Skip to content

Når er en pære en grønnsak?

15 de februar de 2021
  • Nopal salsa er en deilig måte å nyte fordelene av kaktus med kaktus. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey
  • De unge putene til stikkekaktusen regnes som en grønnsak og brukes i en rekke tradisjonelle sørvestlige og meksikanske oppskrifter. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey

Et nytt blikk på en gammel grønnsak

For noen år siden inviterte jeg de nye naboene våre til en kjent middag. De stikkende pærekaktusene i hagen min hadde deilige unge pads, så jeg bestemte meg for å lage en Nopal Salsa og servere den som forrett.

Jeg kuttet de ømme spiselige kaktusputene, kalt nopales, kokte dem i vann og fjernet ryggene. Så blandet jeg dem med andre ingredienser til en fargerik salsa og serverte dem med hjemmelagde tortillachips og frostige margaritas.

Naboene gravde seg i salsaen og syntes den var deilig. Men da jeg nevnte at de gledet seg over kaktusen fra hagen min, sluttet de begge å spise midt i bittet. Jeg forsikret dem om at salsa ble laget med en grønnsak som er en viktig del av menyen i det sørvestlige USA og Mexico.

Nopales (uttalt noh-PAH-legg) er de ømme, spiselige kaktusputene fra den velkjente kaktusen (Opuntia-arter). Når ryggene er fjernet, blir de kjøttfulle putene tilberedt og brukt i mange forskjellige oppskrifter fra salater til salsaer. De tilberedte nopalitoene smaker litt som en litt pikant, godt kokt grønn bønne.

I følge nyere forskning er nopales en grønnsak med høyt fiberinnhold og lite kaloriinnhold. De har også høyt kaliuminnhold og er en god kilde til vitamin A og C. Forskere mener at nopales er en naturlig måte å senke kolesterolet og for å håndtere blodsukkeret for de med type 2-diabetes.

Lett gjør det

Når jeg gjør meg klar til å høste kaktusputene, sørger jeg for at jeg girer meg med tunge hansker, Hori Hori-kniven, kjøkkentangen eller tangen og et dørslag. Hori Hori skiver gjennom kaktusen, og så samler jeg forsiktig putene med tang.

Jeg kuttet bare noen få av de yngste, minste og ømeste putene. Så vasker jeg dem og legger dem i en panne med vann og koker i ca 30 minutter. Vannet blir drenert og nopalesene får avkjøles før piggene skrapes av med en skarp kniv.

Hvis du ikke har din egen kaktus med piggete pærer i hagen, kan du finne krukker med tilberedte nopales i spesialbutikker eller bestille dem fra leverandører på nettet.

Nopales Salsa Oppskrift

Ingredienser

1 ss vegetabilsk olje
¼ kopp hakkede nopales
¼ kopp hakket løk
¼ kopp terninger grønne chili
¼ kopp frøede og hakkede tomater
½ kopp vann
Salt og pepper etter smak

Veibeskrivelse

  • Varm olje i en stekepanne og tilsett løk.
  • Stek løk i flere minutter eller til den er gjennomsiktig.
  • Tilsett nopales, chili og tomater og stek i flere minutter.
  • Tilsett vann, dekk til og la det småkoke i 10-15 minutter eller til vannet er absorbert.
  • Kjøl i flere timer for å la smakene blande seg.

Lager ca 1 kopp salsa. Server som en salsa med tortillachips eller som pålegg for elendige, burritos eller eggerøre.