Skip to content

Kulinarisk mynte medley

11 de mars de 2021
  • Den sterke smaken av peppermynte holder seg godt i kokte retter. Foto / illustrasjon: André Baranowski
  • «Krøllete» mynte er søt og duftende, med krøllete blader. Foto / Illustrasjon: André Baranowski
  • Prøv applement i fruktsalater og i drikkevarer. Det gir også en god pynt. Foto / illustrasjon: André Baranowski

Når jeg tenker på mynte, er det første som kommer inn i tankene dens uforlignelige duft. En duft av et knust mynteblad og mentol fyller nesen min med en kulde som forsterker meg, åpner bihulene mine, vekker sansene mine og rydder spindelvevene i tankene mine.

Bare tanken på mynte i munnen min får tungen til å krile. Peppermynte trenger inn i smaksløkene med en livlig pepperiness; mynte gjennomsyrer dem med en subtil sødme. Nevn mynte og jeg tenker på te. Denne beroligende drikken er så enkle, bare mynteblader infundert i kokende vann. Mynte tar meg med til en casbah i Marrakech og nipper til varm, søt te helles fra en eldgammel kobberpotte i briller med gullrand.

Mynte er eksotisk og likevel en del av hverdagen vår. Kan du forestille deg å vokse opp i Amerika uten å smake på sjokolade-mynteis? Hva ville tabbouleh være uten mynte? Og hva med besteforeldrene våre og mynte-godteriene gjemt i lommene eller satt ut på salongbordet? Menthol, som gir mynte sin velkjente duft og smak, finnes i matvarer og medisiner over hele verden. Det brukes kommersielt i tannkrem, tyggegummi og munnvann. Menthol har lindret mangemagen, og det er antiflatulent å starte opp.

Varianter å smake på kjøkkenet
Det er omtrent 25 veldefinerte arter i slekten Mentha, og det er mer enn 500 navngitte varianter. Mange av disse er varianter eller hybrider av de 25 artene, noe som viser myntens tendens til å hybridisere lett. Alle myntene har firkantede, forgrenende stengler og ovale eller lanseformede blader med fint serrated kanter. Alle inneholder flyktige oljer som skaper aromaene som mynter er kjent for. Mine tre favoritter for matlaging er peppermynte, mynte og appelsin eller bergamott mynte.

Peppermynte (Mentha x piperita «Mitcham»). Den best smakende peppermynten finnes under forskjellige navn over hele landet: «Mitcham», svartstammet, «Blue Balsam» og til og med sjokolademynte. Den er sterkt mentholert, nesten varm og full av smak. Planten har en dyp lilla-blå støpt til stammen, og bladene er litt større og rundere enn de andre peppermyntene. Den sterke smaken holder seg godt i kokte retter. Det er også godt i drinker og desserter der du vil ha intens smak. Sjokolademynt fungerer bra med sjokoladekaker, kaker, brownies og iskrem.

'Blue Balsam' Peppermynte 'Krøllete' mynte Spearming og 'Variegated Pineapple' mynte
«Blue Balsam» peppermynte. «Krøllete» mynte. Mynte (toppen) og mynten «Variegated Pineapple».
Fire mynter
Fra toppen: «Kentucky Colonel» mynte, «Hillary’s Sweet Lemon Mint», oransje mynte, «Emerald Gold» mynte.
Applemint
Applemint.

Mynte (Mentha spicata). Det er mange slags spearmints; de fleste har hårete blader som er lyse, lyse grønne. Spearmint er mildere og søtere enn peppermynte og lager fantastisk mynte, sauser og gelé. Det er mynten jeg velger til fersk ertesuppe og broiled sommertomater. Fordi mynte ligner mynten som finnes i Middelhavet, bruker jeg den når jeg tilbereder retter som er karakteristiske for den regionen: rissalat, couscous og tabbouleh. Jeg liker også å godte de små bladene til desserter. «Krøllete» mynte (Mentha spicata «Crispa») er søt og duftende, med krøllete blader. Bruk den på samme måte som de andre spearmints. «Kentucky oberst» er en mildmønstret mynte. Ha det i en myntejulep eller en hvilken som helst drikk om sommeren.

