Skip to content

Kjennetegn ved en vannplante

11 de juni de 2021

Akvatiske planter eller også kjent under navnene hydrofile eller som hygrofile er de plantene som er perfekt tilpasset vannmiljøer som innsjøer, dammer, dammer, sump, elvemunninger, deltaer, marine laguner og også bredden av elver.

Dette er planter som hører både til gruppene av alger og også til bryofytter, eller også til karplanterne pteridofytter og angiospermer, som er forskjellige familier av monocots og som dikotyledoner.

Hva er en vannplante?

Hvit lili er en vannplante

Deres evne til å tilpasse seg miljøet kan variere. Vi kan finne forskjellige grupper av disse plantene, noen som er helt nedsenket, andre som er den største mengden er delvis nedsenket eller de som har flytende blader.

Vanligvis er de festet i gjørmen som opprettes på bunnen av vannet de lever i, noen av disse kan være gratis som er avledet mellom to farvann og i sin tur flyter på overflaten av det. Dette er arter som vanligvis finnes, med evne til å tilpasse seg en akvatisk livsstil, enten i sin vegetative del så vel som i den reproduktive delen.

Midlene som denne klassen av planter velger er mange, vi kan finne dem i ferskvann, i salt eller saltert vann, vannet som er mer eller mindre stillestående, temperaturer som er høyere.

Akvatiske planter er opprinnelsen til det som er planteformasjoner på en bestemt måte, slik som de som finnes i mangrover.

Innenfor vannplanter på samme måte kan vi finne en klasse vannlevende plante som er kjøttetende, som er kjent under navnet Aldrovanda vesiculosa, som har sitt habitat vannbassengene som i utgangspunktet er sure.

Disse vannplanter motsettes av xerofile planter som har evne til å tilpasse seg det indre miljøet, som de fleste plantene vi ofte møter.

Kjennetegn på vannplanter

For å tilpasse seg vannmiljøet, har disse plantene visse spesielle egenskaper.

De som er under vann og absorberer næringsstoffer, så vel som bytter gasser direkte fra vannet. Hvilken ha en del av kroppen sin ut av vannet De har ikke så mye motstand mot å miste vann, disse er i motsetning til planter som kan tilpasse seg tørre omgivelser, som for eksempel xerofytter, og derfor reduseres vanntettingsbelegget på bladene så vel som stammen og deres stomata er åpen i sin tur overflaten.

vannlilje er en vannplante

Den eldste begrense vannplanter, spesielt de som er festet til bunnen, er å skaffe nødvendig oksygen slik at røttene kan puste riktig. Det er av denne grunn at mange av dem har en kropp som er full av tomme rom som representerer kanaler der luften kan sirkulere fra atmosfæren for å nå røttene, og som igjen gir den muligheten til å flyte eller være i stand til å bli. stående oppreist på vannoverflaten, som det er tilfelle med vannliljer eller også lotusblomsten.

Hvis det er tilfelle av trær som sumpespresseDisse har spesielle røtter å puste, kalt pneumatophores, som stikker ut av vannet for å nå oksygen. Akvatiske planter som andemugg har et kammer under bladene som er fylt med luft, som gjør at de kan flyte.

En annen viktig faktor i evnen til disse plantene til å tilpasse seg vanntette miljøer og sump er deres evne til å utføre en biokjemisk prosess Dette hjelper til med å forhindre akkumulering av giftige produkter som er typiske for forhold med lite oksygen eller anaerobe medier.