Skip to content

Hvor mye plass trenger du for en grønnsakshage?

19 de april de 2021
  • Denne grønnsakshagen ligger i en bakgård i Brooklyn. Foto av canarsiebk under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Se nøye. Denne dekorative hengekurven er også en grønnsakshage! Foto av Michael Lehet under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Kan du spare en del av plenen din til en grønnsaksbed? Foto av greengardenvienna under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Hva med å plante grønnsaker i landskapsarbeidet ditt? Foto av EraPhernalia under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Topsy Turvy hengende tomatplanter fungerer bra som plassbesparende. Foto av Ewen og Donabel under Creative Commons Attribution License 2.0.

Ikke mye. Sannferdig, det avhenger av hvilke typer grønnsaker du vil dyrke og hvor mange. Men du vil vite hva du må jobbe med før du velger vegetabilske frø eller frøplanter. For eksempel, hvis barna dine virkelig vil dyrke gigantiske gresskar, kan en del av hagen eller en stor hevet seng lett bli viet til gresskar. Men en ting er sikkert, du trenger absolutt ikke det som blir referert til som «land» for å plante en grønnsakshage. Ikke engang i nærheten.

Det er måter å dyrke viltvoksende grønnsaker som gresskar og annen squash. En måte ville være å «trene» vinrankene ved å fysisk rette dem i en retning og beskjære dem for å holde bare flere vinstokker. Hvis du beskjærer, husk at du vil høste mindre frukt enn om planten ble overlatt til seg selv. En annen måte å spare plass med vining veggies er å dyrke dem vertikalt.

Det er noen grønnsaker som tar til containere med letthet. Gulrøtter, paprika og salat kommer til hjernen. Tomater gjør det vanligvis bra i beholdere, men hvis du lar dem tørke ut til det punktet hvor jorden trekker seg fra sidene av beholderen, kan de aldri tilgi deg, noe som kan påvirke ytelsen deres ved å produsere mindre frukt.

Faktisk, hvis du tenker på containere som i utgangspunktet små hevede senger, er det vanskelig å tenke på noe som ikke ville vokse i dem. En ting som er annerledes med containere kontra hevede senger, er at beholderen tørker ut raskere fordi den har sider over bakken som absorberer varmen.

Når du velger en beholder, må du ta hensyn til den modne størrelsen på grønnsaksplanten. Hengende kurver langs takskjegget til solsiden av huset ditt kan også fungere. Kreative beholdere som Topsy Turvy hengende tomatplanter er også et godt alternativ.

Hvis du vet at du trenger mer plass, har du vurdert å jobbe med det i landskapsarbeidet ditt? Hva med plenen din? Mange mennesker har plener foran og bak som ikke brukes i det hele tatt. De blir vannet, slått, og de gir litt grønt til hagen. Men har du noen gang tenkt på om du bruker dem? Så, gå ut og ta en titt på plenen din. Er du villig til å gi opp noe av det?

Hvis du er helt sikker på at du ikke har noe sted å plante, eller hvis du ærlig talt trenger mer plass, bør du vurdere en felleshage. Mange byer barberer et felleshage hvor du kan leie en tomt for året (og utover). Det fine med hagearbeid i et stort rom blant andre gartnere er kameratskap, veiledning og sjanse til å dele grønnsakene dine med andre gartnere.