Oransje mynte (Mentha aquatica). Denne attraktive planten har små, ovale, lysegrønne blader og små, lavendelblomster som gjør en smakfull spiselig blomst. Oransje mynts intense parfyme, som minner om Earl Grey-te, øker den sterke sitrussmaken. Det er deilig med frukt, spesielt steinfrukter om sommeren som fersken, nektariner, plommer og aprikoser, og det fungerer bra i drikke, sauser, konserver og desserter.

Dobbelt mynte (Mentha x gracilis «Madalene Hill»). Denne planten ble brakt til urteautoriteten Madalene Hill i midten til slutten av 1960-årene fra Sørøst-Asia og ble opprinnelig kalt rødstammeapplikasjon. Denne bemerkelsesverdige naturlige hybrid er en fantastisk og uvanlig mynte, fullpakket med duft og smak av både mynte og peppermynte.

Applemint (Mentha suaveolens). Denne fuzzy-leaved mynte, som kommer i både grønne og brogede typer, har en mild smak og en veldig liten applikabel aroma. Det er bra med fruktsalater, i drikkevarer eller som pynt.

Ingefær mynte (Mentha x gentilis «Variegata»). Ingefærmynte tilfører smak til kjølige sommersupper og vinigretter. Det er velsmakende i bakevarer som scones og pepperkaker, og det er godt i drikkevarer, fra te til limonade og fruktpunch.

Yerba Buena (Satureja douglasii). Denne planten med sine lysegrønne mynteblader finnes i Latin-Amerika, Mexico og det sørvestlige USA, hvor den brukes i te, supper, gryteretter og desserter.

Voksende mynte
Mint har rykte på seg som litt av en ramponerende reisende; klart sagt, det kan være en aggressiv spreder. Det bør ikke fraråde deg å dyrke den, da det er måter å håndtere myntens egenart på. Tenk først nøye over hvor du planter mynte fordi den vil sende ut løpere og forplantes raskt. Sett den der du ikke har noe imot spredningstendensen, eller inneholder den i gryter, kar eller til og med skorsteinsrør.

Vil du dyrke mynte, men bare hvis den holder seg innenfor grensene? Lese Inneholder mynte på FineGardening.com for strategier for å holde denne aggressive produsenten på sitt beste.

Siden planting av mynte fra frø er variabel, er det best å kjøpe planter fra en anerkjent kilde eller å forplante mynte fra stamme- eller rotskjær. (Prøv Richters Herbs eller The Thyme Garden.) Det er lett å formere mynte, og du kan være sikker på å få det du ser. Mynter hybridiserer lett, så det er ofte vanskelig å identifisere de mange variasjonene.

Når du har en etablert plante, er mynte lett å ta vare på: Den trenger vann, god drenering og godt befruktet jord. Det gjør det best i full sol i de fleste klimaer, men det vil vokse i delvis skygge, spesielt i varme, tørre områder.

Klipp stilkene etter hvert som du trenger dem i vekstsesongen. Når plantene begynner å blomstre, høst hele planten for å bruke frisk eller tørr.

[[[PAGE]]]

Friske måter å bruke mynte på
Mynte lyser omtrent hvilken som helst tallerken, fra en couscousalat til nye poteter kastet med mynte og sjalottløk, fra lam med en myntegeléglasur til hjemmelaget peppermynteis. For en forfriskende berøring, gni bladene rundt kanten av en iste eller limonadeglass før servering. Oppbevar nyklippte stilker i et glass eller en vaskevann på kjøkkenbenken, så har du mynteblader på fingertuppene når du trenger dem. De varer en god uke på denne måten, spesielt hvis du bytter vann noen få dager. Faktisk kan stilkene til og med begynne å rote.

