Skip to content

Melon (Cucumis melo)

7 de juni de 2021

De melon Det er en av de mest verdsatte fruktene på sommeren, men … visste du at det er visse varianter som høstes om våren? Selv om du har et drivhus, kan du forlenge sesongen enda mer, og også nyte smaken om vinteren.

Sannheten er at jeg, som er en person som ikke liker å spise dessert for mye, jeg liker den søte smaken av frukten produsert av Cucumis melo, spesielt hvis den har blitt dyrket i henhold til reglene for økologisk jordbruk, som er basert på denne artikkelen 🙂.

Opprinnelse og egenskaper

Melonblomster er gule

Planten som produserer melon er en monoecious urteaktig innfødt til Sør-Asia som utvikler krypende stammer, hvorfra palmatblader spirer, enkel, ganske stor, omtrent ti centimeter bred med mer eller mindre eller samme lengde, grønn i fargen.

Cirka to måneder etter såing av de gule blomstene sine, men for at de skal pollinere godt og alle, anbefales det sterkt – selv om det ikke er obligatorisk – at du har andre eksemplarer av Cucumis melo, som er det vitenskapelige navnet på melon. Dette er en frukt kalt peponidbær med en vekt på mellom 400 gram og 20 kilo, eller mer.

Fargen på overhuden og massen eller «kjøttet» varierer veldig avhengig av sorten. Den første kan være hvit, grønn eller gul, og massen, alltid aromatiske, gule, grønne, rosa eller mellomtoner. Innvendig finner vi frø på ca 3 mm, sfæriske og avlange.

Den er klassifisert i to store familier:

 • Sommermeloner, som er veldig aromatiske og har en grov skall.
 • Vintermeloner, som er mindre aromatiske og har en glatt eller rynket skall.

Varianter

Det er flere varianter, for eksempel:

 • Gul: den har en gulgrønn hud (mer gul enn grønn), og en veldig gulaktig masse. Det er en av de minste, som veier rundt 1 kg, og smaken er veldig, veldig søt, noe som elskere av denne smaken kan komme til å elske 😉.
 • Cantaloupe: den har oransje masse, veier litt over 1 kg og smaken er søt, men ikke så søt som gul.
 • Gallia: den har hvit masse, ikke veldig konsistent, og veier mellom 1 og 2 kg.
 • Paddehud: barken er tynn, grønn. Den har ikke veldig intens aroma, men smaken er søt, veldig hyggelig. Den veier ca 2 kg.
 • Rochet: den er laget av strømpebåndsskinn, grønn og med god smak, selvfølgelig søt.

Hvordan dyrkes melon?

Melonen dyrkes vanligvis i hagen

Vil du smake på den autentiske smaken av melon? Da anbefaler vi at du dyrker det selv i hagen eller på terrassen ved å følge disse tipsene:

plassering

Hvor skal du dyrke det? Vel, det kommer an på årstiden vi er i. Hvis det er vår eller sommer, det må være ute, i full sol; i stedet, hvis det er høst eller vinter, vil det ideelle stedet være et drivhus utsatt for stjernekongen. Når du bor i et område med frost, må drivhuset varmes opp, ellers vil det ikke vokse.

Land

Igjen, det kommer an på 🙂:

 • Jord (fra frukthage): Den må være fruktbar, med god drenering. I fattige land kan den produsere nok blader, men få frukter.
 • Underlag (for gryter, gamle dekk osv.): Det er tilrådelig å bruke substrat for urbane hager som de selger for eksempel, siden det inneholder alle næringsstoffene du trenger.

Irrigasjon

Denne arten krever mye vann å kunne vokse og bære frukt. Det må tas i betraktning at melon er praktisk talt alt vann, og at væske hentes fra regnet, men også fra vanning. Av denne grunn, og for å gjøre bedre bruk av denne eiendelen, som er knapp i mange deler av verden, er det som er gjort å installere et drypp vanningsanlegg.

Hvis du dyrker den i en gryte, er et annet alternativ som går veldig bra å legge en tallerken under den. Når overflødig vann forblir på platen, har dets røtter muligheten til å absorbere det.

Uansett, det er veldig viktig å ikke overvann. Det er ikke en vannplante, og vannlogging er veldig skadelig for det. Av denne grunn må vi vanne veldig ofte, selv daglig i forskjellige områder som Middelhavet, men om vinteren med to vanninger i uken kan du ha mer enn nok.

