Skip to content

Legg litt glød til hagen din

25 de mars de 2021
  • Tomatillos er et medlem av nattskyggfamilien som gir et spark til mange retter. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Små frukter begynner å dannes på to tomatillo-planter i containerhagen min. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey

Det var på slutten av i fjor sommer da jeg bestemte meg for å plante tomatillos i hagen min i år. Jeg kjøpte altfor mange på bondens marked og bestemte meg for at det var på tide å dyrke min egen.

Tomatilllo (toh-mah-TEE-yoh) kan se litt ut som sin fjerne fetter tomat, men disse slektningene er milevis fra hverandre i smak og tomatillos vil aldri modnes til en knallrød. De faste grønne fruktene har en søt, men livlig sitron-eple-urt-smak som er viktig for klassisk meksikansk og sørvestlig matlaging.

Jeg slo meg på tomatillo «Toma Verde» fordi de skulle være enkle å dyrke og være frodige. Disse plantene produserer liten frukt, men det er andre varianter som dyrker større frukt eller de som modnes til en dyp lilla. Jeg startet frøene sammen med tomatfrøene i vår og transplanterte to små planter til containerhagen min når været varmet tidligere denne måneden.

Jeg er overrasket over hvor raskt de har vokst. Plantene ser ut til å dverge tomatplantene jeg pottet samtidig. Store gule blomster med brune øyne har allerede dannet bittesmå grønne frukter.

Tomatillene vil være klare til å høstes når de er lyse grønne og de papirholdige skallene blir lysebrune. For å bruke i en rekke retter skrelles skallene av.

Jeg planlegger å bruke noen av tomatillos rå for å legge et spark til guacamole. Jeg vil også hakke litt og fylle en bolle med kjølt gazpacho med dem. Hvis jeg får en spesielt god avling, skal jeg steke litt, grille litt og putre resten til en zippy chili verde-saus.

Noen med en god oppskrift som bruker tomatillos? Vennligst del den her.