For å tilberede ferske mynteblader til en oppskrift, skyll bladene og stilkene og klapp eller snurr dem tørre. Fjern eventuelle flekker eller insekter som er spist. Oppbevar nyklippte stengler i vann til de er klare til bruk, og fjern deretter bladene fra stilkene. Dette kan gjøres noen timer i forveien, om nødvendig, og bladene kan oppbevares i et lett fuktet papirhåndkle i en plastpose i kjøleskapet. Hopp bladene like før du er klar til å bruke dem, fordi de blir mørkere og mister smaken når de er kuttet, akkurat som basilikumblader.

Tidlig på våren og sommeren liker jeg å legge til veldig små, hele mynteblader i salater. Siden de er små, hakker jeg dem ikke, og når du biter i dem, gir de en overraskende smak.

Lag nye smaker i noen av de gamle beredskapsoppskriftene dine ved å legge til mynte. Legg 1⁄4 til 1⁄2 kopp hakkede mynteblader til din favoritt sjokolade eller gule kake oppskrift; resultatet blir en forfriskende ny smak. Eller prøv å legge 1⁄2 kopp finhakket appelsinmynte eller peppermynte til sukkerkakedeigen din før du ruller den ut. Tilsett bittesmå mynteblader i en grønn salat for en hyggelig zing, eller bruk noen i en vinaigrette.

For en velsmakende dressing for fersk frukt, kombiner 2 kopper vaniljeoghurt med 1⁄4 kopp fersk appelsinjuice, 1 ss sitronsaft og 3 ss hakket appelsinmynte. Denne enkle og deilige dressingen kan lages foran og oppbevares i kjøleskapet til du er klar til å bruke den. Varier dressingen litt ved å bruke forskjellige mynter. Ikke vær redd for å eksperimentere.

Mynte te, marokkansk stil

For å brygge mynte te i marokkansk stil, trenger du en tekanne for å koke vann i, en tekanne, noen grønne teblader og en haug med fersk mynte. Sett vannet i vannkokeren på å koke, og skyll tekannen med varmt vann for å varme den opp. Tilsett 1 ts grønne teblad eller en tepose per person i tekannen. Skyll fersk mynte, om nødvendig, og tilsett nok til å fylle potten minst halvfull av mynteblader. Når det koker, tilsett vann i gryten, en kopp per person, sammen med ca 2 ts sukker per person. Rør og dekk til. Du kan bruke mindre sukker, men tradisjonelt serveres denne teen veldig søt. La teen trekke i 5 til 10 minutter. Ha en fersk kvist mynte i hver kopp og hell te. Få den komplette oppskriften …

Tørr mynte til bruk året rundt
For å tørke mynte, kutt stilkene og bind dem sammen i bunter, og heng dem deretter på et skyggefullt sted med god luftsirkulasjon. For å tørke små mengder, strip bladene fra stilkene og spre dem på skjermer eller flate kurver. Hold tørkebladene utenfor direkte sollys og borte fra fuktighet. De skal tørke i løpet av en uke til 10 dager. Du kan se at bladene er tørre hvis de knitrer når de gnides mellom fingrene. hvis de er smidige, har de fremdeles fuktighet i seg. Pakk helt tørkede hele blader i glasskrukker og oppbevar dem mot direkte lys. For å lage en deilig tørket mynte te, bruk like deler peppermynte, mynte og appelsin mynte.

Forholdet for å erstatte tørket mynte med fersk er omtrent en til tre; med andre ord, hvis en oppskrift krever 3 ss fersk mynte, vil du erstatte 1 ss tørkede mynteblader. De flyktige oljene er mye sterkere i en tørket urt enn i en fersk urt, siden all fuktigheten har fordampet. Det er best å tørke eller kjøpe hele mynteblader og smuldre dem inn i fatet du lager rett før du bruker. Når du knuser et tørket urteblad, slipper du essensielle oljer som du vil smake på.

Når du bruker tørket mynte, kommer mentol gjennom, men den subtile duften og smakens nyanser mangler. Likevel kan du bruke tørket mynte med suksess i tabbouleh, salater, dressinger, te og bakevarer. Tørr eller frisk, myntes kule smak kommer langt i mat og drikke.

Les flere artikler om dyrking av urter …

av Susan Belsinger
August 1999
fra utgave # 22