Skip to content

Hva kan gjøres og såes i januar

15 de juni de 2021

Januar er ikke en måned som skiller seg ut for de flotte aktivitetene som foregår i frukthagen gitt de lave temperaturene det er. Derimot, det er en viktig måned for å planlegge hagen din og forberedelser for de neste månedene.

Hva kan vi så og planlegge i januar måned?

Mest relevante aktiviteter

hotbed

På grunn av det kalde været er aktivitetene som utføres i hagen i løpet av denne måneden knappe. Men de kan være viktige for organisering og klargjøring av hagen de kommende månedene og fremtidige beplantninger.

Det er viktig å planlegge hvilke frø vi har, få flere frø og begynn å tenke på når de skal plantes.

Når du har tenkt på alt du vil plante de neste månedene, når temperaturene er litt hyggeligere for vegetativ vekst, kan vi gå videre til å designe tomtene og avlingene. I tillegg kan vi gjødsle tomtene vi har tomme for å øke mengden næringsstoffer som er tilgjengelig i jorden.

Hvis vi har planter som for øyeblikket er plantet, er det viktig å ta vare på dem i disse øyeblikkene med lave temperaturer slik at de ikke dør av den intense kulden. Når vi forbereder landet for tomtene, og hvis tiden tillater det, vil vi på kort tid så de nye avlingene.

Derfor, med de begrensningene vi har på grunn av lave temperaturer, er de mest relevante aktivitetene vi kan utføre å forberede de nye plantene, beskytte dem mot kulde og eliminere ugress som er nær avlingene for å unngå skadedyr.

Vi kan også utføre vedlikeholdsoppgaver på avlinger som vi allerede har plantet, og eliminere overfladisk skorpe som forårsaker regn. Vi vil gjøre dette uten å gå for dypt ned i jorden for ikke å overbelaste jorden og forårsake tap av næringsstoffer som ikke vil være tilgjengelig for avlingene våre senere.

Når det gjelder planleggingen for avlingene og såingene de neste månedene, vi kan ordne såsengene og skuffene, Lagre godt med beholdere og blomsterpotter og med alle frøene vi skal så.

Beskytt plantene våre

På grunn av lave temperaturer og frost kan avlingene våre dø. For å beskytte dem er det forskjellige måter å handle på. Den første er å dekke plantene vi har med rester av tørre blader, furunåler osv. For å redusere overflaten utsatt for fuktighet og lavere temperaturer. Vi kan også bruke polstring ca 5 eller 10 cm tykk.

Når det gjelder snø, er det bedre å ikke fjerne snøen, siden den beskytter avlingene mot kulde og vind.

Såning i januar

såing av hvitløk

De fleste avlingene som blir sådd i løpet av januar måned er de avlingene som vi vil ha gjennom hele sommeren.

Det er viktig å kjenne området vi bor i, siden vi, avhengig av det, må så med spesialiserte frøplanter. Hvis det er i områder med veldig kald og kontinuerlig frost, det er bedre å bruke oppvarmede eller skjermede såbed. De mest kaldfølsomme frøene som tomater, courgette og aubergine vil gå i de oppvarmede plantene. I de beskyttede frøbedene vil de som tåler frost bedre, som selleri, salat, endiver, vårblomkål og kål.

I varmere områder er det ikke nødvendig å bruke denne typen frøbed. Vi kan til og med så hvitløk, gulrøtter, reddiker og poteter direkte i bakken.

Selv om det er kaldt og kaldt, kan du i januar også fortsette å høste mat som: Sveitsisk chard, brokkoli, blomkål, kål, salat, endiver, reddiker, kålrot, purre, endiv, gulrøtter, spinat, brønnkarse og artisjokker.

Vi kan plante tre typer avlinger: de av hele året, de typiske om våren og de for såing av høst og vinter. Blant de første finner vi spinat, rødbeter, persille og chard. Blant de sistnevnte, noen som pepper og tomat. Og i det siste finner vi erter, bønner og løk.

Med denne informasjonen håper jeg du kan plante og holde hagen din i beste stand.