Skip to content

Hvitløkstyrking og vanning

24 de juni de 2021

En av nøklene til at hvitløk fungerer i vår grønnsakshage er vanning. Dyrking er enkel, men mange ganger dør hvitløkplantene av overflødig irrigasjon.

Det er en toårig plante, med en livssyklus på to år. Den har veldig mange og korte røtter, noe som gjør den til en plante veldig godt tilpasset dyrking i blomsterpotten. Opprinnelsen antas å være i Sørøst-Asia eller Sør-Europa. Den har blitt dyrket siden eldgamle tider av de gamle egypterne, og grekerne brukte den allerede som en medisinsk plante. I dag dyrkes den over hele verden, og hvitløk er høyt verdsatt for sin medisinske egenskaperDet er en ganske rustikk plante, som tilpasser seg godt til forskjellige klimaer og tåler vinterens kulde godt. For dannelsen av pæren trenger den milde temperaturer og liker ikke for varme sommertemperaturer. Derfor blir den vanligvis dyrket for å danne pæren om våren. Imidlertid kan den plantes i potter gjennom året. I potter på 12 x 12 x 12 cm. Det fungerer veldig bra.

De plantasjen Den er laget av hvitløksfedd og planter dem ca 5 cm. fra overflaten med den spisse delen vendt opp. Vi må huske på at hvitløk har en viss ventetid, det vil si at nyhøstet hvitløk kan ta en viss tid før den spirer. Et fult hode vil komme ut av hvert hvitløksfedd.

Ti dager etter den første irrigasjon, Det anbefales å bruke en annen lett vanning for å favorisere spiring av frø som ikke har gjort det i den første vanningen. Med dette oppnås fremveksten av en god andel frøplanter.

Derfra skal de neste seks eller syv vanningene påføres hver 15. til 25. dag. Det korteste (15 dager) eller lengste (25) stadiet vil avhenge av stedets klimatiske forhold, plantens fuktighetskrav i forskjellige utviklingstrinn og jordens tekstur.

Når temperaturen begynner å stige, bør vanningene være hyppigere, med intervaller mellom åtte og ti dager.

Den siste vanningen skal påføres 15 eller 20 dager før høsting.

Når det gjelder sykdommer, utgjør hvitløk vanligvis få problemer, men noen av de vanligste patologiene eller skadedyrene er: løkflue (insekt), purre ringorm (insekt), hvitløksrust (sopp) og mugg (sopp).

Mer informasjon – El macetohuerto