Skip to content

Hva er Topiary?

6 de juni de 2021

Topiaret er for mange kunst, siden det kreves minimum kunnskap for å lage et fantastisk verk, som alle typer kunst som eksisterer. Kanskje det er grunnen til at det vekker så mye oppmerksomhet, for når det gjelder prydbeskjæring er det svært få grenser: bare plantens egenskaper og fantasien som kunstneren har.

Selv om dette er en kunst som tvinger deg til å være veldig bevisst på dens topiary slik at den forblir i ønsket form, kunne ingen overleve hvis kunstneren ikke kjente godt planten han jobber med. Hvis dette ikke ble oppfylt, uansett hvor mye lyst og entusiasme du hadde, ville det vært litt vanskelig å gjøre en god jobb. Så, Vi skal fortelle deg hva topiariet består av.

Hva er Topiary?

En hund i topiary fra Guggenheim Museum

Topiary er en praksis utført av gartnere eller dekorative hageanleggere som består av gi kunstneriske former til planter, uansett hva de er, selv om de treaktige (trær og busker) blir brukt mer. For eksempel valgte André Le Notre, designer av hagene i Versailles i 1662, koniske og pyramideformede former; I motsetning til det, i England fra 1800-tallet, var diamanter, sommerfugler, hjerter, buer og halvmåner mest brukt.

For tiden, det er topiarier selv i form av dyr, som den berømte hunden designet av Jeff Koons, som kan beundres i Guggenheim-museet i Bilbao (Spania), eller dragen i Tao Dan-parken, i Ho Chi Minh-byen (Vietnam).

Hvordan lage et topiary?

Med mye, mye, mye tålmodighet. Topiær kunst trenger at personen som skal gjøre det for å være veldig tålmodig, siden ellers vil han være frustrert og ikke nå sitt mål. Men i tillegg må det være konstant, siden hvis det ikke var tilfelle, ville uforsiktighet forsinke arbeidet sterkt.

Hvis du oppfyller disse to hovedegenskapene, kan du komme deg på jobb. For å gjøre dette må du følge disse generelle trinnene:

Velg plassering og utforming av din topiary

Dette er det første trinnet, og det viktigste siden det vil være derfra når alle de andre kan gjennomføres. Så, ikke nøl med å se på bilder av toppkunst, enten på Internett og / eller i landskapsbøker og bestemme hvor du skal legge den avhengig av størrelsen du vil at den skal være.

For å gjøre det lettere for deg å ta den avgjørelsen, merker du plassen du vil at den skal oppta med tau, steiner, planker eller hva du har nærmest.

Forbered verktøyene

Nå som du vet hvilken form topiariet ditt vil ha, er det på tide å klargjøre verktøyene, bortsett fra noen gode beskjæringssakser. Disse vil variere avhengig av hvordan det kommer til å bli. For eksempel, Hvis du skal ha rette former, trenger du kanskje en lamellramme i tre, sterke tau og / eller glidelåser.

I tilfelle du velger å gi den en fantasiform, trenger du en form med metallnett. Plassert på plass, er den fylt med planter og hva som ikke skal kuttes ut.

Få plantene til å lage toppe som du liker best

Plantene som best egner seg til denne kunsten De er de treaktige, med små og eviggrønne blader, og en ganske kompakt størrelse, som disse:

Trær

  • Holly (Ilex aquifolium)
  • Vanlig sypress (Cupressus sempervirens)
  • Småbladet ficus (Ficus benjamina)
  • Barlind (Taxus baccata)

Buskeri

  • Buksbom (Buxus sempervirens)
  • Evonimo (Euonymous japonicum)
  • Pitosporo (Pittosporum tobira)
  • Teucrio (Teucrium fruticans)

Uansett bør du vite at du også kan bruke flerårige blomstrende planter, som pelargoner (Pelargonium), gazanias (Gazania rigger), dimorfe biblioteker (Dimorphoteca) eller nelliker (Dianthus caryophyllus). Selv med saftige planter kan du få et spektakulært topiary, men ja, lite og veldig lite vedlikehold.

Gi liv til din topiary

Beskjæring er regelmessig slik at topiaryen blir en suksess

Det siste trinnet, for nå, er å lage topiary; nemlig plant plantene. Det er veldig viktig at trærne og buskene som er valgt er av betydelig størrelse, siden det ikke er mulig å jobbe med unge prøver. Av denne grunn er det å foretrekke å anskaffe dem minst 2 meter høye, og med en kofferttykkelse på minst 4 centimeter.

Da må du bare plante dem på plass, og gi dem den formen du har bestemt deg før du begynner på sen vinter eller tidlig på våren, som vil være når plantene begynner å komme ut av vinteren. Vedlikeholdsbeskjæring, det vil si de som består av å trimme stilkene litt, må gjøres gjennom hele året, og derfor blir arbeidet aldri ferdig.

Bilder av topiarier

Hvis du trenger inspirasjon, er det noen bilder av veldig interessante artikler:

Topiaret er en kunst som vekker mye oppmerksomhet. Tidligere var det typisk for formelle hager som kongefamilien likte spesielt, men i dag er sannheten at den ser bra ut for alle. Og for deg, hva trodde du?