Skip to content

Kjennetegn ved engelske hager

8 de juni de 2021

Engelske hager, som alltid har vært preget av eleganse og skjønnhet, har blitt utdypet i Storbritannia siden 1600-tallet av de rikeste klassene, de britiske adelsmennene og kongene. Målet som ble søkt med opprettelsen av denne typen hager var imitasjon og etablering av naturens egenskaper, prøver å endre litt på rommene som omgir dem og tilpasse dem til intensjonen til eierne.

Dette søket besto av gradvis å tilpasse hagene til bygningene, og prøve å oppnå en etterligning, så langt som mulig, av naturen, og jobbe med alle mulige naturlige elementer, for eksempel innsjøer eller vannområder, statuer, steiner, blant andre.

Opprinnelse og historie til den engelske hagen

Engelske hager må være naturlige

Fra det 15. og 16. århundre og fram til det 18., det vil si fra renessansen til barokken, i Vest-Europa, og mer spesifikt i Frankrike, hadde det blitt etablert en modell der hagen var den som fulgte en arkitektur mer og mer perfeksjonert. Denne «perfeksjonen» for engelske landskapsarkitekter var synonymt med kunstighet, overdreven formalitet, et tegn på menneskelig kontroll over naturen.

De de flyktet fra de geometriske plantene, fra de rette stiene, av det som så ut til å være en «besettelse» for å ha kontroll over alle detaljene som utgjør hagen.

Men nei, det var ikke bare personlige og derfor subjektive grunner til å lage sin egen design, men også politiske: på den tiden, England var imot absolutismen som hersket i Frankrike, vugge av denne typen hage, la oss kalle det, formelt.

De engelske gartnerne fikk innflytelse på forskjellige felt: Virgilio og Ovodio, to klassikere av romersk litteratur; og også av tegningene og representasjonene fra antikken.

Kjennetegn ved engelske hager

Sikkert hvis du på et tidspunkt i livet ditt har hatt privilegiet å besøke England, vil du vite hva jeg snakker om. Engelske hager lar de naturlige elementene som brukes vokse fritt, men samtidig kombinerer og balanserer de hverandre på en perfekt måte, slik at steder og bygninger ser moderne ut, men veldig naturlige og fulle av liv.

Blant de naturlige elementene som skiller seg ut i den engelske hagen, det er ugress, busker, naturlige trekk ved terrenget, som brukes til å oppnå design og legge til noen arkitektoniske elementer, blant andre. I tillegg forekommer uregelmessigheten i naturen i disse hagene i stier og stier der vegetasjonen er vill og ikke tammet.

Hovedkarakteristikken for disse vakre hagene er at naturen ikke forandrer seg, det vil si naturlige elementer forblir uendret, som tillater ugress og uregelmessige busker, siden det som søkes er respekt for dem og friheten for deres vekst.

Hvilke elementer kan ikke mangle?

Den engelske hagen er et naturlig under

Hvis du ønsker å designe en engelsk hage, må du huske på det naturen bør holdes mer eller mindre som den er; Med andre ord, hvis du har noen få frukt- eller prydtrær som vokser tett sammen, kan du fjerne noen for å lage en sti som går gjennom det området, men unngå å være en rett sti; det er bedre å ha noen kurver 🙂.

I tillegg, bortsett fra stier som er så naturlige som mulig, er det viktig at du planter busker, blomster og selvfølgelig flere trær som gir skygge om sommeren. Alle disse dekorative elementene må kombineres med andre arkitektoniske elementer., for eksempel bergarter, fontener, benker eller statuer, på en slik måte at de smelter inn i landskapet med eleganse.

Et annet poeng som du bør ta hensyn til er hagenes miljø. Hvis det er en hage i en by, er det åpenbart ikke viktig, men hvis du bor i nærheten av landskapet eller en skog, er det interessant at du observerer hvordan plantene fordeler seg rundt deg, og at du prøver å etterligne det. På denne måten blir det lettere for deg å få en autentisk engelsk hage.

Hva er symbolikken til engelske hager?

Engelske hager er ment å være noe som landskapet vi kan se på noen malerier. Fordi alt er «rotete» (som egentlig ikke er slik, siden alle elementene er ordnet naturlig, uten å prøve å ta stedet bort fra andre) ble et symbol på frigjøringen av den monarkiske absolutismenav det regjeringssystemet hvis konge hadde all makt over staten.

Selv de franske revolusjonære beundret denne nye måten å designe hager på; ikke forgjeves, de var også imot de pålagte ordrene, og den symmetrien som dominerer i franske hager.

Store engelske hager i Europa

Til slutt, hvis du ønsker å se en engelsk hage, anbefaler vi å besøke følgende:

 • Spania:
  • Buen Retiro hager (Madrid)
  • La Concepción botaniske hage (Málaga)
 • Storbritannia:
  • Royal Botanic Gardens, Kew (finn ut mer)
  • Buckingham Palace Gardens (London)
 • Frankrike:
  • Garden of the Little Trianon (Versailles)
  • Engelsk hage til slottet Compiègne
 • Tyskland:
  • München engelske hage.
  • Kongedømmet til Dessau-Wörlitz-hagene (Wörlitz)

Hva syntes du om de engelske hagene?