Skip to content

Hvitløk og Chile insektdrepende såpespray

17 de april de 2021
  • Ingredienser til hvitløk og chili. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Alt du trenger for denne insektdrepende sprayen er chili og hvitløk. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Kombiner ingrediensene i en blender med vann. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Pureer sprayen i en blender. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • La sprayen sitte i noen timer eller over natten. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Sil væsken slik at den ikke tettes av sprøyten. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Tilsett bare 1 ts såpe. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Litt av kraftfôret kommer langt. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Påfør på toppen og undersiden av bladene. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

Ingredienser:

10 til 12 store hvitløksfedd
4 til 6 chili paprika, tørket eller fersk
Sjenerøse 2 kopper vann
1 ss flytende castilsåpe (som Dr. Bronner’s), Basic H ™ (Shaklee) eller annen biologisk nedbrytbar flytende oppvaskmiddel

Jeg har laget denne sprayen i mer enn 20 år – jeg husker ikke hvor ideen kom fra – kanskje et gammelt nummer av Organic Gardening eller Mother Earth News. Jeg vet at oppskriften fungerer. Det er ikke en eksakt vitenskap; bruk en håndfull tørkede cayennepepper eller andre varme chili og om en hvitløkspære for å få basen til å konsentrere seg. Bland konsentratet med vann og sprøyt det på planter med bladlus, hvitblomst eller hvite fluer.

Hvert år flytter jeg alle plantene mine ut av drivhuset om sommeren. Før jeg flytter dem tilbake i drivhuset etter å ha tilbrakt sommeren utendørs, sprayer jeg dem rutinemessig med denne sprayen før jeg bringer dem inn igjen; det gjør at alle skapningene tar av og går. Herbalist-vennen min Tina Wilcox tilfører 10 dråper eterisk olje med kanel, vetiver eller eukalyptus i dette konsentratet når hun lager det.

Oppskriften er løs; den lager omtrent 3 kopper kraftfôr.

Ha hvitløk, chili og vann i blanderen og bland til hvitløk og chili er puré. Det vil lage en nydelig oransje-rosa kokos som er skummende. La stå i minst 2 timer eller over natten.

Når den har lagt seg vil den skille seg, og du vil ha en korallfarget væske med sediment i bunnen. Hell blandingen gjennom en sil foret med fin osteklut, gjennom et kaffefilter eller til og med en gelepose; dette tar litt tid å stamme. Du kan også bruke våte papirhåndklær, men dette tar enda lenger tid å siles. Tanken er å kvitte seg med alle partiklene, fordi de vil stoppe ventilen til sprøyten.

Når du er anstrengt, hell konsentratet i en krukke med plastlokk (ikke metall), tilsett såpe, rør og merk. Konsentratet er klart til bruk, eller det kan lagres på et kjølig mørkt sted i noen måneder for å brukes etter behov.

Våre sprayflasker rommer omtrent en liter (eller en liter), så vi tilsetter ca 2 ss kraftfôret i flasken og fyller den med vann. Vi sprayer plantene sent på dagen, slik at varm sol ikke skinner på dem når de er sprøytet, og sørger for at du dekker begge sider av bladene. Hvis den varme solen skinner på de akkurat sprayede bladene, kan den brenne dem. Også hvis du bruker for mye kraftfôr, vil det også brenne bladene. Hvis du har en alvorlig angrep, må du bruke sprayen noen ganger og vente noen dager imellom.