Skip to content

Luxembourg hager

4 de juni de 2021

Noen sier at Luxembourg-hagene er de vakreste i Paris. Selvfølgelig er mangfoldet av farger og former som pryder det utvilsomt spektakulært, et tegn på at eierne gjennom hele historien har ønsket å få det til å skille seg ut.

For å gjøre dette er både valg av planter og deres beliggenhet sterkt studert. Ikke overraskende er disse hagene en viktig del av en privat park som har et område på mer enn 20 hektar. Alt må ta sin plass for å få det til å se fantastisk ut.

Historien om Luxembourg Gardens

Plantene i de luxembourgske hagene er varierte

Historien til Luxembourg Gardens begynner med ønsket fra en kvinne, dronningregenten av Frankrike, Marie de Medici. Takket være familiens rikdom bestemte han seg for at han ønsket å utvide sin »lille» 300 meter brede hage mellom 1614 og 1631. Det var ikke lett, siden rett på det landet han ønsket å utvide var det et karthusiansk kloster som kostet. ham kaste ut.

Designet ble bestilt av en av datidens mest kjente landskapsarkitekter: Jacques Boyceau. Til ham skylder vi de første fontener, turer og blomsterbed. Medici ville ønsket å inkludere dammer og flere fontener, men de ble aldri bygget bortsett fra den nåværende Maria de Medici-fontenen, som tidligere ble kalt Luxembourg-grotten. For tiden er det det eneste elementet som gjenstår av denne første hagen, selv om den er mer dekorativ enn funksjonell. Noen to århundrer senere, i 1862, ble det lagt til en dam for å utvide den, som fortsatt er intakt.

Men før, I 1782 ble området okkupert av Luxembourg Gardens redusert, siden den vestligste delen ble solgt for å kunne betale for palassreformarbeidene utført av greven av Provenzca, som var broren til kong Louis XVI. Ti år senere ville klosteret stenge, slik at hagene kunne utvides foran palassets fasade.

Seinere, Baron Georges-Eugène Haussmann (1809-1891), ansvarlig for ombygging av byen da han var den som beordret bygging av veier som førte til ødeleggelse av nabolag, utslettet noen deler av hagene, da det ville erstatte dem med brede trekantede gater med en sentral gangvei. Dette gledet ikke pariserne, som allerede kunne besøke hagene; faktisk fikk de samle 12 tusen underskrifter for å stoppe verkene.

I senere år vil trær, palmer og andre planter fortsette å bli plantet for å gi dette stedet det utseendet det har i dag, skjønt siden 1799 har det vært sete for Senatet i Frankrike.

Hva finner vi i Luxembourg Gardens?

Hager

Blomstene i Luxembourg Gardens pryder stiene

Luxembourg-hagene okkuperer for tiden 25 hektar, og vi kan se to typer hager: Engelsk, der uregelmessige hjørner dominerer; og franskmennene, preget av geometriske former, og åpne felt som er ordnet rundt en stor åttekantet dam.

Hvis vi snakker om planter, vi fant palmer, særlig dato-frimerker (Phoenix dactylifera) og kanarifugler (Phoenix canariensis), oleanders (Nerium oleander), granatepler (Punica granatum), samt ca 180 sitrus at de om vinteren blir ført til Orangerie-bygningen, som ble bygget i 1839 og som fungerer som beskyttelse mot frost.

På slutten av 1700-tallet ble drivhusene som eksisterer i dag bygget. I dem dyrkes blomstene som skal brukes både til hagesengene og til å dekorere senatet. Hva mer, siden 1838 har en samling på mer enn ti tusen orkideer blitt tatt vare på.

Statuer

På dette stedet er det mer enn hundre statuer, blant dem dansende faun bygget i 1851; de maske selger (1883), som bærer masker med ansiktene til blant andre Víctor Hugo, Delacroix eller Balzac; eller Silenus triumf (1885), som ville bli et tegn på opphøyelse av fyll og overdrivelse.

En annen veldig interessant er Frihetsgudinnen (1878), som var en av de som fant sted før den i New York ble reist.

Interessepunkt

Det er andre punkter av stor interesse som Luxembourg museum, som var det første offentlige museet i landet og hvor det holdes midlertidige utstillinger i dag, Luxembourg teater, eller meridianen til paris, kjent som Arago-linjen.

Som en kuriositet, å fortelle deg at denne meridianen var i ferd med å bli brukt som en universell referanse fra 1884, men til slutt var Greenwich den som gikk seirende ut i denne «konkurransen». Nå, hvis du har muligheten til å dra dit, bør du vite at stedet der det ble løst var merket med 135 medaljonger med ordet Arago.

Blant andre steder som fortjener omtale er for eksempel idrettsbanene, bandstanden og lekeplassene.

Hvor mye koster det å komme til Luxembourg Gardens?

Trærne i Luxembourg Gardens er godt ivaretatt

Opptak er gratis, men de har en tidsplan som endres gjennom året. Dermed åpner de mellom 7.15 og 8.30, og stenger mellom 16.30 og 21.30. For mer detaljert informasjon, anbefaler vi å konsultere nettstedet til det franske senatet.

Likte du det du har sett og lært om dette stedet? Har du noen gang vært?