Skip to content

Kjennetegn og dyrking av Allium ursinum

14 de juni de 2021

Allium ursinum eller også kalt bjørnens hvitløk, det er en liten innfødt hvitløk, en løkplante som tilhører familien Liliaceae. Wild hvitløk, kjent for sine medisinske egenskaper og spesielt som mat og krydder, høstes hvert år av kjennere.

Allium ursinum også kan være en utmerket dyrket plante, både dekorativt og mat.

Beskrivelse av Allium ursinum eller bjørnens hvitløk

Beskrivelse av Allium ursinum eller bjørnens hvitløk

Denne beskrivelsen er viktig for å unngå å forvirre vill hvitløk med andre planter på høsttid.

Allium ursinum det er en høy plante på 30 til 45 cm. og den har en smal og langstrakt pære, 1 cm tykk og 3 til 4 cm høy, beskyttet av en enkelt skala.

Denne dypt begravede pæren utvikler vanligvis tre lange petiolate blader som ser ut til å dukke opp fra bakken uavhengig av hverandre. Petiole er flat på den ene siden og avrundet på den andre, den har to vinkler og bladet er ovalt, lansettformet, flatt og ganske mykt å ta på.

Dette anlegget har en sterk, duftende lukt. Allium ursinum danner vanligvis kolonier.

Blomster de blomstrer i mai og juni på en stiv stamme med to projiseringsvinkler. En umbel på omtrent 5-6 cm inneholder 10 til 20 små, stjerneformede hvite blomster.

En klynge av vill hvitløk danner en lys og interessant blomst. Blomstene får besøk av insekter, da bærer de frukt i mange frø som er spredt av maur.

Vegetativ syklus av Allium ursinum

Bladene faller til bakken i begynnelsen av januar, blomstrer i mai, bærer frukt i juni-juli, da gå til hvile og forsvinne helt, starter utviklingen fra røttene fra september.

For intetanende kan bladene til Allium ursinum forveksles med bladene i dalen lilje, både i hagen og i skogen, fordi den liker de samme levekårene. Liljekonvall er en veldig giftig plante og for å høste det trygt, blir bladene til Allium ursinum samlet, en etter en, og berører petiolen til nivået der den kommer ut av bakken.

Hvordan dyrke Allium ursinum?

Allium ursinum vokser naturlig i skyggefulle områder mer eller mindre dypt, i nøytrale til veldig grunnleggende jordarter. Det kjennetegner et medium som forblir kjølig, både på jorden og i atmosfæren, og rik på nitrogen.

Derimot, den er tolerant og vokser lett i hagen. Hvis friskheten er utilstrekkelig, vil den sunnere eksponeringen være mindre og mindre kraftig, men den vil tilpasse seg.

Hvis vilkårene er oppfylt, vokser den raskt og multipliserer ved deling og spontan såing.

Den er plantet eller transplantert i juli og august, når pærene er i dvale. Planter i grønt, solgt i potter om våren, vil slå seg ned i bakken uten å forstyrre røttene.

Bruk av Allium ursinum

Bruk av Allium ursinum

Hele planten er spiselig, bladene har en søt, delikat hvitløkssmak, som er mer interessant siden denne ferske hvitløken er tilgjengelig på slutten av vinteren. Blomstene, frøbøssene og pærene er varmere.

Vill hvitløk Det er rensende, antiparasittisk og den har mange andre medisinske egenskaper, veldig lik dyrket hvitløk.

En enkel oppskrift som kan lages med Allium ursinum er å legge den i en stor bolle, legge hvit ku eller geitost, med tre finhakket bjørn hvitløk blader, salt og pepper, bland godt, dette er en godbit.

Vill hvitløk er rik på vitamin C, inneholder magnesium, jern, renser blodet, letter fordøyelsen, reduserer blodtrykket og forhindrer arteriosklerose, det er avorming og rensing, for å si det sånn, å være en gunstig plante for helsen.

Allium ursinum arter og varianter

Vi kan si at denne slekten inkluderer mer enn 700 forskjellige arter.