Skip to content

Hva koker? Bevare? Gjæring? Infuserer?

14 de februar de 2021
  • En rekke hjemmelagde urtevinegarer, tinkturer, sukker, honning, hjertesyrer og tørkede urter og chili i prosess. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Ingredienser til en god god tippel: bjørnebær og sitronmelisse-konjakk! Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Nasturtium og estragon-tilført, hvitvinseddik til favorittkokkene dine! Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Ingredienser til en deilig hjemmelaget eplemos – ekte komfortmat – de enkle tingene i livet er ofte de beste! Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Villhøstede hyben kokt ned med eplecider i timevis til den er myk, løp gjennom matfabrikken; puréen er kombinert med like store deler lokal honning for en dynamitt sirup høy i viatamin C som jeg bruker for å bekjempe forkjølelse og influensa og generelt velvære. Ta med skjeen eller rør inn i en kopp te. Foto / illustrasjon: susan belsinger

Det er sesongen; Thanksgiving Day setter offisielt høytidssesongen i gang! I dag er en overhypet dag referert til som «Black Friday» – noe jeg ikke er helt involvert i – annet enn å være sikker og være hjemme.

Jeg har vært opptatt med å konservere, tørke, gjære og infisere i flere måneder nå. Jeg føler meg velsignet over å kunne dyrke en hage og masse urter, høste dem og legge dem til mat og medisin i løpet av de kommende månedene og dele dem som gaver. For meg er det givende og tilfredsstillende å gi en hjemmelaget, hjertelig gave. Det er også hyggelig å samles med pårørende eller noen få venner og ha en økt med kreativitet – det er lettere og morsommere å dele i en produktiv gruppeaktivitet. Her er noen få prosjekter jeg har holdt på med. Hva med deg?

Jeg fikk en stor mengde forskjellige eplevarianter, så jeg kokte dem ned med organisk eplecider, en kanelstang og noen allspice bær og blader til de var veldig myke, og kjørte dem gjennom Mouli matmølle og laget en velsmakende eplemaus, tilsett bare litt lønnesirup og fersk sitronsaft. Jeg gikk gjennom hermetikkprosessen, så jeg har en boks med krukker fylt med fantastisk eplemos nede i kjølerommet.

I krukker, fra chili og tomathøst, er det også et tilfelle av hjemmelaget salsa. Jeg hadde mange røde og grønne tomater å høste, sammen med mange chili, rett før en forutsagt frost. Selv om jeg holdt mange chili hele i kjøleskapet og grønne tomater i kjølerommet for å modne sakte, måtte jeg behandle noen av dem, så jeg lagde fersk salsa å konsumere i løpet av få dager. Jeg gjærte også salsa, samt chili i to forskjellige saltlaker, som er ferdig gjæret og nå er lagret i kjøleskapet i merkede, kvart krukker. Siden jeg bare har så mye kjøleskap, lagde jeg salsa, la den i krukker og bearbeidet dem i et varmtvannsbad. Mye bedre enn butikk kjøpt i tekstur og smak.

Telleren i mudroomet mitt er der alle infusjonene mine sitter; Jeg må gå forbi dem mange ganger om dagen, og så rister jeg dem minst en gang om dagen for å aktivere ingrediensene. Mange er klare til å siles og flaskes. Siden Rubus er årets urt for 2020, har jeg ganske mange sammenblandinger laget med mine egne vinbær (som røde bringebær bare bedre) og noen med lokale bjørnebær: bringebærbusk, vinbærbær og en ond god vinbær og vaniljestang eddik. Jeg måtte lage et nytt parti med bjørnebærbrennevin fordi det første partiet ble tippet tidlig – så jeg doblet partiet denne gangen.

Det er to forskjellige branncider som maser, i tillegg til hyllebær i organisk eplecidereddik, som til slutt vil bli hyllebærbuske, en gang anstrengt og kombinert med litt honning. Det er også salviehonning, Douglas-granhonning, sumac-sukker, hjemmelaget trollhassel, samt en rekke urteeddik: salte, estragon, nasturtium, basilikum og gressløkblomstring. Det er en arnikaolje og johannesurtolje, som jeg vil bruke hver for seg og kombinere for en flott synergistisk sår muskelsalve. Jeg tinkturer følgende urter og røtter hver for seg: sitronmelisse, sitronbasilikum, appelsin mynte, lakrisrot, ashwaganda rot, burdock rot. Disse vil bli brukt til legemidler og hjertemedisiner.

I løpet av de neste ukene må jeg sile, flaske og merke alle de ovennevnte. Jeg vil legge noen i pantryet og noen i apoteket og forsiktig pakke inn og velge hvilken jeg vil gi som gaver. Jeg skriver alltid en beskrivelse av produktet, dets ingredienser og hva det brukes til. Alt dette tar mye tid: det er et kjærlighetsarbeid, samt takknemlighet for plantene og prosessen.

I helgen kommer bestemødrene Anya og Elena for en urte-spa-dag. Vi skal lage mange ting å gi i gaver (til kjente jenter) fra spritzere, sukkerskrubb og roll-ons til badebomber, urter og fotsopp – og hva annet vi kan forestille oss! (Selvfølgelig vil litt sjokolade være involvert.)

Bli inspirert – det er ikke for sent å piske opp hjemmelaget urtemagi!