Skip to content

Topiary Trees – The Lost Art of Pruning

22 de februar de 2021

Besøkende til temaparker som Disney World vil kunne benytte anledningen til å se på førstehånd noen av verdens fineste eksempler på topptrær og busker.

For den eldgamle, øye-spennende kunsten til topiary – med sine skjærede figurer og geometriske design – er virkelig en tapt kunst.

Aldri praktisert mye i Amerika, er topiary funnet mesteparten av tiden i store temaparker som Disney World på grunn av en betydelig tid som kreves for å trimme bladene og grenene til intrikate tall og kostnadene for den tiden.

For fire til fem hundre år siden var folk her opptatt med å kjempe for bare eksistens for å være interessert i hagearbeid av noe slag.

Walt Disney på formelle hager Eksotiske planter og grøntområder (selv slike som nå er vanlige som det koreanske dverglilla treet og laurbærene) var praktisk talt ikke-eksisterende.

Dette skyldtes ikke bare den manglende interessen for planter generelt, men også det faktum at havreiser var så lange og farlige at få slike planter noensinne nådde nye hjem.

topiary-elephants-zone10-11302015Etter hvert som tidene ble mer avgjort og levekårene ble bedre, fant folk en ny fritid, og mange begynte å henvende seg til hagearbeid for å forskjønne hjemmet sitt, og var selvfølgelig begrenset til plantingen, til den beskjedne opprinnelige stammen som var tilgjengelig.

Omtrent på denne tiden dukket det opp en utilitaristisk drivkraft for hagearbeid. Jordbruksland ble delt inn i mindre og mindre pakker ettersom befolkningen økte.

Det vesentlige problemet med hvordan man deler disse landene, utgjorde seg selv, da var piggtrådgjerde selvfølgelig ukjent.

topic-trimming-11302015Bruken av levende hekker løste problemet – hagtorn, bøk og lønn, klippet til størrelse eller rammer med Ficus pumila som vokser på dem.

Da disse hekkene ble populærere for design av hage i hjemmet og dekorering av begivenheter, ble lignende hekker startet for å pynte boligområder, idet den langsommere voksende og mer dekorative barlind, buksbombusker og kristtorn ble brukt.

Sannsynligvis som en lettelse fra den vanlige jordbrukssikringen, ble dette tette bladverket klippet inn i pryddesign, former og figurer – og kunsten til topiary ble født, en kunst som skulle ivrig forfølges i århundrer – til den nåværende tilbakegangen.

Beskjæring av figurer og geometriske design er ikke vanskelig, men tar tid og tålmodighet.

En gren må trenes på riktig måte – trimmes her og la vokse der – muligens bundet litt for å tvinge riktig type vekst på akkurat riktig sted.

star-topiary-11302015Langsomt voksende buksbomtrær og barlind er enklere å ta vare på enn hurtig voksende liguster eller Monterey sypress (Cupressus macrocarpa), den tidligere krever trimming bare en gang i året, sistnevnte, flere ganger hver sesong.

Men i alle fall krever det tålmodighet, en stødig hånd og et godt øye for å klippe og rene på riktig måte og sted. Topiary er en herlig skulptur i levende grønt!

For å lære mer om dyrking og beskjæring av toppplanter og trær, les hele artikkelen via BoxTrees