Abonnent

Guanopulveret er veldig bra for lyktetreet

Gjennom sesongen må melonen befruktes slik at den blir sunn og sterkog fremfor alt hvorfor mange frukter. Med hvilken gjødsel? Med organiske. Guano, kompost, mulch, gjødsel …

Hvis du har planten din i hagen, og du er en av dem som pleide å kaste egg og bananskall, samt restene av grønnsaker i søpla, må du slutte å gjøre det og kaste dem i melonen 😉. Hvis ikke, bruk flytende gjødsel, for eksempel.

Multiplikasjon

De Cucumis melo multipliserer med frø, normalt om våren, men det er mulig om høsten hvis du har drivhus. Trinn for trinn å følge er som følger:

 1. For det første må et frøplantebrett (til salgs her) fylles med urbane hagesubstrat.
 2. Deretter vannes det bevisst.
 3. Etterpå sås det maksimalt to frø i hver sokkel, og dekkes med et tynt lag med underlag.
 4. Deretter blir den vannet igjen, denne gangen med en sprøyte, og såbedet plasseres i et noe større brett uten hull.
 5. Til slutt plasseres den ute, i direkte sol.

Hold underlaget alltid fuktig, vil spire etter omtrent to uker. Når vi ser at røtter vokser ut av dreneringshullene, vil det være på tide å transplantere plantene til større potter eller til hagen.

Innhøsting

Melonfrukten har en søt smak

Melon høstet omtrent 4 eller 5 måneder etter såing, avhengig av sorten. Det må gjøres når vi med sikkerhet vet at det er modent, det vil si når vi berører det, legger vi merke til at det er fast, og når det har fått fargene som er typiske for dets variasjon.

Plager og sykdommer

Det er veldig motstandsdyktig mot skadedyr; Imidlertid kan det bli angrepet av pulveraktig mugg. Dette er en soppsykdom – overført av sopp – som forårsaker en hvitaktig form eller pulver på unge blader og stilker.

Det bekjempes med soppdrepende midler som IKKE inneholder svovel, da det kan bli skadet. For eksempel kan kobber brukes, noe som er naturlig og veldig effektivt. Du har den til salgs.

Melon beskjæring

Å beskjære det følgende er gjort:

 1. 4-5 voksne blader får vokse, og hovedstammen er avstumpet over den andre eller tredje.
 2. Stengler vil dukke opp fra akslene til de gjenværende bladene som, med 5 eller 6 blader, vil bli kuttet over den tredje.
 3. Det er tilrådelig å beskjære tertiære stengler når de har 5 blader, kutte over den tredje eller fjerde.

Fra resten av stilkene vil nye komme ut som vil være fruktbare. Disse kan beskjæres over det andre bladet over frukten, men det er valgfritt.

Hva er bruken av melon?

Kulinarisk

Den brukes som en spiselig plante. Dens frukt Det er mye brukt som dessert, men det lages også supper, gazpachos, smoothies og til og med iskrem.

Næringsverdien per 100 gram er som følger:

 • Sukker: 7,89g
 • Fiber: 0,90 g
 • Fett: 0,19 g
 • Proteiner: 0,84 g
 • Vitamin B1: 0,041 mg
 • Vitamin B2: 0,019 mg
 • Vitamin B3: 0,734 mg
 • Vitamin B5: 0,105 mg
 • Vitamin B6: 0,072 mg
 • Vitamin C: 36,7 mg
 • Vitamin E: 0,05 mg
 • K-vitamin: 0,002 μg
 • Kalsium: 9 mg
 • Jern: 0,21 mg
 • Fosfor: 15 mg
 • Kalium: 267 mg
 • Natrium: 16 mg

Medisinsk

Melonen er en frukt som har vanndrivende, respiratoriske, eupeptiske, demulcent og ernæringsmessige egenskaper. I tillegg har røttene og skallet en emetisk effekt (forårsaker oppkast).

Hvor får man kjøpt?

Vi kan kjøpe både frø og frøplanter i barnehager og hagebutikker, men også her:

Og med dette er vi ferdige. Vi håper du har lært mye om denne deilige frukten 🙂.