Skip to content

Hyllebærsirup første dag i februar

21 de mars de 2021
 • Rør honning i hyllebærsaft med en visp for å lage hyllebærsirup! Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: tomas
 • Hyllebær er en sommeravling som kan fryses eller tørkes og brukes hele året for helse og velvære. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Jeg startet med frosne hyllebær som ble oppvarmet i omtrent 5 minutter for å myke dem. Så plasserte jeg dem i en matfabrikk for å fjerne frøene. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Når bærene er malt, vil det være frø og skinn igjen – lagre dette for å mate fuglene eller legge på kompostbunken. Foto / illustrasjon: susan belsinger
 • Sil hyllebærsaften gjennom en musselin eller en osteklut i en målekopp for å fjerne fremmede biter. Foto / illustrasjon: tomas
 • Bruk en skje til å skrape de faste stoffene fra muslinen og hjelpe saften til å strømme gjennom i målebegeret.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
 • Klem forsiktig presset i kluten for å få ut all juice. Foto / illustrasjon: tomas
 • Drypp honningen i saften mens du visper den sammen. Foto / illustrasjon: tomas
 • Hell hyllebærsirupen i en mørk glassflaske. Foto / illustrasjon: tomas
 • Merk flasken din og oppbevar den i kjøleskapet for lengst holdbarhet.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
 • Når jeg føler vondt i halsen, forkjølelse eller influensa, eller som et forebyggende middel etter at jeg har vært rundt mange mennesker, tar jeg et glass med sirupen. Det kan også oppløses i vann eller musserende vann, eller tilsettes juice, te eller til og med en libation. Slainte på irsk betyr «for helsen din»! Foto / illustrasjon: tomas
 • Elderbær brukes som fargestoff og gir en nydelig rødlilla farge som du kan se her på muslin og skjeen min. Det vil flekke, så tørk det opp hvis det søler på benken. Foto / illustrasjon: susan belsinger

Jeg elsker det når hendelser i hverdagen inspirerer meg til å skrive en blogg. Oppstarten av denne bloggen oppstod på grunn av iskaldt vær, som fikk meg til å rydde ut fryseren min (som ikke har blitt gjort på altfor lenge!). Så du tenker – hun kommer egentlig ikke til å blogge om å rydde i fryseren – er hun? Vel, bare for en setning eller to … Det er omtrent 15 grader F i dag (i de enkle sifrene om natten), så det er perfekt for å holde mange frosne ting mens fryseren tiner. Akkurat nå er det fire vaskekurver og en stor pappkartong full av frossen mat på den tildekket bakpannen. Og de er alle lett dekket av støv fra morgens snø.

Det er utrolig hvor mye som kan passe inn i en fryser – og da jeg tømte den ut – skilte jeg ut mange ting som var på vei mot komposten. Akkurat nå feirer fuglene og annet dyreliv gamle blåbær, surkirsebær og hyllebærmasse og frø. Og kompostbunken har et helt nytt lag med organisk materiale.

Jeg var glad for å finne en sekssekk med frosne hyllebær. Jeg husker at jeg la dem i fryseren med tanken på at når jeg hadde mer tid, ville jeg lage noe med dem. I høstsesongen for hyllebær lager jeg busk. Når bærene er høstet, plukket over og stammet (som er arbeidskrevende), lager jeg vanligvis busk, som er en av mine favoritt urtemedisiner og måter å bruke hyllebær på. Jeg la dem i organisk eplecidereddik og la dem mase i 4 til 6 uker før jeg silet og tilsatte honning.

Nylig var datteren min Lucie hjemme og hun fikk en stygg forkjølelse. Jeg fikk henne til å ta hyllebærbuske i tillegg til branncidereddik (/ artikkel / 16506 / branncidereddik) hele dagen, og resten av oss tok det også – og banket tre – vi unngikk alle cooties så langt. Vi brukte mesteparten av busken, så jeg var glad for å finne bærene; bare på kort tid for vinterkulda og influensasesongen.

Bær skal tilberedes før du spiser. Jeg fryser og tørker noen av bærene, så jeg har dem til å bruke i oppskrifter i vintermånedene når vi virkelig trenger deres beskyttende dyder for å bekjempe influensa og forkjølelse. Foruten å være antivirus, er andre helbredende egenskaper antikreft, betennelsesdempende, antimikrobiell, katartisk, vanndrivende, avføringsmiddel, stimulerende og sudorifiserende. Hyldebær er næringsrike, inneholder mye vitamin A og C og antioksidanter, de inneholder også vitamin B, kalsium, jern, niacin og tiamin, og til og med noe protein.

Jeg bestemte meg for å lage en hyllebærsirup fordi bærene var frosne og jeg følte at de trengte matlaging. Så disse bærene ble ganske godt plukket over og stammet. Jeg lot dem tine over natten i en stor, ikke-korroderbar gryte, og i dag varmet jeg dem opp, kokte dem og kokte dem i ca 5 minutter til de ble myke. Deretter silet jeg dem gjennom en matfabrikk for å fjerne frøene. (Jeg lagret massen og frøene for å ta med seg utendørs og spre seg under fuglemateren.) Neste trinn er å silte hyllebærvæsken gjennom en fuktet muslinduk eller osteklær (ikke den tynne, spinkel typen) i en målebeger for å fjerne evt. større stykker. Generelt lager jeg urtesirupene mine med lokal honning. Forholdet mellom honning og konsentrert fruktjuice varierer – noen bruker like store mengder (noe som gir en veldig søt sirup) og andre bruker omtrent 2 deler fruktjuice til 1 del honning – det er det jeg gjorde. Rør honningen i den varme fruktjuicen med en visp for å oppløses. Hell det i en mørk glassflaske, etikett og dato når den er kjølig. Jeg oppbevarer dette i kjøleskapet.

Jeg hadde nettopp et glass glass full av den nypreparerte sirupen da snøen faller utenfor denne første dagen i februar og feiringen av Imbolc. I Irland kalles Imbolc også festdagen til Saint Brigid, som er en tradisjonell, historisk festival som markerer begynnelsen på våren. Festivalen faller første februar, som er omtrent midt mellom vintersolverv og vårjevndøgn; det er en av de fire gæliske sesongfeiringene.

Jeg er glad for at dagene blir lengre og vi er omtrent halvveis i vinterværet her i Maryland; Jeg kan legge til at vi har hatt dårlig kaldt vær og mye snø og regn. Jeg er takknemlig for fruktene på jorden og urtene som nærer og helbreder oss. Jeg setter spesielt pris på de stødige og majestetiske trærne som omgir dette landet og står prydet med snø mens livet gror i og under dem – og gir oss oksygen, ly og varme. Dyrelivet og fuglene er takknemlige for bærene og frøene som holder dem varme gjennom disse kalde nettene.

Uansett om Punxsutawney Phil ser skyggen sin eller ikke i morgen på Groundhog Day, ser jeg frem til den lysende og lynende – våren er rett rundt hjørnet!