Skip to content

Hvordan må en fransk hage være?

11 de juni de 2021

Hvis du er en av dem som elsker orden, vil du sikkert like å besøke -eller designe 😉 – a fransk hage. I den er symmetri og orden de ubestridelige hovedpersonene. Du vil ikke se en gren som stikker ut av designet, ingen tilfeldig plasserte planter.

Dette designet, i tillegg til å være veldig vakkert, innebærer også høyt vedlikehold, spesielt beskjæring. Men Hvis du fortsatt er interessert i å vite hva dens egenskaper er, så vil jeg fortelle deg det. 🙂

Litt historie

Kilde

Hagene i Chateau d'Amboise

Den franske hagen, kjent i Frankrike som en vanlig hage eller en klassisk hage, utviklet seg fra den franske renessansens hage som ble inspirert av den italienske renessansens hage tidlig på 1500-tallet. I nevnte hage blomsterbed ble plantet, og så fikk de geometriske former slik at de over tid presenterte symmetriske mønstre; i tillegg ble det installert fontener og fosser for å lyse opp hagen, og de forskjellige nivåene ble forbundet med trapper og ramper. Labyrinter og statuer ble lagt til for å hylle det antikke Roma og dets dyder.

I 1495 vervet kong Charles VIII seg til tjenester fra italienske håndverkere og hagedesignere, som Pacello da Mercogliano, for å bygge en i sin bolig ved Château de Amboise og på Château Gaillard. Hans etterfølger, Henry II, som møtte Leonardo da Vinci under sin reise til Italia, opprettet en annen italiensk hage nær slottet de Blois. Fra og med 1528 ble nye hager opprettet i italiensk stil, men med sterk innflytelse fra King Francisco I, som arrangerte fontener, blomsterbed og en furuskog. hentet fra Provence.

I 1538 skapte arkitekten Philibert de l’Orme hagene til slottet i Anet, etter de italienske proporsjonene, men med blomsterbed og fontener og dammer integrert mellom vegetasjonsseksjonene.

Første store hage

Utsikt over en tradisjonell fransk hage

Den første store franske hagen ble opprettet av Nicolas Fouqet, som var Louis XIVs finansinspektør fra 1656. Denne mannen, med hjelp av Louis Le Vau, Charles Le Brun og André Le Nôtre, design, i et område på 1500 meter, en vakker hage med eviggrønne busker, omkranset av rød sand og turer dekorert med statuer, dammer, fontener og perfekt skulpturelle topiar.

Versailles Gardens

Panoramautsikt over hagene i Versailles

Hagene i Versailles er en av de mest kjente i Frankrike og i verden. De ble designet mellom 1662 og 1700. De var en av de største i Europa, med et areal på 15 000 hektar og de befant seg på en øst-vest akse som fulgte solens gang. Stjernekongen kom ut på æresretten, ga lys til marmorgårdsplassen, krysset deretter slottet, og kongens soverom ble opplyst for å fullføre ved enden av Canal Grande, hvor det ble reflektert i speilene til Gallery of Mirrors .

I motsetning til hva man skulle tro, overrasket hagen når de kommer til horisonten alle med sine fontener, statuer og intime hjørner.

Skråningen

Den tradisjonelle franske hagen ga vei for blomster og en mer naturlig stil

Den franske renessansens hage ga litt etter litt vei til de mest «moderne» ideene. Den strenge geometrien som hadde styrt til midten av 1700-tallet, varierte gradvis. For eksempel ble blomsterbed, tidligere buede og motbøyde, erstattet av gressbed foret med blomsterbed, som er lettere å vedlikeholde. Hva mer, uregelmessige former av åttekanter dukket opp, inspirert mer av det naturlige landskapet og ikke så mye av arkitekturen.

På midten av 1700-tallet ble den påvirket av den engelske hagen, som var designet av britiske aristokrater og grunneiere og populariteten til den kinesiske stilen, som hadde kommet til Frankrike fra hånden til jesuittprestene ved keiseren i Kina. På den tiden ble hagen nærmest huset holdt i tradisjonell stil, men resten ble en hage i engelsk stil. Rett etter ankom den anlagte hagen landet som var inspirert av filosofi, maleri og litteratur.

Hva er prinsippene og / eller egenskapene?

Hekkene er lave i en fransk hage

Nå som vi har kjent opprinnelsen og historien til den franske hagen, la oss se hva det må inkludere å virkelig ha denne stilen; Det vil si at så snart vi kommer inn døren, er det lett for oss å finne ut hvilket design den har:

Geometri

Det er kanskje det viktigste. Blomsterbedene, stiene, alt må være geometrisk. For dette var det som ble gjort tidligere bruke kunnskapen om perspektiv og optikk. Dermed var de i stand til å «dominere» naturen, forme den, styre den.

Terrasse med utsikt over hagen

Som den franske landskapsarkitekten Olivier de Serres skrev i 1600, må hagene sees ovenfra og ned. I det minste, Det må være en terrasse som lar besøkende – eller eier – se den med en gang.

Boligen som et sentralt punkt

Boligen skal tjene som det sentrale punktet. Ikke trær vil bli plantet i nærheten av den, men lave blomsterbed og trimmede busker. Fra den vil det bli opprettet en sentral akse bestående av en plen, fontene eller dam, og grenser til trær. I tillegg må den krysses av en eller flere vinkelrette turer.

Blomsterbed

De som er i nærheten av boligen de skal utformes med lave boksheksler og med blomster, fargede murstein, grus eller sand. Lenger fra hjemmet vil blomsterbed omfatte fontener eller vannbassenger; og utover vil små lunder bli plantet.

Hageanimasjon

Å animere den franske hagen hva som er gjort er sette opp skulpturer, fossefall, fontener og noen blomster.

Hvilke planter setter de på?

Franske hagehekker er lave

Hvis det er noe som skiller seg ut i en fransk hage, bortsett fra orden og geometri, er det plantene. Når du ser en fra fugleperspektiv eller på et bilde, skjønner du det den dominerende fargen er grønn. Busker som buksbomBuxus sempervirens), lavendel (Lavandula), sypress (Cupressus), barlind (Taxus) er veldig vanlig. Vi kan også finne løvtrær, som bøk (Fagus sylvatica), hornbjelke (Carpinus), alm (Ulmus) eller lind (Tillia platyphyllos).

Og blomster? De er ikke veldig vanlige, men cyklamen (Cyclamen persica), tulipaner (Tulipa), påskeliljer (Narcissus) og liljer (Lilium).

Og med dette er vi ferdige. Hva synes du om den franske hagen?