Skip to content

Hvordan starte en matbytte

18 de april de 2021
  • Emily Pasters nye bok inneholder alt du trenger for å organisere en matbytte i ditt nabolag eller samfunn.Foto/Illustrasjon: Jodi Torpey
  • Food Swap: Spesialoppskrifter for byttehandel, deling og gi har pop-out-etiketter for å legge prikken over i’en til hjemmelagde godbiter. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey

Jeg har blitt invitert til alle slags vennlige utvekslinger gjennom årene, fra utveksling av julekaker til grønnsaksfrøbytter. Men jeg hadde aldri hørt om matbytter før jeg leste Emily Pasters nye bok.

En matbytte er rett og slett «en samling av venner og matelskere for å bytte hjemmelagde varer», skriver hun i Food Swap: Spesialoppskrifter for byttehandel, deling og gi (Storey, 2016). Det er en sjanse til å møte, blande, chatte og bytte gjæret paprika mot andres bananbrød.

«Jeg klarte å bytte noen syltetøykrukker og sylteagurk til deilige kaker, brød og en drikkesirup – ingen av dem ville jeg ha laget på egen hånd,» skriver hun.

En matbytte følger i den lange tradisjonen med naboer som handler, bytter og bytter ut håndlagde eller hjemmelagde varer. I Pasters bok tar hun den enkle tradisjonen til neste nivå.

Matbyttebevegelsen er nå i full gang og bytter dukker opp fra kyst til kyst. Hjemmelaget matentusiaster har blitt forelsket i ideen om å komme sammen for å bytte, dele og nyte hele prosessen. Ingen penger skifter hender på et bytte.

Som medstifter av Chicago Food Swap har børsene hennes blitt en virksomhet. Men de kan fortsatt være enkle saker som også blir arrangert hjemme.

Food Swap gir alle detaljene for å organisere en matbytte i nabolaget eller samfunnet. Hun gir kreative ideer for å finne et sted og gjøre reklame for arrangementet. Paster inneholder også et avsnitt om juridiske hensyn, hva du skal ta med deg og hvordan du pakker det. Hennes nyttige tips for smart bytte vil hjelpe nybegynnere å bli eksperter på kort tid.

En ekstra fordel ved en matbytte, sier Paster, er at den fører til «å gjøre deg til en bedre kokk.»

Boken inneholder 80 deilige oppskrifter for å bytte og gi gaver, alt illustrert med munnvannende bilder. Hun inkluderer mange flere oppskrifter på hennes West of the Loop-nettside også.

Selv om du bestemmer deg for at en matbytte ikke er noe for deg, vil du sette pris på Food Swap-oppskriftene på Salted Caramel saus og Vanilla Rum-karameller. Grønnsakshagere vil spesielt glede seg over oppskriftene hennes på gulrotsuppe, nepe greener pesto, stekt tomatketchup, garlicky dill bønner og krydret grønn tomat salsa.

Et av de mest gjennomtenkte tilskuddene til boken er de pop-out gavekodene du kan feste til dine egne hjemmelagde eller hjemmelagde godbiter for gave.

Food Swap er en moderne måte å fortsette den fine tradisjonen med å dele, handle og nyte fruktene – krukker, brød og sauser – fra arbeidet vårt.

(Storey Publishing leverte en gratis kopi av Food Swap i forbindelse med denne anmeldelsen.)