerede var plantet av grekerne i det 5. århundre f.Kr., er fra enkel dyrkingDen er praktisk talt fri for skadedyr eller sykdommer og kan høstes hele året. Såperioden slutter imidlertid i oktober, så snart kulden begynner, for å unngå å bli påvirket av frost. Så det er på tide å plante chard hvis vi vil nyte bladene om vinteren.

Sveitsisk chard (Beta vulgaris) tilhører samme familie som spinat og rødbeter, quenopodiaeas. Det er en toårig plante som utvikler bladene i løpet av det første dyrkingsåret, og i det andre blomstene. Inneholder vitaminer A, C og K. Den er rik på mineraler, spesielt i kalium, kalsium og magnesium, som hjelper til med å forhindre osteoporose. Forbruket bidrar folsyre Y flavonoider til kroppen, som hjelper til med å forebygge kreft. På grunn av det høye innholdet i fiber, har avføringsmiddel og fordøyelsesegenskaper. For å nyte alle fordelene, anbefales det at kortest mulig tid går fra høst til forbruk.

Chard når en betydelig størrelse og et omfattende rotsystem, så du trenger mye plass: inn blomsterpotte, ca. 25 l. underlag; på dyrkingsbordet, en skilleavstand mellom frøplanter på 40 til 60 cm. Tette beplantninger kan også gjøres for å høste ømme planter, selv om dette ikke er vanlig.

Når den vokser, vil vi kunne konsumere den med blader, kutte de ytre og bare de vi trenger. Det vil være nok med en eller to planter for å forsyne hagen vår i flere måneder

De kan dyrkes fra frø eller frøplante. Hvis vi bestemmer oss for frø, må vi velge høstens såsort, mer motstandsdyktig mot lave temperaturer. Det er veldig enkelt å så det i yoghurtkopper, med en perforert bunn, 5 mm dyp. Vi vil bruke jord til frø, som ikke er noe annet enn et lavt kompostsubstrat slik at det ikke brenner de små røttene. Vi vil legge flere frø for å bevare bare det som utvikler seg best. De andre, hvis de har spiret, plukker vi dem for å la den utvalgte vokse seg sterk. Og når vi har en liten frøplante, med 2 eller 3 blader, vil vi transplantere den til potten eller vekstbordet. Du kan begynne å høste fra 50-70 dager, avhengig av sorten.

Angående dyrkingsforeninger, den er kompatibel med salat, kål, løk og hvitløk. Vi vil unngå andre grønnsaker fra samme familie, som rødbeter og spinat. Da røttene strekker seg så mye, ender det opp med at det tar mye plass, så det er å foretrekke å la den være alene i en gryte eller på bordet knytte den til andre kortere sykluser som salat eller reddik.

Når det gjelder skadedyr eller sykdommer, presenterer vanligvis ikke følelser. Bladluset kan angripe det, spesielt om våren, og i fuktige tider med kjølig temperatur kan pulverformig mugg infisere bladene.

Mer informasjon – Avlingskalender for september, Dyrkingstabellene