Skip to content

Kjennetegn, stell og dyrking av sennep

12 de juni de 2021

Sennep er en spiselig plante som er hjemmehørende i tempererte regioner i Europa, som tilhører korsfamilien.

Den økonomiske verdien av denne avlingen førte til bred spredning, og den har blitt dyrket som en urt i Asia, Nord-Afrika og Europa i tusenvis av år. De gamle grekerne og romerne likte sennepsfrø i form av pasta og pulver.

Sennepskarakteristikker

Det er tre typer sennep;  det gule, det svarte og det orientalske

Det er tre typer sennep; det gule, det svarte og det orientalske. I Europa er gul sennep også kjent som hvit sennep. Den vokser vilt i Middelhavs-Europa, Midt-Østen og Nord-Afrika

Sennepsfrø, svart og hvitt, er nesten kuleformede, skarpe i smak og luktfrie når de er hele. Hvite sennepsfrø er lysegule i farge og ca. 2,5 mm i diameter.

Den orientalske sennep, med et vitenskapelig navn Brassica juncea, er hjemmehørende ved foten av Himalaya, men er for tiden dyrket og markedsført i USA, Storbritannia, Canada og Danmark og svart sennep, Brassica nigra, dyrkes i USA, Chile, Argentina og noen europeiske land.

Sennepsomsorg og dyrking

Sennepsplanter dyrkes normalt fra frø, men kan også dyrkes fra frøplanter.

Den kan dyrkes både i full sol og i delvis skygge. Velg et sted som har godt drenert, godt bearbeidet, fruktbar jord som er rik på organisk materiale. Den ideelle jord-pH bør være 5,5 til 6,8, selv om de tåler en litt alkalisk pH på 7,5.

Plant sennepsfrøene 1 tomme fra hverandre, omtrent tre uker før siste frostdato. Hvis du planter sennepsplanter i butikken, så plant dem også. Jorden må holdes jevnt fuktig for å holde bladene raskt voksende.

Sennep spirer i kald jord. Gunstige forhold for sennepespiring inkluderer; fuktig jord og en jordtemperatur på omtrent 7 ° C. Under disse forholdene vil sennep dukke opp fra jorden om fem til ti dager.

Sennep plantet når jorden er under 4 ºC, vil spire, men saktere.

Livssyklus

Innen 30 dager etter spiring vil sennep utvikle en moden baldakin. Innen 35 til 40 dager etter spiring begynner det å spire.

Blomstringsperioden varer rundt syv til 15 dager, selv om den noen ganger kan være lengre. Belgene vil utvikle seg fra blomstene de neste 35 til 45 dagene. Frøene er modne når belgene begynner å bli fra grønt til brunt eller brunt.

Tørking

Sennepsfrø må høstes før belgene blir så sprø at de knekker

Sennepsfrø må høstes før belgene blir så sprø at de bryter opp og sprer frø der de ikke er ønsket.

Det ideelle fuktighetsinnholdet for lagring av sennepsfrø er 10%. Hvis sennepsfrøet inneholder for mye fuktighet, kan det ødelegges under lagring. Hvis frøene ikke er tørre nok når de høstes, har du muligheten til å tørke dem på et fint nett.

Modning

De Gul sennep modnes raskere enn brun og orientalsk sennep Gul sennep har en livssyklus på 80 til 85 dager Brun sennep 90 til 95 dager Fordi brune og orientalske sennepsvarianter brytes lettere enn gul sennep må høstes før belgene er helt tørre.

Sennepssykdommer

Selv om sennep ikke har mange problemer, må du beskytte dem mot kålorm, bladlus, hvitflue og biller. Du kan spraye dem med produkter som inneholder «Bt» (Bacillus thuringiensis) for larver, eller en pyretrinbasert spray for biller.

Planten er også utsatt for hvit rust. Blader som har hvit rust bør fjernes umiddelbart. Vann plantene i bunnen av stammen for å holde bladene fri for fuktighet.