Skip to content

Nasturtiums som mat og ledsagerplanter

12 de april de 2021
  • Nasturtium Flower Salad Photo av Pink_Fish under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Nasturtium Caper Photo av Jess Beemouse under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Foto av Robin Rkc under Creative Commons Attribution License 2.0.

Jeg har alltid elsket hagenøtter i blomsterbedene mine. Åh, jeg vet at de er spioneringen som vanlig, og blomster som er enkle å dyrke får ofte en pretensiøs sniff. De enkle blomstene i hyttehagene får ikke mye press i disse dager.

Så mye som jeg elsker de favoritt hagene som de japanske temaene (og jeg elsker japanske hager), har hytten fortsatt mest magi for meg (det er tross alt feene danser nakne). Så det står til grunn at jeg har lyst på de gammeldagse sjarmørene som nasturtiums (Tropaeolum majus).

Med det sagt; det kan være et par overraskende ting du ikke vet om dette underverdiene. Hvis du ikke bruker dem til ledsagerplanting for andre planter, går du glipp av det, og hvis du aldri har tenkt på dem som mat, trenger du virkelig å komme deg ut mer.

Nasturtiums som mat

Du ser kanskje ikke dem solgt i matbutikken som mat, men nasturtium brukes som et peppert tillegg til salater og smørbrød rett sammen med løvetann, purslane, borage og ringblomst. De er vakre som pynt og inneholder vitamin C-vitamin.

Urtepålegg kan lages med en kombinasjon av majones og urter du ønsker, for eksempel nasturtiumblomster. En vanlig påleggsoppskrift er 1-2 ss majones med like mye nasturtiumblader, spredt på ristet rugbrød.

Nasturtiumfrø kan også brukes som erstatning for kapers. Bare velg nasturtiumfrøene mens de fremdeles er grønne og ikke har herdet. Legg dem i en glassflaske eller krukke og dekk dem med eddik. Du kan bruke dem etter tre dager med å suge i eddiken, og de trenger ikke kjøling.

Nasturtiums som ledsagerplanter

Ledsagerplanting er definert som planter du planter blant andre planter du verdsetter, for eksempel roser eller en vegetabilsk avling som tiltrekker fordelaktige insekter, frastøter skurkene eller lurer de slemme gutta med duft. Nasturtiums passer fint inn i kategorien ledsagerplanter ved å tiltrekke seg luftfugler, som vil ødelegge bladlus på prisroser eller i grønnsakshagen din.

Nasturtiums er superduper enkle å plante, faktisk er den eneste måten de ville være enklere hvis de hoppet ut av frøpakken for deg. Dette gjør dem ideelle for barn fordi frøene er enkle å håndtere og nesten alltid spire. Du kan velge klatring, dverg, etterfølgende eller tradisjonelle nasturtium-varianter. De gjør det bra i nesten alle soner og kommer i både enkle og doble blomster. Hageanasturtium blomstrer i kremhvit, rød, rødbrun, oransje, gul og rødbrun.

De foretrekker sandjord, men har det bra hvor som helst så lenge det er et godt drenerende område. Jo dårligere en jord er, jo flere blomster får du vanligvis. Full sol til delvis skygge er den beste eksponeringen for nasturtiums. Plant nasturtium tidlig på våren, og i juni får du blomster til salater. Planter dem og ikke vær snobb.