Skip to content

Kinesisk potet (Sechium edule)

8 de juni de 2021

Det er mange typer grønnsaker, og en av de mest nysgjerrige er kjent som den kinesiske poteten. Den produseres av en plante i gresskarfamilien, og den er veldig lett å dyrke. I tillegg har den en mild smak, veldig lett å spise da massen generelt er myk.

Vil du vite hvordan du kan nyte det? Vel, ikke nøl: så skal jeg gi deg nøklene til å lykkes med den kinesiske poteten.

Opprinnelse og egenskaper

Utsikt over Sechium edule planter

Det er en flerårig klatreplante som er hjemmehørende i Mellom-Amerika med vitenskapelig navn Sechium edule, selv om det populært er kjent som potet i luften, chayota, guatila, sitron, pinnsvin eller kinesisk potet. Den kan nå en høyde på opptil 15 meter så lenge den har støtte, og det er en art med sterkt forgrenede stilker. Bladene er svømmehud, med 5 til 7 stumpe lapper med litt takkete marginer.

Blomstene er unisexual, og er gruppert i blomsterstand. Frukten er en bær opp til 2 kg i vekt, ensom eller parvis, kjøttfull, uhemmet, som får variabel form og størrelse. Frøene er store, ovale, glatte og myke.

applikasjoner

  • Frukt: opprinnelig brukes den som erstatning for poteter, i supper, stekt mat osv.
  • Eiendom: de er spiselige, med en mild smak.

Hvordan dyrkes den?

Sechium edule

Hvis du tør å dyrke den, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

  • plassering: det må være ute, med godt lys.
  • Land: den må ha veldig god drenering, og fremfor alt være rik på organisk materiale. Av denne grunn anbefales det å gjødsle bakken før såing eller planting, for eksempel med ku eller kyllinggjødsel (sistnevnte hvis du får den fersk, la den tørke i solen i ca 10 dager, ellers, som det er slik konsentrert kunne det brenne plantene).
  • Irrigasjon: hyppig, daglig om nødvendig. Jorden trenger ikke å tørke ut.
  • Abonnent: gjennom hele sesongen med organisk gjødsel.
  • Multiplikasjon: av frø om våren (du kan gjøre det om vinteren hvis du har en elektrisk spire (som denne) og dermed avansere sesongen litt).
  • Rustikk: motstår ikke frost. I tempererte regioner dyrkes den som en årlig.

Hva syntes du om chayota?