Skip to content

Hvordan dyrkes chilipepper?

22 de juni de 2021

De sies å ha en krydret smak som noen synes er veldig ubehagelige, men andre elsker det fortsatt. Jeg snakker om chili, som er nært beslektet med paprika. De er faktisk av samme familie og kjønn. De er hovedsakelig distribuert over hele Sør-Amerika, i tropiske områder der det er varmt om vinteren og det ikke er fare for frost. Paprika – det er det jeg kaller dem – er ettårige, akkurat som alle andre paprika. Men den gode nyheten er at kultiver oppfører seg som stauder hvis værforholdene er gunstige.

Vil du vite hvordan du skal dyrke chilipepper? Vi forteller deg nedenfor.

Chili peppers er planter som kan leve i en gryte. Faktisk er det noe vi anbefaler, siden du kan gi dem vekstforholdene de trenger uten å måtte bekymre deg for mye om det er kult. Du kan så frøene mot slutten av vinteren innendørs, eller kjøpe de allerede dyrkede plantene om våren og / eller sommeren.

For å beskytte dem mot kulde, bør du oppbevare dem innendørs så snart temperaturen faller under ti grader. Det må huskes at de kommer fra tropiske klimaer, og at en temperatur under ti grader kan være dødelig. Innendørs sørger vi for at den i det minste kan vokse langt ut på vinteren.

Her er et utvalg av chilipepper som vi tror vi burde prøve:

Chili «Basket of Fire»

Ildkurv

Den ideelle chili å ha i en hengende gryte, på et bord som pynter uteplassen eller terrassen,… hvor som helst! De er kompakte planter, med rikelig løvverk, som produserer et stort antall frukt som spenner fra lilla, gjennom krem ​​og oransje til knallrød.

De er motstandsdyktige mot det kaldeste klimaet, så du vil ha frukt praktisk talt hele året.

Chili F1 «Apache»

Apache

Disse plantene har kompakte, smaragdgrønne blader som bærer mange blanke frukter som modnes fra grønt til rødt. En veldig pålitelig belastning for en F1 hybrid.

Chilli «Joe Super Long»

Joes super lang

Denne chili-planten vokser til en høyde på omtrent 90 cm i en stor gryte. Den produserer lange, tynne frukter som spenner fra grønt til dyp rødt. De er veldig gode for tørking.

Chili «Peruvian Lemon Drop»

Sitrondråpe

Så utrolig som det kan se ut, er det en chili som har samme farge som sitron. Fruktene spenner fra grønt til gult. Godt å ha i en solrik bakgård, men best i et drivhus.

Chili «Piri-piri»

Piri-piri

Plante som kan vokse til en høyde på omtrent 60 cm, men ofte overstiger den ikke 30 cm. Denne chilien brukes til å gjøre sausen kjent som «piri-piri saus». Det er deilig hvis vi kombinerer det med kylling og reker.

Flere tips om vekst

Chilis

Vi tror chilipepper vil klare seg best i individuelle terrakottapotter hvis de dyrkes utendørs. Ellers på bærbare voksende bord for å kunne flytte dem til et varmere sted om høsten. Gryten må måle minimum 30 cm i diameter slik at den kan utvikle seg godt. Det er viktig å bruke et bestemt underlag i hagen eller, hvis ikke, en som har mange næringsstoffer. Så snart chili paprika begynner å blomstre, kan betales ukentlig med en økologisk og / eller organisk gjødsel For å sikre god avling. For å tiltrekke pollinering og gjøre potten mer attraktiv, kan de plantes sammen med nasturtium, ringblomst og, selvfølgelig, basilikum. Ikke glem å plassere den i full sol og vann rikelig slik at plantene blir sterke og sunne.

Du må være oppmerksom på skadedyr, spesielt midd, hvitluke, bladlus. Husk at forebygging er det beste middelet, så vi anbefaler at du sprayer chili-planten en eller to ganger i uken med et økologisk insektmiddel.

Høst fruktene regelmessig. For mye frukt på planten vil redusere fruktproduksjonen.

Kos deg med å dyrke dine egne chilipepper og … ha en god høst!