Skip to content

Hvordan lage sementpotter?

13 de juni de 2021

Hvis du liker håndverk og skaffer deg en gjenstand som er motstandsdyktig, så ta på deg hanskene som du i denne artikkelen skal lære å lage sementpotter. Selv om de er spesialdesignet for å tåle været, vil de til slutt etter noen år også ødelegge plast, og med tanke på at plast er et materiale som det tar århundrer å bryte ned, vel hva bedre enn å gjøre vår egne sementpotter? Disse vil vare … og vil vare …

Vil du vite hva du trenger for å lage disse solide pottene? Vel, vi vil ikke bare fortelle deg det, men også vi vil forklare trinn for trinn hvordan du gjør dem, her i denne guiden din 🙂

Materialer du trenger for å lage sementpotter

Før du begynner å gjøre dem, er det viktig å klargjøre alt materialet som skal til på forhånd, slik at arbeidet på denne måten blir lettere og for øvrig sparer litt tid. Når det er sagt, du bør forberede følgende:

  • 2 plastbeholdere som har samme form, den ene er større enn den andre.
  • Nonstick matlaging spray
  • Hansker
  • Portland sement
  • Byggesand
  • Stort plastark
  • 2,50 cm PVC-rør
  • Stekespade
  • Og hvis du ikke liker grått, trenger du også sementfarge

Steg for steg for å lage sementpotter

Liten sementpotte

Nå som du har alt, la oss gå videre til den mest interessante delen: lage sementpottene. Den første tingen å gjøre er beleg yttersiden av den minste beholderen og innsiden av den største med non-stick olje. Følg deretter trinn for trinn:

Trinn 1 – Lag dreneringshullene

Enhver spesiell gryte for planter som er verdt saltet, må ha hullene slik at overflødig vanningsvann kan komme ut. Dermed må vi fortsette å kutte fra 2 til 4 stykker PVC-rør med en høyde på minst 2,50 cm.

Trinn 2 – Forbered sementblandingen

Med hansker på må du blande 3 deler sand til 1 sement med litt vann i et eget basseng eller bøtte. Siden mengden som skal til for å lage sementpotten er ganske liten, må du helle vannet i den sakte for å unngå å være for vassen. På dette tidspunktet må du legge til sementfargen hvis du ønsker det.

Trinn 3 – Lag formen

Sementpotter

Når pastaen er ferdig, må du kaste den i den største containeren, men bare riktig mengde slik at den minste beholderen kan passe uten problemer (ca. 5 cm). Rørene som skal gjøre hullene for drenering må plasseres nå, og pass på at de ikke dekkes av sementen.
Forresten, hvis du ikke vil at rørene skal vises, spray med non-stick olje før du plasserer dem. Når sementpottene allerede er laget, kan du enkelt fjerne dem.

Trinn 4 – Plasser den lille beholderen i den store

Med ekstrem forsiktighet må du plasser den lille beholderen i den store, trykker litt nedover.

Trinn 5 – Tilsett mer sement

For å fullføre med formen, må du tilsett mer sement mellom den store og den lille beholderen. Sett spatelen i den slik at den passer godt.

Trinn 6 – Fjern den lille beholderen

Nå som alt er nesten ferdig, må vi vente 24 timer slik at sementet begynner å stivne og herde godt. Etter den tiden må du fukte sementpottene litt med en sprøyte med kaldt vann, og fjerne den lille beholderen.

Trinn 7 – Fjern den store beholderen

Runde sementpotter

Den store beholderen er den som holder sementpottene, og er derfor den vanskeligste å fjerne. For å gjøre det uten problemer må du dekke det til med et stort stykke plast, og fukt den med kaldt vann slik at sementen blir våt i en uke.

Etter syv dager, fjern plasten og snu potten opp ned. Nå, bank på plastbeholderen, både på begge sider og ved foten. Deretter kan du fjerne beholderen, og du kan se hvordan sementpottene dine har vært.

Plastbeholdere må rengjøres godt siden kan brukes til å lage nye potter.

Sementpotter er veldig motstandsdyktige og veldig enkle å lage. Med litt tålmodighet kan plantene våre være i potter som ikke krever noe vedlikehold, siden de tåler dårlig vær. Uten tvil er det verdt å vente en uke på å ha en mye mer personlig uteplass eller terrasse, tror du ikke?

Du kan til og med lage uavgjort når du er ferdig i pottene dine, bruker du syntetisk emalje som også motstår fuktighet veldig bra.

Hva tror du? Tør du å lage dine egne sementpotter?