Skip to content

Lakris, en plante som få tør å dyrke

22 de juni de 2021

De lakris Det er en klassisk og populær søtsak som du kan finne i ethvert hjørne, både i gateboder og i form av godteri eller til og med i drikkevareingredienser. Det morsomme er at få våger å dyrke det hjemme, kanskje fordi det er mye diskusjon rundt dette produktet med en litt bittersøt smak, men anis samtidig.

Sannheten er at hvis du liker matlaging, kan du komme deg ut av det grunnleggende opplegget ved å inkludere denne ingrediensen i noen preparater. Mye bedre hvis den er fersk og fra hagen din.

Opprinnelse og historie

De lakris eller Glycyrrhiza glabra tilhører familien til Fabaceae og dens opprinnelse dateres tilbake til Middelhavs-Europa og Lilleasia, selv om den i dag dyrkes i mange deler av verden. Det er vanlig finn den på fuktige steder, slik som elveleier, kløfter, daler osv. Den delen av planten som brukes som ingrediens er roten, et krydder som har blitt brukt i århundrer.

Lakris

Anlegget må vokse i full sol og helst på steder som gjentar klimaforholdene til opprinnelsesstedet: middelhavsklimaet. Husk at det er en plante som ikke er frostbestandig. I tillegg trenger den dyp jord slik at de tykke røttene kan vokse godt. Den skal være sand, fuktig og rik på organisk materiale, så husk å legge til kompost.

Du kan plante frøene eller stiklingene om våren og i bakken, på en dybde på ½ tomme og med en avstand mellom plante og plante på 60 cm.

Vanning og høsting

Vi snakket om et fuktig land, så det er viktig å vanning, som må være kontinuerlig, men unngå overflødig vann for ikke å råtne røttene.

Lakris

Når det gjelder innhøstingen, er det nødvendig å vite at det er en plante med lang utvikling som bare kan samles inn etter tre år fra såing. Grunnen? Røttene må være sterke nok.

Høstingen foregår fra oktober til mars, og kutter røttene forsiktig slik at planten kan spire igjen.