Skip to content

Hvordan lage et terrarium og hvilke planter som passer best

12 de juni de 2021

Sikkert har du noen gang sett en plante i en glasskrukke med jord og noe dekorasjon. Det er et terrarium, og det er ikke noe mer enn en minihage dyrket inne i glassbeholderen. Den har nok allsidighet når det gjelder bruk som dekorasjon, siden den kan brukes både innendørs og utendørs.

Hvis du vil lære å lage ditt eget terrarium og hvilke planter som er best for det, er det bare å fortsette å lese.

Nødvendige materialer

materialer til terrariet

Fordelen med terrarier sammenlignet med andre typer potter er at passende miljøforhold blir gjenskapt inne i dem slik at planten krever ikke mye pleie. Du kan velge beholderen du liker best og dekorere den på din egen måte.

Når du har beholderen, trenger du følgende materialer:

  1. Det skal være lett og tillate god drenering. For bedre gjødsling kan vi tilsette torv eller mose. Du kan blande den med vermikulitt i forholdet 3: 1. For å se om jorden har god drenering, legg litt i hånden og fukt den. Hvis jorda har god drenering, bør den kastes fordi den er lettere.
  2. Små småstein eller grus. Disse steinene vil hjelpe til med riktig drenering av vanningen. De er plassert i bunnen og størrelsen skal være rundt en halv centimeter. Hvis vi legger noen steiner på toppen, vil de gi terrariet en god finish.
  3. Aktivt karbon. Den brukes til å holde jorden alltid fuktig. Hvis beholderen din har et hull i bunnen for å tømme vann, trenger du ikke bruke aktivt kull. Dens funksjon er å absorbere overflødig vann. Den er plassert i bakgrunnen.
  4. Skjell, steiner osv. Du trenger materialer som ikke skader vannet, men som fungerer som dekor for å tilpasse terrariet ditt.

Fremgangsmåte for å lage terrariet

terrarium med planter

Når vi har alt nødvendig materiale for å lage terrariet vårt, begynner vi å gjøre det.

Først må vi rengjøre beholderen ordentlig for å unngå mulig forurensning og gjøre den så gjennomsiktig som mulig. Det anbefales å vaske den med antibakteriell såpe slik at planten ikke blir forurenset. For å få en bedre finish, skyll den flere ganger.

Deretter er plassert ca 2,5 centimeter høy grus blandet med en god mengde aktivt karbon. På denne måten vil vi forberede drenering. Vi tilfører laget med mose for å forhindre at jorden siver inn i grusen. For å håndtere mosen anbefales det å bruke hansker, da vi ellers vil ha direkte kontakt med soppene.

Når all drenering er på plass, begynner vi å helle jorden. Hvor mye jord vi trenger, vil avhenge av hvilken type beholder vi har og lengden på plantene. Vi kan flate jorden for å ha en jevnere overflate.

For å plante plantene våre ordentlig i terrariet er det viktig at når du tar dem ut av potten, Rist av all overflødig jord fra røttene. Når vi var fjernet, gravde vi et hull i terrariets jord for å plante dem. Det er viktig at bladene ikke er i kontakt med glasset for å unngå sykdommer og sopp.

Når anlegget allerede er installert i terrariet, kan vi legge til dekorasjonene vi anser passende. Etter at den er vannet nok slik at steinene under beholderen blir våte.

Vedlikehold

terrariumvedlikehold

Terrariet krever noe vedlikeholdsarbeid for alltid å bevare de beste forholdene for plantene. Plasseringen av terrariet må være tilstrekkelig, avhengig av hvilken plantetype vi har plantet. Det må tas i betraktning at glasset er gjennomsiktig, og at hvis vi setter det i fullt sollys, kan vi skade planten.

Det anbefales å ha terrariet inne i hjemmet for å unngå plutselige temperaturendringer. Vanning avhenger av hvilken type plante vi har, men det vannes vanligvis hver annen til to uker. Hvis vi har en kaktus plantet i terrariet, trenger vi bare å vanne en gang i måneden.

Hvis vi vil at terrariet vårt skal vare lenger, må vi gjøre noen vedlikeholdsoppgaver som å fjerne visne deler, fjerne ugress, planter som er syke som kan smitte og sopp. På denne måten kan vi holde terrariet i god stand.

Planter for terrariet

varianter av terrarier

Nå fortsetter vi med å nevne plantene og de egenskapene som er mest optimale for å lage et godt terrarium. Åpenbart er valg av planter opp til forbrukerens smak. Imidlertid er det planter som er mer egnet for terrarier, og noen aspekter du bør ta hensyn til.

Plukk noen planter som har lignende egenskaper og sørger for at de vokser godt sammen. Det er best å velge de plantene som ikke krever mye pleie. Det mest brukte til disse tingene er mose, sukkulenter, bregner og kaktus. Det er viktig at planten vi ønsker å legge i terrariet vårt ikke stikker ut av beholderen eller vokser så mye at den er i kontinuerlig kontakt med glassveggene. Dette kan føre til sykdom eller sopp.

De beste plantene for terrarier er de som best tåler skygge og tåler høye temperaturer og fuktighetsnivåer. Når det gjelder containeren, den kan være laget av plast eller glass. Det viktigste er at den er dyp nok til å inneholde røttene.

dekorasjoner til terrariet

Vi kan ha flere typer terrarier satt på forskjellige måter og inneholder planter i henhold til klimaet vi ønsker å imitere. Vi kan ha et tropisk terrarium med planter som orkideer, bromelia, lav, tillandsias, pothos, bregner, dvergficus, etc. Alle disse plantene er godt tilpasset ved høyere temperaturer og høy luftfuktighet. I tillegg er disse tropiske terrariene de som har plass til de fleste plantetyper og i god stand.

På den annen side kan vi ha et terrarium som etterligner et ørkenklima, og vi kan legge til planter som kaktus og sukkulenter. Disse terrariene egner seg godt ved lav luftfuktighet og høye temperaturer. Du bør også vite at de vil kreve mindre pleie og mindre vanning.

Med denne informasjonen kan du bygge ditt eget terrarium i din stil med en vakker dekorasjon. La oss komme på jobb!