Skip to content

Mulch

9 de juni de 2021

Sikkert har du noen gang jobbet eller sett mulken. Fra en ung alder lærer de deg at mulch er viktig for det organiske materialet i jorden og at det fungerer som en kompost. Ingenting er lenger fra virkeligheten, mulch er en type organisk gjødsel som gir eksepsjonelle egenskaper til jorda den helles på, noe som ikke bare hjelper til å forbedre kvaliteten på avlingene, men også å forbedre jordens struktur og næringsstoffene. som gjør at planten får. Hvis du noen gang har brukt mulch eller vil begynne å bruke den, her skal vi fortelle deg de viktigste aspektene du må ta hensyn til.

Vil du lære mer om mulch? Fortsett å lese 🙂

Hovedtrekkene

mulch holder på fuktighet

Mulken har flere fordeler for jorden der den blir gjødslet, siden den forbedrer kvaliteten på næringsstoffene som plantene får, og derfor vokser de med bedre kvalitet. Det er ikke noe bedre bidrag enn en naturlig gjødsel, og at vi kan finne den i selve naturen. Hjelper med å forhindre ugressvekst Og dette, sammen med resten av fordelene, reduserer arbeids- og vedlikeholdsoppgaver i hager og frukthager der det er avlinger.

Hovedkarakteristikken for mulch er økningen i organisk materiale den gir i jorden. Siden den har en tekstur fylt med næringsstoffer og mer kompakt, er den i stand til å beholde vann i jorden og ikke la den stivne av varmen den lider om sommeren. Når nedbøren avtar og varmen øker om sommeren, er det mest normale at jorda ender opp med å komprimere siden den ikke har noe vanntilførsel. Denne tørkingen forårsaker en endring i tekstur og hindrer både utvidelsen og veksten av røttene, samt innlemmelsen av næringsstoffer i planten.

Mulken klarer å unngå disse situasjonene ved å beholde vann og fuktighet. Det er viktig for de plantene som trenger et fuktig underlag mesteparten av tiden. Det kan sies at mulken på en generell måte klarer å forbedre alle aspekter av jorden for å øke kvaliteten og verdien for avlingen.

Fordeler med bruk av mulch

hagemerk

Ved bruk oppnås forskjellige fordeler, som vi oppsummerer her:

  • Holder fuktighet i underlaget. Dette er viktig for planter som krever kontinuerlig fuktighet. På denne måten trenger vi ikke å bekymre oss så mye for å vanne og holde underlaget fuktig, siden mulken vil gjøre det for oss.
  • Opprettholder en bedre temperatur. En av de vanskeligste faktorene for å holde avlingene sunne er temperaturendringen. Avhengig av klimaet vi befinner oss i, årstid og meteorologi som eksisterer på den tiden, kan vi komme i temperaturer som påvirker avlingene. Mulch hjelper til med å skape et slags mikroklima for å regulere temperaturen og gjør det kjøligere om sommeren og varmere om vinteren. På denne måten har vi temperaturen regulert slik at avlingene ikke får disse plutselige endringene.
  • Om vinteren hjelper til med å forhindre at frost når røttene og svekke dem eller ende opp med å drepe planten.
  • Det hjelper oss å ha mindre ugress i marka.
  • Nedbrytningen er veldig treg, så bidraget fra næringsstoffer er progressivt og ikke øyeblikkelig. Det er perfekt for planter å bruke næringsstoffene litt etter litt etter behov.
  • Forhindre underlaget komprimeres ved å holde på vann.

Når skal den brukes?

bruk av mulch

Mulch brukes i dag på mange avlinger og jordtyper. Det er perfekt for å berike de fattigste og mest forringede jordene. Takket være sitt bidrag av ekstra organisk materiale og dets hjelp til å opprettholde vann og fuktighet, kan de mest forringede jordene opprettholde mer mengde vegetasjon for, litt etter litt, å gjenopprette de økologiske verdiene de hadde før.

Mulch er også bra å hjelpe til med forurensningsproblemer, selv om det krever en undersøkelse av jordforholdene først. Mange lurer på hva som er optimal bruk av mulch for å forbedre kvaliteten på avlingene. Den beste tiden å bruke den er på slutten av våren og forsommeren. På denne tiden av året begynner substratet å legge merke til temperaturøkningen og ankomsten av den harde og tørre sommeren. Derfor er idealet at den brukes på en jord som er fuktig slik at absorpsjonen av næringsstoffer er full.

Mulch er jordens næringstilførsel og vil trenge noen vedlikeholdsoppgaver som f.eks fjern jorden av og til for å unngå at skadedyr oppstår. I tillegg hjelper det oss å lufte jorda når vi fjerner mulken regelmessig.

Typer av mulch

mulch for avlinger

Det er ikke bare en type mulch, men det er flere. Hver type mulch er tilpasset jordforholdene der den fungerer mye bedre. La oss se de forskjellige typer mulch og egenskapene til hver enkelt:

  • Jordbark. De er de som består av enggress og ser ut som jorda i en hage. De er i stand til å beholde vannet ganske godt og anbefales for områder som har trær og busker.
  • Mulch for ericaceae. Denne typen mulch er perfekt for jord som har veldig lav pH. I kalkholdige jordarter er de veldig nyttige for å forbedre tilpasningen av mange planter.
  • Kommersielle mulker. Disse er laget av kaktus og andre alpine planter. Å være sammensatt på en kommersiell måte, har de en stor mengde grus som tjener til å ha god drenering i jorden. Det fungerer veldig bra i mer komprimert jord hvis drenering og lufting er forverret.
  • Mulch uten jord. De består av torv, og uten jord er de ganske lette og rene. De har mindre næringsstoffer enn de forrige, men det er perfekt for de plantene som ikke varer lenge.

Som du kan se, er mulch en spesiell kompost som må tilsettes jorden for å oppnå alle fordelene.